Idiokrasi mi, Satranc mi?

Malum basinimiz, yillardir gerizekaliliklariyla ideolojileri arasinda sikismis kalmis gazetecilerin elinde. Buna bir de medyadaki tekellesme eklenince, bize de epey bir malzeme cikiyor.

Bu defaki biraz daha farkli. Bir yazarimiz, baskalarini aptallikla suclamis ve ilginc bir tez gelistirmis kendi capinda.

Milliyet’in dis haberler sayfasi sorumlusu Kadri Gursel, 17 Agustos’ta bir yazi yazmis: “Idiokrasi Kurbani Gurcistan” diye. Yazida onlarca sacmalik var, ama temel tez su: Gurcistan yonetiminin Rusya’nin gucune ragmen, Guney Osetya’ya yaptigi askeri hamlenin tek nedeni Gurcu Lider Saakasvili’nin aptalligiymis, bundan baska bir neden aramamak gerekiyormus. Hatta Kadri hizini alamamis, 74’te Kibris’ta Nicos Sampson’a Ada’yi Yunanistan’a baglamak icin darbe yaptiran Yunan cunta yonetimini, 90’da Kuveyt’i isgal eden Saddam’i ‘hamakat’le suclamis. Sebep ve sonuc iliskisi cok basit; “Karsitlarindaki savasma iradesini goremedikleri icin bu gafillerin sonu husran olmus, ulkeleri ise asagilanmanin acisini tatmislar.”

Bir yandan da Milliyet Gazetesi, "Saakavili deli mi?" diye soruyor. Insanin aklina gelmiyor degil, bu adamlar yoksa Rus Istihbarati'na mi calisiyor diye. Yasimiz o kadar buyuk degil ama, Milliyet'in bu konuda sicili var diye biliyoruz. Havada dezenformasyon kokusu var.

Milliyet Dis Haberler Sorumlusu Kadri Gursel ozetle diyor ki; “Bu tur tarihi olaylarin arkasinda baska nedenler, komplolar felan aramayin. (Komplo mu! Ne komplosu? Herseyi gozumuzle gormuyor muyuz? Saakasvili’yi iktidara kim, nasil getirdi?) Bu tur olaylarin tek nedeni vardir. O da, bu olaylarin sorumlularinin ‘aptal’ olmasi.”

Ooldu!.. O zaman bakalim, bu cozumlemeye gore yakin tarihte baska hangi aptalliklar var.

I. Dunya Savasi sonrasi Istanbul’u ve Anadolu’yu isgal eden Ingiliz, Fransiz ve Yunan yonetimleri aptaldir. Zira ‘Cilgin Turkler’deki savasma iradesini gorememislerdir.

Avusturya ve Polonya’yi ilhak edip II. Dunya Savasi’ni cikaran Hitler, tam bir zeka ozurlusudur. Cunku, Rusya iclerine kadar girecek olan ordularini ve tanklarini Ruslar’in ciceklerle karsilayacagini saniyordu.

ABD yonetimleri, tum zamanlarin en buyuk hamakat ornegidir. Vietnam’da, Somali’de, Irak’ta direnisle karsilacaklari akillarinin uclarindan bile gecmemisti.

Aslina bakarsaniz, 74’te Kibris’a cikartma yapan Turk Hukumeti’nin yaptigi da hamakatten baska bir sey degildir. Keza onlar da bu harekatin arkasindan gelecek mueyyideler olabilecegini hesaba katmamislardir. Hatta rahmetli Ecevit, Akdeniz’de gezen 6. Filo’yu gerekirse, universite genclerinin bir daha denize dokebilecegini dusunmustu.

Her neyse. Yazinin en aptalca olan anafikri ozetle buydu. Kadri Gursel bu yazisinda daha cok inciler dokuyor onumuze. Yazinin bir de “Demokrasi iyi savasir!” diye bir bolumu var ki biz pek bir sey anlayamadik.

Evet, savas erdemsizliktir. Ama tezat gibi gorunse de, demokrasiler savasla ilgili bazi “erdemlere” sahiptir. ..... Demokrasiler kolay kolay savasa girmezler ama girince de iyi savasirlar! Demokrasiler savasi goze alamadiklari zaman cozumu zamana yayar, yaptirim ve ortulu operasyonlarin yani sira diplomasiyi ve diyalogu tercih ederler. Ama Gurcistan’in yaptigini yapmazlar.

Bu cozumlemeye gore, ABD bir demokrasi degildir veya ABD’nin yaptigi basarisiz askeri harekatlar savastan sayilmaz.

Gurcistan, Osetya meselesine gelince; bize gore Kafkaslarda bir satranc oyunu oynaniyor. Bir taraf, piyonunu one surdu, karsi tarafin hamlesini gorduk. Kim kimi mat eder simdiden bir sey soylemek guc ama bu oyunun daha cok uzun surecegini biliyoruz. Bu oyunda bizim ise piyonu birakin, vezir dahi olmayacagimizi umit ediyoruz. Zira bu bir turnuva ve bizim siramiz daha gelmedi.

0 Yorum Var.: