Kontra Atak

Junior'dan vole bekleyenlere kontra atak :)

Erdogan Toki sayesinde krizden etkilenmedik demis. Baris Bey de bizden elestiri bekliyor. Basbakanin sozleri tam olarak soyle:

"Türk ekonomisi bugün devasa küresel krizlerle baş edecek bir yapıya kavuşmuştur. İşte Amerika’da bir mortgage olayı ama biz de bir TOKİ bizim burada adeta sigortamız olmuş ve olumsuz bir etkilenme Türkiye’de görülmemiştir."

Nasil yani, mortgage yok diye elestirecek miyiz? Erdogan'dan once Turkiye'de sanki faizler %5'ti herkes ekmek su gibi mortgage mi aliyordu?

Toki niye bu isi ustlendi diye mi elestirecegiz? Niye kurtardi insanlari serefsiz mutahhitlerden diye? Yoksa yurtdisindan toplu kaynak bularak sadece enflasyon oraninda artan taksitlerle insanlara ev sattigi icin mi?

Ha bunlarin bizim krizden etkilenmemiz ile ilgisi yoktur. Ok. Ama bu isleri yapmanin kazandirdigi artilar bu laf cambazligini yaptiriyor adama.

Ayrica dun basbakan ekonomi bilgisini baya bir gelistirdigini gosterdi. "bir mb faizi vardir bir bizim odedigimiz faiz vardir, bunlar farklidir, gonul ister ki ben daha ucuza para satin alayim ama bu gonlumun istemesiyle olacak birsey degil" mealinde cumleler kurdu. Baya sasirdim.

Bunlari yeni ogrenen bir adamdan tutup da mortgage krizinden etkilenen ulkelerin buyuk fonlarinin ve bankalarinin ABD mortgage varliklarina yatirim yaptigi icin etkilendigini, bu durumun o ulkelerde Toplu Konut Idaresi benzeri "Administration for Housing with Ball" tarzi kuruluslar olmamasiyla bir alakasi olmadigini anlamasini da hemen bekleyemezsiniz. Zamanla olacaktir o da. Izin verilirse...

1 Yorum Var.:

ibolat dedi ki...

Kanimca burda basbakanin aciklamasi turkiyede de yurtdisina benzer gelisen konut sektorundeki patlamanin bir sekilde krizle sonuclanacagi yonundeki kaygilara verilmis cevap olarak degerlendirilmeli. sizin eldeki finansal araclarla Turkiyede konut krizinin olmayacagi saviniz da dogru. Sonucta bence basbakan cok fazla ayrintiya girmeden politikaci gibi konusmus.Fena da yapmamis. Bu arada bankalarin konut kredilerinde son aylardaki gelismelerden ne haber? Onlarda batik orani da galiba hala onemsiz duzeyde. Krizin nerden gelecegi belli olmaz mevduat ya da yatirim bankasi mazallah.