Ezber bozumu

Sevan Nişanyan yine bazilarinin ezberini bozuyor:

Son beş yüz yılda icat edilip insanlığın genel kullanımına sunulan uygarlık ürünlerinin hepsi, ama HEPSİ, Batı’nın on-oniki tane ülkesinden çıkmış. 1500 gibi bir tarihten bu yana Doğu’nun - Hind’in, Çin’in, İslam ülkelerinin, hadi Afrika’yı da sayalım - insan medeniyetinin evrimine dişe gelir BİR TANE BİLE katkısı olmamış.


Bu arada ustadin Yanlış Cumhuriyet kitabinin reklamini yapayim. Onceden internette vardi ama simdi yayinlandigi icin kaldirilmis, okumak istiyorsaniz gidip satin almak zorundasiniz.

Yazinin linke tiklanarak gorulecek kalan kismi buraya yazilacak.

9 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Dunya yuvarlak ya batiya dogru fazla gidince 10-12 bati ulkesine Japonya'da dahil oluyor herhalde

Hüseyin MEÇO dedi ki...

EkonomiTurk takipçileri..... Türkiyeden diyarbakır mahkemesi tarafından erişiminiz engellenmektedir... Türkiyeden bu siteye erişim yok.. yurtdışından girişlerde problem yaşanmaz... ip adresinizi yurtdışında gösteren programlar aracılığıyla bu siteyi Türkiye den takip etmek mümkün.. herkes önlemini alsın:):) şu an ben öle yapıyorum mesela...

tersaci dedi ki...

sayin akgunu,

sizden Japonya'nin insanliga hediye ettigi buluslardan bir demet rica ediyoruz. mumkunse tarihleri ile birlikte.

Mister No dedi ki...

Barış Bey,
Kendi ülkelerinde şiddetli depremlere dayanabilen binalar yapmaları bir buluş olarak sayılabilir mi?
Sadece buluşlara bakarsak Japonyaya ait bir şeyler çıkar.Ben bilmiyorum,ama yok olduğu anlamına gelmez.
Medeniyet sadece buluş yapmak değil gibi geliyor bana. Devlet yönetme kültürü,demokrasi geleneği,insan hakları ve adalette iyileşmeler açısından bakarsak Batı'nın açık bir üstünlüğü var tabii. Medeniyet dediğimiz zaman Çin,Fars ve Arap medeniyetlerinin Dünyanın bugüne gelmesindeki katkıları yadsınamaz.

Dane dedi ki...

Biraz sert bir yazi olmus.Hele sadece alintilanan kismini okuyunca sivri ve saldirgan bile denebilir.Evvela sunu diyeyim;herkes bence yazinin tamamini okumali. Yazarin soyledigi cok sey sapina kadar dogru, nicelik olarak o kadar fazla olmasa da yazdiklarina uzun uzun reddiye yazilabilecek seylerde var.The British Library cok hosuma gitti (zira aynisini ben de daha evvel dusunmustum kendimi seveyim meselesi anlayacaginiz:)
Ben de dusundum bir dogulu ve bir musluman olarak;film nerede koptu diye.Sanirim bizim hur dusuncenin bogazina ilk ilmigi gecirdigimiz yerde.Kaybettigimiz yer bence burasi hur dusunceyi astigimiz,insana insan gibi muameleden vazgectigimiz yer.

tersaci dedi ki...

mister no, ben yok demedim. Cevap alabilseydim bir noktaya dikkat cekecektim. Tarihleri istememin nedeni oydu.

Cuneyt'in yorumlarina katiliyorum. Ozellikle ozgur dusunce konusuna.

Keynesian006 dedi ki...

Otokritikleri severim. Can acitici olurlar. Canimiz yansa da gururumuz incinse de 'ahlaksiz ve bencil' batinin karsisinda neden hep dayak yiyoruz, dahasi "neden hep birbirimize dayak atiyoruz?" diye dusunmek yerine savunmaya gecmek cozume katki saglayacaksa eger ben de "dogu medeniyetinin faziletleri" basligi altinda tarihe gondermeler yapan methiyeler yazabilirim. Yok ise eger (ki oyle oldugunu dusunuyorum) Ziya Gokalp ekolu 'batinin bilimi, dogunun fazileti' ikiyuzlulugunu bir kenara birakarak OZGUR DUSUNCEnin bu topraklarda yesermesine yol vermek gerek. Ancak gorunen o ki bu yolda ancak arpa boyu kadar yol alabilimisiz, adamlarin bloglari bile kapattigina bakacak olursaniz.
Sorsan Abdulhamit'e mustebid derler bunlar.

Unknown dedi ki...

Capsiz bir hakimin kici kirik bir karari.Politikacilarin sucu bence cok yok bence, zira adamlar ozgurluk diye yasa cikarsalar bizim fasist bazi hakimler ondan ancak baskici bir sey turetebiliyorlar.Isleri gucleri paranoya.Ulen senin ve senin gibilerin verdigi zarari gelmis gecmis butun dusmanlarimiz asirlardir ugrasmis verememis.Memleketin asil kurdu bu capsiz burokratlar.

Mehmet Kale dedi ki...

Sayın Barış,

Zaten aşağı yukarı 500 yılda bir ağırlık merkezi kayması söz konusu olur dünyada.

*30 yıl savaşları
*Haçlı seferleri
*Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları
*Hazar/Roma/Türgiş/Frank/Göktürk - İslam Halifeliği savaşları
*İpek yolu savaşları

Hep dünyaya güç dengesi değiştirttiler.

Bunun yanında bir de Avrupa' da aristokrasinin sonunu getiren bir Agincourt (1415, St Crispin' s day) vardır ki, tam ezber bozar...

Bunun yanı sıra dünyayı 2 parçaya da bölemiyoruz bir türlü

Avrasya jeostratejik denklemi bile 4 parçadan az olamamış.

Bu denklemde en batıdaki eleman, Batı Avrupa hep intact yapısını korumuş.

İkinci sırada, doğu komşusu Parthlar, Ayrışma sonrası Doğu Roma imparatorluğu ve Sasaniler, daha sonrasında da İslam Halifeliği, vs...

Steplerde bugün Rusya' nın görevini gören Türk-Moğol Step İmparatorlukları (Göktürkler, Türgişler, Cengiz Kağan İmparatorluğu, Uygurlar gibi)

Ve tabii ki Çin.

Bu 4 grubu (Roma' nın ikiye son kez 395' te ayrıldığı tarihten sonra 5 grup) ne yazık ki 2 ye indiremiyoruz ve birisi diğerine daima basar, asla bu savda bulunamıyoruz.

Tarih çok ezberi bozmuştur, en çok da umulmayan taşların başları çatır çatır yardığı ezberler:

-Megas Alexandros
-Tiber kenarındaki bir şehirden çıkan Romalılar.
-İlk İslam orduları
-Küçük bir kabile olan Selçuklular
-Cengiz Kağan
-Qin Shi Huangdi
vs...