Fener Ligden Duserse Istifa Ederim

Tayyip Erdogan yerel secimlerden ikinci parti olarak cikmalari halinde istifa edecegini belirtmis. Ben de buradan baska bir dobra dobra soylemde bulunayim: Fenerbahce'nin ligden dusmesi durumunda ben de istifa edecegim. Ben kendime guvenemiyorum, o yuzden de "Fener gecen seneye gore performansini yukseltmezse yani bu sene sampiyon olamazsa istifa edecegim" diyemiyorum. Kendine guvenemeyen baskalari da var sanirim.

AKP son iki yildir cok kotu bir performans sergiliyor ve bunun neticesini yerel secimlerde gorecegiz. Amerikan ekonomisi dorduncu ceyrekte muhtemelen %3-5 arasinda kuculecek. Bu Asya ve Avrupa'nin da yeni bir dalga ile karsilasmasi anlamina geliyor. Yani hem Japonya'da hem de Avrupa'da buyume rakamlari bu yilin sonuyla gelecek yilin basinda onemli bir darbe daha yiyecek. Avrupa'da buyume rakamlarinin iyice dusmesi ile de Turkiye etkilenecek.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

Onlem olarak Amerika secimlerden sonra hic bir sey yapmama yolunu secti. Obama'nin baskanligi almasindan sonra ise $300 milyarlik bir harcama paketi uzerinde calisiyorlar. Birincisi simdi bir sey yapilmamasi oldukca yanlis bir karar idi. Cunku 2009 butceleri uzerinde calisan sirketler ve yerel yonetimler daha muhafazakar olmak zorunda olacaklar ve bu da krizi daha da derinlestirecektir. Ikincisi $300 milyar buyuk bir rakam gibi gorunse de oldukca ufak bir rakam. En azindan bu rakamin $500 milyar buyuklugunde olmasi gerekirdi. Belki ilerleyen aylarda duzeltirler. Simdi ise resim cok kotu gorunuyor.

Durumu kotulestiren diger bir faktor ise hazinenin bankalarin elinde duran zehirli kagitlari almaktan vazgecmis olmasi. Gec verilmis bir karar olmasina ragmen dogru bir karar. Ancak bundan sonra yapmalari gereken sey ellerindeki parayi buyuk bankalara sermaye olarak koymak. Ancak bedava parayi goren herkes simdi pastadan pay kapma yarisina girdi. Kredi karti sirketi Amerikan Express sirketi bile statusunu bankaya cevirdi ve devletten $3 milyar istiyor. Otomobil sirketleri de bu paraya goz dikmis durumdalar ve sirada daha bir suru sirket var. Bu sirketlere para dagitmak durumunda kalacaklar, bu da gercekten zor durumdaki bankalara daha az para gidecek anlamina geliyor. Hareket etmekte gec kalarak problemin derinlesmesine goz yumuyorlar. Problem derinlestigi icin de gelecek sene borc para bulamayacaklar ve para basmak zorunda kalacaklar.

Bu Turkiye icin su anlama geliyor. Amerika'da faizler ve getiriler yukselecek, bunun neticesinde fonlar Turkiye gibi daha riskli ulkelerden Amerika'ya akacaktir. Yani Turk sirketleri ve bankalari ihtiyac duyduklari fonlara ulasamayacaklar. Gelecek sene bu seneki kadar buyuk fonlara ihtiyac duymayacagiz. Sirketlerimiz yatirim yapmayacak, artan fiyatlar ve kurlardan dolayi tuketicilerimiz taleplerini kisacak ve ithalat da azalacaktir. Ancak problem kisa vadeli dondurulmesi gereken borclarda. Yanilmiyorsam bunlarin buyuklugu de $40 milyar civarindaydi. Sirketlerimiz bu kaynaklari ellerinde dolar tutan vatandaslarimizdan karsilamak durumda kalacaklar. Yillardir dolar spekulasyonu yaparak zarar eden bu kisiler nihayet zararlarinin bir kismini karsilayabilecekler. Bu yuzden ben 1$=2YTL gibi bir tahminde bulundum. Normalde doviz kurlariyla ilgili tahminlerde hic bulunmam, bulundugum zamanda dogru cikma olasiliginin %50 oldugunu belirtirim. Bu sefer bu tahminin dogru cikma olasiliginin %70 oldugunu dusunuyorum ve zaman araligi olarak da 2009'un ilk 6 ayini veriyorum.

