Farazi Yatirim Sorusu

Farzedelim ki bir okurumuz soyle bir email atmis olsun.

saygılarımla...
sizin ekonomi blogunuzu tesadüfen internette gezerken rastladım.ekonomi ile ilgili çok güzel tahminlerde bulunduğunuz için sizi tebrik ederim ne de olsa bu işin uzmanısınız.size daha önce bir mail attım ama her halde ulaşmadı.kendim eğitimciyim.4 yaşında özürlü bir çocugum var.onun için bir şeyler yapmak istiyorum.ola ki biz bir gün bu dünyadan göçtügümüz zaman ortada kalmasından korkuyorum.kıt kanaat arttırdığımız bir kaç kuruş nasıl değerlendirelim.cocuk 20 25 yaşına gelince eline bir kaç kuruş geçsin.
cevap yazarsanız sevinirim...

Bu durumda ben de su farazi cevabi yazardim:

Ben ne yapardim onu soyleyeyim, siz ne yapacaginiza kendiniz karar verin. Birincisi kendime ve esime hayat sigortasi yaptirirdim, boylece ani bir olum durumunda kimse acikta kalmazdi. Ikincisi tasarruflarimin %75'ini enflasyona endeksli bonolarda (bunlar en son %11+ enflasyon kadar getiri sagliyordu) %20'sini banka hisselerinden yaptigim bir sepette, geri kalanini da kisa vadeli faizde degerlendirdim.

3 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Hayat Sigortasi bence cocugu olan herkes icin gerekli. (cok zenginseniz gerekmeyebilir tabii ama...)

Detaylarini ve kosullarini cok iyi bilmek, birkaç akraba ya da aile dostunun da bu policeden haberdar edilmesi gerek.

Adsız dedi ki...

Konu eldeki parayı değerlendirmekse mail şu şekilde de olabilir.
Devleti dolandırdım hırsızlık yaptım buradan kazandıklarımı nasıl karlı bir yatırıma dönüştürebilirim.

Neticede bu soruya da verilecek cevap makaledeki soruya verilecek cevap ile aynı olmalı.Durumu ajite ederek daha iyi yatırım yapma imkanı mevcut değil.Ekonominin kuralları belli.

Keynesian006 dedi ki...

Bu sorunun cevabini Ekonomix bir ara vermisti diye hatirliyorum.
'Bilesik faizin gucu' seklinde.
Hayat sigortasi ve BES'in vergi avantaji cazip. Yine de her ay yuksek getiri vaad eden bir sabit getirili enstrumana, ornegin vadeli bir mevduata 200 YTL kadar koymak 20 sene sonra hatiri sayilir bir birikime kavusmaniza vesile olabilir. Benim bir donem yaptigim hesaplara gore, bu vergi avantajindan elde edeceginiz nemayi bile sollayacaktir. Ancak ben bu hesabi yaptigim donemde reel faizlerin bir surede daha istah kabartacagini varsaymistim. 3-5 sene gecti, bu varsayim hala guncelligini koruyor.