Amerikan Balonuna Yama

Yeni dünyanın hırsını kontrol edemeyen açgözlü ceo’larının neden olduğu felaketin faturasını sadece Amerikan halkı değil tüm dünya halkları ödeyecek. ABD’nin finans sektöründe yaşadığı bu krizin mali boyutunun öncekilerden daha büyük olması, zararı üstlenecek oluşumun finansmanını da zorlaştırıyor. Zarar için ABD bütçesinden kaynak aktarılması zaten açık veren ABD ekonomisini iyice uçurumun kenarına yaklaştırıyor. Şimdilik desteğin haberi bile ateşi düşürmeye yetti ancak kanmamak lazım. Piyasalar şimdiki zamanı satın aldılar.

Gidişatı görmek için çok da uzman olmaya gerek yok. Finansal krizin yaratacağı ekonomik daralma bir müddet sonra reel sektörü de vuracak ve resesyon tescillenecek. Bizim açımızdan geçmişteki ihracat rakamlarını tutturmak hayal olacak. Fazla da üzülmemek lazım. Bizden kötüleri de olacak. Amerikanın öksürüğünden yayılan hastalık AB’de, Rusya’da ve bizde grip yapacaksa, uzakdoğuda özellikle de Çin’de ağır zatürre şeklinde hissedilecek.

Bizi bekleyen bu karamsar tabloda yurdum insanına nacizane tavsiyemiz, işlerine sahip çıkmaları ve sevgili T’Pol’ün tutumluluk üzerine tavsiyelerine kulak vermeleri..

5 Yorum Var.:

Blog Sahibi dedi ki...

Bence gidisati gormek icin oyle boyle degil, bayagi bir uzman olmak lazim. 2000 yilindaki hisse senedi balonu patladiginda da ortaligi bir suru karamsar yorum kaplamisti. Ola ola dandik bir resesyon oldu, onda da 9/11'in payi da vardi.

O zaman problemin konut ve kredi balonuna donusturuldugunu gorebilenler buyuk paralar kazandilar. Simdiki konut ve kredi balonu ise baska bir forma donusturulerek hafifletilmeye calisiliyor. Neye donusturulmeye calisildigini ve bunda basarili olup olamayacaklarini maalesef simdilik burada soylemeyecegim. TEGV'e 100 YTL bagis istedim, yapila yapila 50 YTL bagis yapildi, o da T'Pol (onun yaptigi bagisi ben kabul etmiyorum, zaten bagis yapan birisi).

Ancak su kadarini soyleyebilirim ki yazida yazdiginiz kadar karamsar bir durum ortalikta yok. Piyasalar panik havasi yaratarak problemi devletin ustlenmesini sagladilar. Mission accomplished!! Boylece Amerika da Turk tipi ekonomi yonetimi anlayisini benimsemis oldu. Adamlar bize kapitalizmi ihrac etmeye calisiyordu, biz onlara sosyalist kapitalizmi verdik :)

Karamsar tablo olsun olmasin yurdum insaninin daha fazla tasarruf yapmasi lazim. O yuzden biz de T'Pol'u buraya transfer ettik zaten.

Adsız dedi ki...

Sayın Patronum;
Beni karamsar yapan 90 krizinin mali boyutunun bugünkünden ufak olduğu ve buna rağmen kongrede yaşanan hararetli tartışmalardı.Bu seviyede mali yükü fiilen üstlenirlerken pozitif olmak zor.Neticede yük Amerikan halkının sırtına yükleniyor.Biz alıştık ama onlar bizim kadar duyarsız kalır mı soru işareti.Teknik yapılanması farklı olsa da özü bizdeki devletleştirmelerle aynı.
Ayrıştığımız nokta karamsar tablonun boyutu.Bunu da en geç altı ay içinde test edebiliriz.
Kriz ile ilgili ihracat bizim için önemli bir gösterge.Bir süredir yaşanan daralmayı ise pratikte test edebiliyorum.İhracat konusunda durum hiç de yetkililerin söylemleri ile örtüşmüyor.

Junior dedi ki...

Cin konusunda katilmiyorum. Yani dunyanin geri kalani ne kadar etkileniyorsa Cin de o kadar etkileniyor, hatta belki daha az. Azalan US talebini tamamen offset edemese de ic talep hizla artiyor Cin'de. Ayrica ihracatlarinda da Asya ulkeleri ve diger Non-US agirligi ciddi sekilde artiyor son yillarda.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

abd ekonomisi bilindiği üzere donanımlı ve askeri gücü olan bir ülke.bu krizde likiditeyi hovardaca kullandığı için yaşadığını gördü.birde sahipsiz piyasanın ne kadar zararlı olduğunu farketti ancak geç kaldı.baktı ki beğenmediği yerlerdede likidite birikmiş yada birikiyor mevcut fonlar piyasayı zorluyor.piyasa dağılmadan yeni bir biçimde yeni kuramlarla piyasayı sürdürmenin telaşındalar

Dr.Firma dedi ki...

Kötü dönemlerde ,özellikle az gelişmiş ülkelerin ne zarar göreceklerini sorgulamak kadar ,iyi dönemde ne yarar gördüklerininde sorgulanması gerek.

Sizi ekonomitürk' te görmekten memnun oldum.Başarılar dilerim.