Muzekart 2: Ertugrul Gunay Salakmis!!

Gecen gun Kultur bakani Ertugrul Gunay'i oven bir yazi yazmistim, geri aliyorum. Megerse Muzekart'i turistlere de satiyorlarmis. Hadi gerizekali turizmciler rekabet yuzunden yabancilara uc kurusa tatil yaptiriyorlar, Kultur Bakanligi yabanci turistlere niye boyle bir indirim yapiyor?

Yabanci turist A oteli pahali ise B otelinde kalabilir ama Turkiye'ye tatile gelmis, bir daha kimbilir ne zaman gelecek olan turist kalkip da yahu "Topkapi muzesine giris de 5 avroymus, Ingiltere'de bir kahve parasi ama cok pahali, bosver girmeyelim" mi diyecek? New York'ta sadece Metropolitan muzesinin giris ucreti $20, o da tek bir muze. Gidilecek bir suru baska muze var. Simdi Amerika'daki tum muzeler birlesip $20'a muzekart cikarsalar sizce akilli bir hareket mi yapmis olurlar yoksa gerizekalilik mi?

Sosyal demokratlardan harbiden bir halt olmazmis yahu, adamlar ne isletmeden anliyorlar, ne tuketici talebinden, ne de satis yapmaktan. O yuzden de AKP'ye rakip olamiyorlar zaten.

Yabanci turistin talebi cok esnek degil (petrol talebi gibi yani), o yuzden yerlilerin vereceginden cok daha fazla parayi muzelere giris icin odeyebilirler. Yerlileri muzelere cekebilmek icin soyle bir yontem izleyebilirsiniz mesela:

Kultur Bakanligi Muzekart isimli bir kart cikarir ama tum kart cikarma islemlerini Yapi Kredi Bankasi veya Garanti Bankasina devrederek senelik kart basina 20 YTL ucret (bence daha fazla da olabilir bu rakam) alarak yapar. Boylece hem kart satmak derdinden kurtulur, hem sadece yerli vatandaslar alir, hem de cok daha fazla sayida kart satarsin. Insanlar neden bu karti alirlar peki? Cunku zaten cuzdanlarinda bir cesit kart tasiyorlar, A kartini tasimaktansa kendilerine muzelere ucretsiz giris imkani veren Muzekarti tasirlar.

Yabancilara muzekart gibi bir firsat sunmak istiyorsaniz ucreti arttirin. Iki tane muze giris ucretine tum yil her yere bedava giris promosyonu yapilmaz, bu rakamin en az 3-4 olmasi lazim. Ayrica muzelere adamlar bir kere girdilermi iceride turlu turlu mallari, yiyecek ve icecekleri de pahaliya satip gelirleri iyice arttirmanin yoluna bakacaksiniz.

Durduk yere Cuma gunu nesemiz kacti.

4 Yorum Var.:

Mister No dedi ki...

İyi de Ertuğrul Günay AKP'li,sol bir partiden değil ki.

ekoturka dedi ki...

TC Kimlik numarası olmadan bu kartı çıkaramıyosunuz; isteyen denesin!
Bu yüzden "pardon" demek durumunda kalabilirsin sevgili Ekonomix!

Blog Sahibi dedi ki...

Insallah oyledir, Dogan Medya'nin haberinde muze girislerinde 20 YTL'ye satildigi yaziyordu. Sadece Turklere satildigina yonelik bir bilgi yoktu.

Ote yandan muze girislerinde sadece Turklere satis yapmak da yasadisi (AB kanunlarina gore milliyet ayrimciligi) olabilir. Benim dedigim gibi yapilirsa ortaya oyle bir iddia atamazsiniz. Ayrica yabancilarin gozunun icine baka baka daha yuksek bir fiyat odetmekte insanlar uzerinde hic de iyi bir intibaa birakmaz.

Ertugrul Gunay'a gelince.. Ertugrul Gunay'in icini disini siz benden daha iyi bilirsiniz.

ekoturka dedi ki...

Geçmişte ayrımcı bir gişe uygulaması vardı. Yakın zamanda (birkaç yıl önce) kaldırıldı.
Şimdi bu uygulama şöyle ilginç; gişeye giden kim olursa olsun ayrım yok, aynı parayı ödüyor. Ama TC yurttaşı isen kart çıkartıp, istediğin kadar geziyorsun.
Böyle de bir 'by pass' var doğrusu!

Ayrıca Günay'ı da tanımam.