FORTIS

Geçenlerde Ekonomix, "sizce Fortis ne olur?" diye sormustu. Bugunku Hurriyet gazetesinde bu konuda su haber var.

Benim elimde de az miktarda FORTIS var, beklemeye devam edeceğim.

Geçen hafta fiyatının uygun olduğunu düşündüğüm hisse senetlerinden (hisse senedi nedir?) bir miktar aldım ama FORTIS'i gozden cikardigim icin almadım. AVIVA, ALKIM, THY, GARANTI ve Zorlu Enerji hisselerini daha önceki ortalama maliyetlerimin çok altından alma imkanım oldu. Yine de uzun vadeli yatırım oldugunu düşününce mevcut hisse senedi portföyümü zayıf buluyorum. Portföyümde Akbank, Aviva, Alkim, Garanti, Selçuk Ecza Deposu, Eczacıbaşı İlaç, THY, Zorlu Enerji senetlerim var. Ama, bir türlü uzun vadede yatırım yapacak başka hisse senedine karar kılamıyorum. Tüpraş ve Halkbank almak istiyorum ama şu anki fiyatlarının doğru fiyatlar olduğundan emin değilim. Uzun vadeli HS yatırımı yapan varsa, görüşlerini paylaşırlarsa sevinirim.

11 Yorum Var.:

Junior dedi ki...

O kadar banka hissesi arasindan neden gidip fortis alinir ki. Adamlarin buradaki isleri oturtamadigi kac yildir biliniyor. O kadar para verdileri cok pis patladi ellerinde. Ekonomix zamaninda F/K dusuk diye onermisti diye hatirliyorum ama kendisi ABD'de oldugundan turk sirketlerin bilanco yapisini ordakilerle karsilastiriyor. burda net kar rakamina bakarak sirketin faliyetleri hakkinda bir sonuca ulasamazsiniz. Cunku cogu zaman istirak satisi-kur farki geliri gideri vb nedenlerle diger gelir-gider kalemleri faliyet gelirlerinin cok uzerinde olabiliyor. Bankalar icin tabi imkansiz ama diger sirketler icin EBITDA-vafok bakarak yorum yapmak lazim. Bankalar icin de bank-only bilancoya bakmak lazim (ekonomix cogu turk bankasinin 2 bilanco cikardigini biliyor mu?) yani fortis-tskb gibi -olu essek- kagitlari kimse takip etmiyor artik zaten. Fortisin tr'den cikacagi da cok zamandir konusuluyor yeni degil. Halka acikliginin %5 altinda olmasi cabasi.

Uzun vade icin Bimas ve Tekfen portfoyunuzde kesinlikle olmasi gereken kagitlar. Dahat detayli bi yazida anlatmaya calisirim ama Bim cok hizli ve saglikli buyuyor, tekfen de yeni yaptigi anlasmayla 35 milyar dolarlik taahhut isi kazandi Azerilerden.

tekeli71 dedi ki...

İmkb'ye uzun vadeli yatırım, şu an için uygun değil diyorum.

Nedenine gelince:İmkb,hala 2 doların üzerinde(2.87)- dünya piyasaları düşüş trendinde-iç siyaset karışık-İmkb, 5 yıllık yükselişten sonra daha yükselemez yani bir ileri iki geri....

Benim görüşüm yeni diplerin oluŞması gerek yani 15 000-25 000 aralığına kadar sabırla beklemek lazım. ne zaman o seviyeleri görür. onu bilemem ama o seviyelere gelince alım yapacağım.

Alper Mizrak dedi ki...

"Sadece ahmaklar borsada dip ve zirveyi arar."

Kimin soyledigi aklimda su an yok. Bir kitapda okudugumu hatirliyorum. Eger hafizam beni yaniltiyorsa benim geyik yaptigimi varsayin :)

"Bukemedigin eli opeceksin."

Benim gibi piyasanin yenilmezligini kabul eden ahmak ve tembel adamlar icin dort tane BYF - borsa yatirim fonu - yazayim:

* FBIST: http://www.fbist.com.tr
Bono fonu

* DJIST: http://www.djist.com
Turkiye'nin en buyuk 20 sirket hisse fonu

* NFIST: http://www.nfist.com
Turkiye'nin bankalar disinda kalan en buyuk 20 sirket hisse fonu

* SMIST: http://www.smist.com
Turkiye'nin yukaridaki buyuk sirketlerinden sonra gelen 25 sirketin hisse fonu

Su an piyasada bulunan yatirim fonlari icinde en uygunu ve maliyeti en dusugu bu borsa yatirim fonlari. Yillik fon isletim gideri:
DJIST: %0.50
NFIST: %0.31
SMIST: %0.35
FBIST: %0.51

"Yatirimcinin bir gorevide zamani geldiginda aldigi risk karsiliginda zarar etmektir." Yine bir kitapda okudugumu hatirliyorum.

Alper Mizrak dedi ki...

> tekeli71 dedi ki...
> İmkb'ye uzun vadeli yatırım, şu an için uygun değil diyorum. Nedenine gelince:İmkb,hala 2 doların üzerinde(2.87)


Ne yani diyelim ki borsa 2.01 dolara kadar indi ve sen inat edip 1 cent daha inmesini beklemek ugruna alim yapmadin ve oradan da borsa yukari dondu. Bir daha geri donmemek uzere...