Durum kotu ve gittikce de kotulesiyor. Uyarmadi demeyin.

7 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

Eğer gelecek sene içinde dolar 2TL'ye gelir ise $/TL grafiğine göre dolar'ın 2,2 TL'ye ulaşmasını bekliyorum.
2009 DA TL'YE GEÇİYORUZ.

Unknown dedi ki...

ımf ile yapılan(cak)anlaşma çerçevesinde 20-40 milyar$ geleceği varsayılıyor. Fonların ABD ye akması sonucunda ihtiyaç duyulacağı varsayılan açığın 3-5 katı miktar gerek şahıslarda gerek merkezde olduğu bilinmekte. 2 TL olacağı öne sürelen dolar kuru geçen yıllardaki seyride göz önüne alındığında bana aşırı gözükmüyor. Krizin en önemli sebebi dış pazar daralması bence. Önlem olarakta ihracatın değil iç piyasanın canlandırılması büyük hata olacak. Not: Maktumun iş kuleleri yapılıp yerli yabancı(özellikle yabancı)iş adamlarına satılsa idi vede ofer de Galataport yatırımını gerçekleştirmiş olsaydı bu gün 1 adımdaha ilerde olurduk.

Dane dedi ki...

Ic piyasanin canlanmasini istemekte yanlis nerede?Enflasyon hedefini tuturacagim diye ulkemi kirilsin? Alistair Darling noel zamani KDV yi dusurerek insanlarin para harcamasini istiyor.Bence su an enflasyondan daha oncelikli seyler var.

Kadir dedi ki...

Merhaba ekonomix

Yan sidebarda bulunan sibel bagcı'ya ait 3 linkte ölü, bursa haber zaten hiç yok, avrupa gazetesi ise o da ölmüş.

Bilgine

kökdemir dedi ki...

hiç birşeyin iyi gitmediği bir dünya. abd iyi gitmiyor o iyi gitmezse diğer merkez ülkeleri de iyi gitmez. onlar iyi gitmezse merkezden beslenen gelişmekte olan yarı çevre ülkeleride iyi gitmez. ve güçlü olan (abd) varolan kurumlarıyla dünya üzerindeki varolan kaynakları kendine çekip verimsiz kullanacak ve bir kriz daha gelecek, sermaye toplumu daha da sorgulanacak. dünya düzeni sorgulanacak, marjinal değerler dahada anlamlanacak.
bu nereye gidecek peki. marksistlerin dediği gibi sosyalist diktatoryaya mı yoksa 1930lardaki faşist diktatoryaya mı? (dinci ya da milliyetçi). şimdi diktatörümüz eksik değil mi? belki de haykıracağı ve haykırışını herkesin ruhunda hissedeceği zamanı bekliyordur. ne dersiniz?

syzer dedi ki...

''Amerika'da faizler ve getiriler yukselecek'' bu kısmı tam anlayamadım.Paraarzı artınca faizler düşmezmi? Biraz konu dışında olacak ama tcmb'nin faiz politikasını incelerken acaba neden ''borç alma'' faizine bakıyoruz? Esas önemli olan ''borç verme''değilmi?

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin syzer,

Gecelik faizler yillik %0.06, daha nereye kadar dusecek? Benim bahsettigim risk algilamasinin artmasi. Amerika bu krizle alakali olarak $7 trilyon yukumlulugun altina girmis durumda. Kimde var bu kadar para? Olsa bile adam getirip Amerika'ya bu kadar parayi "en dar zamanda" bedavaya borc verir mi?