Ekonomi tikirinda

"In the good old days", hukumet duzgun isler yaparken, ekonomi de isler tikirinda iken, yapisal gelismeler umut veriyor iken, hasili, pireler berber develer tellal iken (yoksa tersi miydi?), biz "aglamayi birakin, guzel seyler oluyor" babinda yazilar yaziyorduk. Geri sekali Turk medyasi da aybasisi tutmus kiz gibi surekli bir "whining" modunda, surekli salya sumuk aglama, surekli sikayet halindeydi. Cari acik en buyuk problemdi, bir de issizlik artiyordu, hem de TUIK verilerle oynuyordu. Enflasyona konu olan mallarin neredeyse yarisinin fiyati enflasyondan fazla artiyor diye haber bile yapildi bu memlekette.

Simdilerde ise herkes cari acigi falan bir kenara birakti, herkes ellerini ovusturmakla mesgul. Tabi bir kac kisi haric cogu olup bitenden bir bok anlamadigi icin okuzun trene baktigi gibi bakiyorlar. Bugun baktim bir kac gazete issizlik artiyor diye mansete cikarmis.
E kardesim, size kalsa issizlik hic bir zaman dusmedi ki, degisen bir sey yok, niye zirliyorsun?

Biz, ekonomide iyi seyler oluyor, cari aciktaki artis sorun degil, issizlikteki artis tarim istihdaminin azalmasindan dedikce hukumet destekcisi olmakla (sanki ayip bir sey) itham edildik, iki-uc dangalak papagan gibi gelir yorum yazardi, soroscu olduk (ama nedense paralari goremedik bir turlu, patron ne is?).

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

Ne hikmetse, TUIK'in, Merkez Bankasi'nin guvenilmeyen verileri bir anda "kelamullah" oldu. Hormonlu buyume diye baslik atarken kolaydi, hadi simdi de bu kuculme fiktif, gercekleri yansitmiyor diye kosene yazsana bakalim! Veri kotuyse iyiyse kotuyse kesin bi pustluk vardir. Zaten okulda da iyi not alirsan cok zekisindir, notlar kotuyse hoca pusttur. Fener bes atarsa en buyuk fener, bes yerse hakem ipne.

2002-2006 donemindeki gazetelerin merceginden bakarsak ekonomide cok guzel seyler oluyor. Birincisi cari acik azaliyor. Boru degil, cari acik bu. Ikincisi, TUIK, Merkez Bankasi artik verilerle oynamiyor. Bu da iyi. Artik tarim istihdami da azalmiyor. Hatta artiyor bile. Super! Isgucune dahil olmayip calisacak durumda olanlara gizli issiz diyorlar, gizli issizler artiyor diye agliyorlardi. Son rakamlara baktim gizli issizler de azaliyor. Harika! Ihracat da artmiyor eskisi gibi, artik buyuk Turk ulusunun kutsal alin terini uc bucuk dolara elin gavuruna peskes cekmek yok! Ne mutlu Turkum diyene! Turkiye de zaten Turklerindir. Ayrica kicimdan uydurdugum rakamlara gore Hans bize 10 milyar dolar, Yorgo da 25 milyar dolar borclu. Yani onumuzdeki seneler de garanti. Hem artik sicak para da gelmiyor. Turk sirketleri de artik yabancilara satilmiyor.

Enseyi karartmayin!

2 Yorum Var.:

DaesAgelmar dedi ki...

Bu blogtan haberim olduğundan beridir günlük olarak takip ederim. Krizin artık birinci gündem maddesi olduğu günlerde yazılan yazılarla birlikte yorumlarda azaldı. Acaba kriz buraya ayırdığımız vakti de azalttı mı?

Kubilay dedi ki...

İşlerimizi kaybetmemeye çalışıyoruz :)