Gorunen Koy Kilavuz Istemez

Bugun adinin aciklanmasini istemeyen bir okuyucumuz TEGV'e 150 YTL bagis yapmis, dekontunu gonderdi. Bagis yapmayan veya egitim gonullusu olmayan diger okuyuculara serzeniste bulunuyor. Finansal piyasalarla ilgili yorumlarima gecmeden once ben de bir iki laf soyleyecegim. Ozellikle ogrenci olup da parasizliktan yakinan okuyucularimizin egitim gonullusu olmamasini tasvip etmiyorum. Iki nedeni var. Birincisi paraniz yoksa, emeginiz var, hatta emeginizin degeri yapacaginiz uc bes kurus bagisin degerinden yuz kat daha fazla. Ikincisi, yarin bir gun mezun olup da is aradiginiz zaman egitim gonullusu olmaniz size buyuk avantaj saglar. Ben sahsen birbirine yakin iki aday arasindan topluma karsiliksiz hizmet eden kisiyi ise alirim. Bu tur kisiler risk almaktan cekinmeyen, girisken, iletisim kurabilen kisilerdir ve tanidiklari fazla olur. Bu ozellikler not ortalamanizdan cok daha onemli ozelliklerdir bir cok is icin.

Diger deginecegim konu ise kimligim uzerine. Gecmiste de bu konu cok gundeme geldi, 5-6 farkli okurumuz benim Deniz Gokce oldugumdan isimleri gibi emindiler. Hatta Eksi Sozluk sitesine bile bunu koydular. O zamanlar Deniz Gokce'yle bizim goruslerimiz neredeyse hemen hemen ayniydi, hatta Deniz Gokce bizim burada yazdigimiz bir kac yazinin neredeyse tamamini kosesinde yeniden yayinlamisti. Kendisine bu konuda cok mutesekkuruz. Ancak aradan 1.5 yil gecti ve bugun bizim soylediklerimizle Deniz Gokce'nin soyledikleri cok farkli seyler. Kimse de artik benim Deniz Gokce oldugumu iddia etmiyor. Ben o zaman okuyucularimiza su opsiyonu getirmistim. Eger benim kimligimi cok merak ediyorsaniz TEGV'e 500 YTL bagis yaparsaniz aciklarim demistim. Bu teklif hala gecerli. Simdi de bir kac kisi benim Inan Dogan oldugum konusunda spekulasyonda bulunuyor. Yok oyle yagma, parayi veren dudugu calar. Yarin birgun bu sefer de karsima Ekonomix aslinda New York Times'in yeni actigi Economix isimli blogun sahibi diye cikarsiniz Allah bilir.

Neyse bunlari bir tarafa birakalim ve istedigim bagis da yapildigina gore piyasalarla ilgili goruslerimi sizlerle paylasabilirim. Oncelikle Pazartesi aksami bir okuyucumuz bana su emaili gondermisti:

"siz,s&p 500 için 1150 lere kadar düşecek dediniz şu an 1047 civarında sizin tahminlerinizi de aştı.
bana sanki keriz silkeleme operasyonu gibi geliyor.sizin düşünceniz nedir?"

Ben de ona su cevabi yazdim:

"keriz silkelemeyle alakasi yok, bir aydir krizin icerisindeyiz, siz pek farkedemediniz galiba :) Amerikan borsalarinin ne zaman gun icerisinde %9 hareket yaptigini gordunuz? S&P500 bugun 1097'den basladi gune, 1007'ye dustu, 1057'den kapandi. Benim son iki haftadaki tahminlerimi bilmiyorsunuz ki, astigini nereden cikardiniz? Daha bu sabah 2 hafta icerisinde 1050'ye dusecegimizi tahmin ettigimi yazdim. Ben simdilerde S&P'nin 950'ye kadar gerilemesini bekliyorum. Turkiye de 30000'in altina duser, 25000'e gerilerse de hic ama hic sasirmam."