Boyle bir mantik olabilir mi yatirim yaparken olsa olsa spekulasyon olur.

tekeli71 dedi ki...

ben, sadece imkb'nin pahalı olduğunu yazmadım. dünya piyasaları krizde.


dün referans gazetesinde şöyle bir haber vardı."ispanya'daki bankalara 20 000-100 000 euro yatıranlara "C4CİTROEN" marka otomobil hediye ediliyor.

uzun vadeli yatırım için (5yıl) bulunduğumuz ortamın uygun olmadığını belirttim.tabii bu benim görüşüm.
djist,nıfist..gibi fonları alacağıma;b tipi uzun vadeli tahvil fonu alırım. risksiz daha fazla kazanç elde ederim.
son olarak ekonomixin dediği gibi "filler tepişirken karınca olmayın"

Alper Mizrak dedi ki...

FBIST: %0.51 yillik yonetim gideri.

Piyasada bulunan tum tahvil ve bonolari kapsayan B tipi borsa yatirim fonu.

B tipi uzun vadeli tahvil yatirim fonu almadan mutlaka yillik yonetim giderlerine bakin derim ben. %2.50'lara varan harac kesen Deli Dumrullar var piyasada.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

kapitalizm artı değere sahip çıktı artan likiditeye sahip çıkamadı.likidite fazlalığını en iyi almanya kullandı birleşerek doğru mu yaptı oda ayrı.doğu sermayesi ise batıda hiç yer bulamadı.sadece birikti abd de ise finans oyunlarına katılımı engellendi.batı kirli sanayisini doğuya kaydırarak doğunun birikimlerine fayda sağladı.likidite batıda hoyrat tı paradan para kazanmanın kitabı yeniden yazılıyordu.küreselleşme adı altında sınırlar kalktı.şirket birleşmeleri ile likiditeye yön verildi.dayatılan özelleştirmeler bile likiditenin önünü açamadı.dünya üzerinde her yönü ile likidite için serbestlik sağlandı hammadde ve emtia için doğa bu dönemde daha çok kirlendi.doğanın varlıkları tüketilmez sanıldı.aynı paradan para kazanmak sonsuz sanıldığı gibi.buda yetmedi ülkeler bölündü likidite için ülkeden ülkeye gitmek bir tuşa basmak kadar kolaşlaştırıldı.bu aşırı serbestlik likiditenin dahada çılgın olmasına yaradı.ve kriz geldi çattı.abd bu krizden tek başına çıkamıyacağı zordu.geri adım atana kadar sıkıntılar yaşanacak gibi.sonrası.dünya yeniden şekillenecek.malta yalta şimdi neresi.karlar ve zararlar paylaşılacak her ülke gücüne göre yer kapacak g 8 in ve daimi üyelerin sayısı artacak.sanırım komisyonculuğun ücreti bu aşamadan sonra düşecek.kapitalizm kapitalizme yenildi.hoşgeldin toplumsal kapitalizm hoşgeldin

Keynesian006 dedi ki...

h.meco,
Yorumunuzdaki 'likidite' kelimesini 'sermaye' diye mi okumamiz lazim? Bunun bilgimiz anlamdaki 'sermaye'den ne gibi farklari var?
Bir diger sorum da kar ve zararlarin paylasilmasi konusunu biraz acar misiniz? Tam anlayamadim dogrusu.

Quant_Hyster.Hunter dedi ki...

Oruntulere onem veriyorsaniz KCHOL hissesini aylar trendinden izleyebilirsiniz.
2005 ve 2006 yaz aylarinda hareket noktasi hemen hemen ayni.
Benzer kalip bugunlerde de goruluyor.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

likidite likid anında değerlendirilebilecek nakittir.abd geri adım atarsa g 8 ile ve yeni üye olacak üyeler ile zarar zaman içersinde kontrol edilir hale gelir.piyasa ortamına disiplin gelir.5 daimi üye sayısının artması ile yeni sistem doğa ile toplumlar ile ekonomi ile zaman içersinde yeniden barışacaktır.bireysel kazançlar aynı alman ekonomisinde olduğu gibi disiplinli tutarlı başarılı çalışkan donanımlı insanlar ile ne yaptığını bilen olacaktır.devlet ise yol gösteren takipçi hizmet başlangıcı sağlayan sonuçları izleyen olacaktır.artı likit aşağıya doğru seviyeli bir şekilde bir şekilde pay edilecektir.vatandaşta gelecek kaygısı olmayacaktır.yok devlet zarar eder duruma düştüğünde eksi likit aşağıdan yukarı doğru düzeltilmeye çalışılır.kurtuluş savaşımızda yaşandığı gibi.

Keynesian006 dedi ki...

hmmmm... Kurtulus Savasi benzetmesinden sonra, konunun destansi bir yani oldugunu dusunmeye basladim. Ancak Kurtulus Savasi degil de, Seyh Bedreddin Destani daha iyi bir benzetme olmaz miydi?