1. Yeni Başlayanlar İçin Türkiye Hukuk Rehberi

Turkiye’de hayat eglencelidir. Bu nedenle hukuk sistemi bile piyangoyu andirir. Yargi kararlari cekilisle mi belirlenir bilinmez. Ama kimilerine bazen piyango vurur. Bazen de “cikacak.. cikmayacak..” turunden ‘iddaa’lar oynanir: 9-2, 7-4 felan…

Iste boylesi bir dava hakkinda yorum yapmak için hep bu ani bekledimdi. Evet, dava mahkemece bir sekilde sonuclanmadan yorum yapsam, bagimsiz yargiya mudahale etmekle suclanacagimdan bugune kadar susmayi tercih etmistim.

Türk hukuk sistemini bilmeyen, ama ihtiyactan ya da baska bir nedenle ilgilenenler varsa, alin size ucretsiz rehber:


1. Turkiye’de on yillarca suren, ama bir turlu sonuclanmayan davalar vardir. Bu cok dogal kabul edilmelidir. Zira Turk yargiclari, acele ise seytan karisacagina inanirlar.

2. Bazi sansli davalar ise daha kisa surede sonuclanirlar. Bu davalarin 7 – 8 sene gibi kisa bir surede sonuclanmasininin nedeni ise zaman asimidir. Zaman asimini durduran ve kesen unsurlar, ‘advanced topics’ kapsamina girdiginden, daha kapsamli bir hukuk rehberine muracaat ediniz. Ancak bu kadar kisa surede sonuclanan ‘sansli’ davalarin saniklari da sansli saniklar olarak kabul edilmelidirler. Simdilik bu bilgiyle kifayet ediniz.

3. Bir sekilde hakkinizda dava acilir ve tutuklanirsaniz, mutlaka tutukluluk halinizin sona erdirilmesi icin tahliye talebinde bulunun ve bunun icin ne gerekiyorsa yapiniz. Zira tutuklu yargilanmanin pek cok mahzurlari vardir. Bir kacini burada saymak gerekirse,oncelikle uzun suren yargilanma surecinin ardindan beraat kararinin cikmasi olasidir. Bir diger onemli sebep ise tutuklu kaldiginiz surede sucsuz oldugunuza inansaniz ve (akil) sagliniz yerinde olsa bile, yataginizdan dusmek gibi nedenlerle olum riskiniz bulunmaktadir yahut ani bir kararla bir metre yukseklikteki kalorifer borusuna kendinizi asmak suretiyle intihar etme arzusu duyabilirsiniz.

4. Turkiye’de “Anayasal duzeni silah zoruyla degistirmek” diye bir suc oldugunu saniyorsaniz yaniliyorsunuz. Suc olan “Anayasal duzeni silah zoruyla degistirmeye kalkismak”tir. Bu ikisini birbirinden ayirdetmek gerekir. Birincisinde devlet baskani olmaktan tutun da olene kadar bir takim imtiyazlar kazanma gibi en genis haklar elde ederken, ikincisinde yargilanirsiniz. Sonrasinda ne olur? Rehberimizin diger bolumlerine muracaat ediniz.

5. Tum hukuk sistemlerinde oldugu gibi tutuklanirsaniz ve herhangi bir ithamla yargilanirsaniz, diger ulkelerde oldugu gibi yasa geregi size avukat atanir. Bu hakkinizi en basindan itibaren kullaniniz. Ancak islediginiz iddia edilen sucun ehemmiyetine gore sistem size bir avukat atayacaktir. Bu avukat, bazen stajyerligi yeni bitmis bir meslek mensubu olabilecegi gibi bazen de parlamenter duzende onemli bir yerde oturan birisi olabilir. Biz yine de paraniza kiyip iyi bir avukat tutmanizi oneriyoruz.

6. Turk hukuk sisteminde, en onemli unsurlarindan biri olarak “dokunulmazlik” muessesesi vardir. Bahsettigimiz seyin “milletvekili dokunulmazligi” oldugu yanlis anlasilmasina kapilmayin sakin. Bir milletvekilini dava etme ihtiyaci zuhur ederse, cekinmeyin edin. Milletvekilligi suresi, yasalarda 5 yil yazsa da 4 yili gecmez. Dava edeceginiz kisi en kotu ihtimalle bir donem daha secilir. Bu arada dava zaman asimina ugrar mi? Daha once bu konuyu belirttik. Bu konu, Turk hukuk sisteminin en cetrefilli konularindandir. Piyango gibidir, onceden biz bilemeyiz. Ancak asil dokunulmazlara gelince, zaman asimindan cok daha once baska mekanizmalar devreye girecektir. Bu nedenle yazili ve yazisiz dokunulmazlik muessesesi hakkinda hukuk danismaninizdan bilgi talep ediniz.

7. Turk hukuk sisteminde dava dosyalarinin, bazen de bir kamu kurumuna emanete birakilmis delillerin kaybolmasi adiyattandir. Bunu sorun etmeyiniz. Bu tur dava dosyalarinin ve delillerin kaybolacagi aslinda daha en bastan bellidir. Bu sebeple, bu tur davalari acarak ne kendi zamaninizi kaybedin ne de zaten isi basindan askin Turk adliyelerini fazla mesgul etmeyiniz. Burada simdilik bu tur vakalarin, devlet organlari ve memurlari veya sohretli kimseler aleyhine acilan davalarda sikca vuku buldugunu soyleyelim. Daha kapsamli bilgi icin bir hukuk danismanina muracaat ediniz.

Dilerseniz rehberimize, parti kapatilinca –duzeltelim- parti kapatma davasi sonuclaninca devam edelim. Boylece devam eden dava surecine mudahale ederek bagimsiz yargiya mudahale etmeme ilkemizi cignememis oluruz.

Rehberimizin bu bolumunu Turkiye’de sikca kullanilan bir sozle bitirelim:
“Hukuk (rehberi) bir gun hepimize lazim olabilir.”

2 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

misal darbe yapmaya kalkışmak bunu düşünmek suç iken darbe yapmak yani eylemi düşünceden fiiliyata dönüştürmek suç değil. (bkz:kenan evren)

Adsız dedi ki...

vaybe gerçekten çok güzel hazırlamışsın ayakta alkışlıyorum hak veriyorum sana.