Pazartesi sabahi yaptigim tahmin ayni gun icerisinde dogru cikti. Pazartesi aksami okuyucumuza attigim email'deki tahmin de bugun dogru cikti. Simdilik Turkiye borsasi 30000'in altina daha dusmedi ama onun dusmesi de cok gecikmez. Yakin zamanda da 25000'i de goruruz.

Simdi bir kac kisi cikip da "gorunen koy kilavuz istemez" diyecekler. Onlara arsivlerimizi kontrol etmelerini ve bu sene yaptigimiz tahminlere bakmalarini onerecegim. IMKB borsasi sene basinda 55000 iken kriz tahmini yapmistik. Agustos ayinda borsa 43000 iken borsanin abarttigini soylemis ve dusecegi tahmininde bulunmustuk. Bugun borsa 31000'de ve biz 25000'e dusecek tahmini yapiyoruz. Bunun da en gec 3 ay icerisinde gerceklesecegini dusunuyorum.

Tahminlerin nedenlerine ve detaylarina baska bir zaman deginirim, simdi zamanim kalmadi.

7 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Ekonomix,

5-6 farkli okurumuz benim Deniz Gokce oldugumdan isimleri gibi emindiler.

Ben şüpheliydim, bir okka sakalı olan adamın blogculukla ne işi olacak, bunlar genç işi.

Yarin birgun bu sefer de karsima Ekonomix aslinda New York Times'in yeni actigi Economix isimli blogun sahibi diye cikarsiniz Allah bilir.

Baktım ve Catherine olabilir diyorum o da gençlere nasihat filan veriyor, bizim üstad Ekonomix yabancı sitede Catherine adıyla yazan bir hanım iktisatçı çıkarmış, olay olurdu herhalde, nadirattan da olsa neden olmasın.

Bu arada iktisat işletme okuyan erkekten fazla kız öğrenci görüyorum ama kızlar hemen kocaya mı kaçıyor meydanda hep kimi kır saçlı kimi kel, çerçevesiz entel gözlüklü ekonomist, finansçı dolu. Kadınlar terfide, medyada görünmede zorlanıyor anlaşılan.

Unknown dedi ki...

Link de verelim kadının yazısına

http://economix.blogs.nytimes.com/2008/10/06/the-new-safe-post-grad-jobs/

Bu da http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/people/r/catherine_rampell/index.html

Kubilay dedi ki...

İzlenimlerin verdiği linke tıklayınca sanırım ortadoğu'dan bağlandığımız için qiran.com diye müslümanların evlenmesine yardımcı olmaya çalışan bir sitenin banner'ı çıktı. Bannerda hoş bir türbanlı hanımın da resmi var. Bence ekonomix eğer catherine değilse o kız olabilir :P

T'Pol dedi ki...

Blog genc isi saptamasini sevdim kendimi genc hissedebilirim demek ki neyse bu yazidan sonra borsada hangi seviyeleri beklemem gerektigini ogrendim tskler Ekonomix

Unknown dedi ki...

Denememeler, hakkaten de öyle ben hiç dikkat etmemiştim. Gerçi sen evlisin ama bekar arkadaşlara bir hizmetim de dokunmuş oldu böylece.

DaesAgelmar dedi ki...

benim merak ettiğim aşağıdaki linkte yazının sahibinin nasıl olupta böyle öngörülerde bulunduğu? Yoksa o da eleştirdiği biçimde bazı bilgi kaynaklarını mı kullanıyor. linki tesadüfen gezerken buldum.

http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/default.aspx?i=8620&y=IbrahimKaragul

Erdal dedi ki...

TEGV'ye bağış yapan arkadaşa teşekkür ederiz.

Enonomix çok güçlü bir yazar, NY Times da ki blogun sahibi aynı kişi deseler hiç şaşırmam.

Borsanın da 25.000 düşebileceğini ilk defa sizden duydum. Doğru tahmin yapmış olabilirsiniz, bu memlekette herşey olabilir :)