Bayburt

Turkish Economy blogu Bayburt'un koy mu yoksa sehir mi oldugunu soruyor. Ben bir ara Bilecik diye bir yerin var olup olmadigini merak ediyordum, ondan once Bayburt'u konusmamiz gerekiyormus!!!

3 Yorum Var.:

Erdal dedi ki...

Bilecik'ten selamlar...

Kansoy dedi ki...

Bayburt bundan yirmi (1989) yıl evvlel "şeher" olmuş 69 plaka ve 458 telefon koduyla Türkiyenin nüfusu az ancak nüfuzu en yüksek illerden biridir. Gerçi istanbulda tuik verilerine göre 105 bin bayburtlunun yaşadığını varsayarsak "bayburt köy mü ?" diye sormak abesle iştigaldir.

Ayrıca eskilerin tabiri ile kemniyet değil keyfiyet önemlidir. bir çok veriye baktığımızda bayburttan nüfusta bayburttan çok ileride olan şehirler eğitim,ticaret vs. konularında bayburttan geride kalan onlarca il var. Mesela geçen yıl oks de bayburt ilk 10 da idi. Yani şimdi milyonu aşan gaziosmanpaşayı şehir mi yapmalım ? :))

ayrıca akıllara başka sorular gelebilir:


mesela bayburtun neyi meşhur ne yetiştirir ?

kimi iller patates ile kimisi kaysı kimisi turp v.s ile yetiştirmekle meşgulken bayburt insan yetiştirir en meşhur üretimi insandır. daha ne yapalım :))

öyleki her ili iki veya daha fazla milletvekili temsil ederken mecliste tek milletvekili ile temsil edilecek (en yakın seçimde) olan tek il bayburttur. Yani yaf bi dene bayburtlu yeter ikincisi fazla bu meclise belki AP olmadı BM de temsil edilir...

:P

ulas dedi ki...

Ben Bilecik'te iki sene okudum. Kime Bilecik desem Şanlıurfa'nın ilçesi Birecik olduğunu zannederdi.

Bilecik bünyesinde İtalteks gibi geçmiş yılların ihracat şampiyonu bir fabrikayı, Abbate'yi, Kütahya Porselen'i, Porland'ı, galiba Vitra'yı barındırıyordu. Merkezinde bir Hamsu Köprüsü vardır Allah Allah beşik gibi sallanır ama zamanla alışılır. Halkının çok zengin olduğu söylenir ama yastık altı yaparlarmış, şehre yatırım yapmazlarmış, efsane olması mümkün. Şehirde hususi araba sayısı epey çoktu. Özellikle hatırladığım kadarıyla 2000-2001 senesinde herkesin altında Fiat Brava vardı, niye Brava çözemedim (umarım model doğrudur).

Efsane diye bir öğrenci kafesi vardı. İstanbul'da böyle bir kafe yok, harbiden efsane. Eski kozalak fabrikasını kafe yapmışlar galiba, cidden mekan olarak iyi bir yerdi.

Kısacası Bilecik, Marmara Bölgesi'nde yer alıp, en gelişmemiş bölge ilidir. En son 2004 de arkadaşları ziyarete gittiğimde de durum böyleydi.