Zero Sum Game (sort of)

Yazinin basligini birazdan aciklayacagim, once bir okuyucumuzun yazdigi mesaji paylasayim:

Marginal Revolution blogunda ilgimi çeken bir araştırmanın sonuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum. http://www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/2008/04/the-pointer-is.html adresinde yer alan bu araştırmada çeşitli ülkelerdeki vatandaşların serbest piyasalara olan güveni test edilmiş. Grafikten de görülebileceği gibi Türkiye, serbest piyasalara inancı en az olan ülke konumunda; daha da ilginci bu oranın son 5 yılda (yani AKP iş başında olduğundan beri) büyük azalma göstermiş olması. Ülkenin gündeminde uzun zamandır tartışmaya değer, şöyle dişe dokunur bir konu yok-Ekonomiturk'te de bunun eksikliği duyuluyor. Böyle bir durumda Türkiye'deki bu eğilimin nedenlerini ve sonuçlarını tartışmak yararlı olur kanısındayım. Böylece söz gelimi yakın zamanda kendini ulusalcılık olarak ortaya koyan refleksin büyük oranda serbest piyasa ekonomisi politikalarına karşı çıkması daha iyi değerlendirilmiş olur. Buradan da Türk siyasetine geçiş yapmak ve neden Sosyal Güvenlik Yasası'nın bir türlü çıkmadığını daha iyi anlamak mümkün olabilir. Düşüncelerinizi merakla bekliyorum.

Zero sum game bir kazanani ve bir kaybedeni olan oyunlara verilen isimdir. Birilerinin ekstradan bir seyler kazanmasi icin baska birilerinin kaybetmesi gerekir. Turk insani paylasilacak pastanin sabit oldugunu dusunuyor, bu yuzden de ne kadar koparirsam kardir felsefesiyle hareket ediyor. Bu dusuncede oldugunuz muddetce serbest piyasaya veya ekonominin prensiplerini kaale almanizin anlami yoktur.

Daha once defalarca soyledim. Hukumet cok dandik bir sosyal guvenlik yasasini ezelden beri gecirmeye calisiyor. Gecse ne olur gecmese ne olur. Bana sorarsaniz uzun vadede gecmemesi gecmesinden daha hayirli olur. En azindan sistem cok daha kisa bir sure icerisinde iflas eder de biz de bu problemden toptan kurtuluruz.

Reform yapacaksaniz sunu yapmaniz lazim. Ya insanlari bugun 65 yasindan once emekli yapmayi birakacaksiniz ya da emekli insanlara en fazla 15 yil emekli maasi odeyeceginizi aciklayacaksiniz (eski sisteme gore hak kazandilarsa istedikleri zaman emekli olsunlar). Baska turlu bu cark donmez.

Haa, soylemeyi unuttum. Simdiki sistem zero sum degil, negatif sum. Yani birileri 1 kazanirken digerleri 2 kaybediyor.

Not: Konu darligindan dolayi degil, vakit darligindan dolayi yazilarimiz seyreklesti.

2 Yorum Var.:

ACÖ dedi ki...

İnsanlara birşeyleri anlatmak önemli. Zira özellikle ekonomide tek taraflı propaganda yapılıyor.

Pirinç krizinde yapılan yorumlarda hala "eskiden kendi kendimize yeterli bir ülkeydik" nidaları atılıyor.

Buna katkı sağlayacak bir grup:

www.ozhareketi.org

Cem Akkılıç dedi ki...

Selçuk hoca.comda bir duyuru vardı geçenlerde;Blog ödülleri kayıtları başlığı altında reklam kokan bir organizasyondu bu.Düzenleyen site ise,bloglama.com reklam hizmetleri.Bu tarz işlere bulaşmasam bile,sırf altında yatanı ortaya çıkartıp,gözümle göreyim diye bende katıldım.Ancak Onuncuköyden değil elbette.Bu sözde organizasyona diğer müzik bloglarımdan katıldım ve işin içindeki kurnazlığı sezdiğim için uyduruk bir mail adresi ve telefon numarasıyla yolladım bilgilerimi.Katılmak kolay,yayınladıkları forma yazıyorsunuz e-mail adresinizi,isminizi,telefon numaranızı sonra gönderdikleri kodu sitenizin içine yapıştırdınızmı işlem tamam.Ancak işin aslı sonradan yolladıkları bir mail ile ortaya çıkıyor.İlgili kodu yapıştırdıktan 3 gün sonra bana gelen yazıda;'blogunuz uygun değil,altı aylık olmamış'dediler.İçinizden,katılım koşullarına eklesenize bu kuralı uyanıklar diyorsunuz ama söyledikleriniz sadece içinizde kalıyor.Halbuki benim müzik bloglarım beşbuçuk aylık.Ne kadar üzüldüğümü bilemezsiniz.Selçuk hoca ise bu konuda pek mütevazi açıkcası.Yaptığı reklamda;'Şahsen birincilik gibi bir hedefim ve iddiam yok ama bu organizasyona katılmaktan keyif duydum. Aslında yarışmaya oy veren ve katılan herkes karlı çıkacak. Blog yazarları yeni okuyucular kazanacak, blog okurları yeni bloglar keşfedecekler' diyor.Gerçekten etkileyici ve cilalı sözler bunlar.


Bu tarz işleri düzenleyenler,tıklanma oranlarını artırmak ve daha fazla reklam geliri almak için ya da çok büyük olasılıkla mail adreslerinizi salı pazarında mangır karşılığı satmak için yapıyorlar.Yani,toplu mail adresi satışı yapan sitelere malzeme oluyor gariban email adresiniz.Bir süre sonra ise bolca spam mesajı yağmuru başlıyor tabi.


Organizasyonu düzenleyen akıllıbıdıklar öyle bir havaya girmişler ki,kendilerini eurovision tarzı bir yarışma sanıyorlar.Zaten Selçuk hoca'da yaptığı reklamda, işin içine heyecan katmak ve milletin popstar tarzı varoş yarışmalarına olan merakını bildiğinden,kendisini popstara katılmış gibi heyecanlı hissettiğini yazmış.Gerçekte,birincisinin önceden belli olduğu bu tarz organizasyonlarla ilgili bir çok bilgi var internette.Verdikleri gaz muhteşem doğrusu,adrenalin tavan yapıyor.Heralde birincilik ödülü olarak da zavazingo veriyorlar çünkü bunuda açıklamamışlar,havada kalmış.Ödül ile ilgili bilgi almak istediğinizde 'çok yakında açıklanacaktır'yazısıyla karşılaşıyorsunuz.Kim katıldığı yarışmanın ödülünü bilmek istemez ki,hemde kayıt süresi biteli neredeyse bir hafta olmasına rağmen.Duyurunun sonuna;ödül gecesine mutlaka gelin,gelmeyenler pişman olur şimdiden söyleyelim gibi heyecan yükseltici yazılar eklemişler.Anlatım tarzlarına bakınca,Altın portakal halt etmiş yanında.Büyük olasılıkla o gece,Amerika'da filmleri iflas etmiş ve para kazanmak için Türkiye’ye gelip özel kanalın birindeki Buzda dans yarışmasında jürilik yapmış olan Kevin Costner'da olacak ve Bill Gates'de kürsüye çıkıp birinciye aferim diyecek.Bakarsınız bu parıltılı gece için söyledikleri süprizlerin arasında ulusal kanal tv yayınıda vardır.


Ketenpereciler,belli ki taze mail adresi toplamak için bu yöntemi geliştirmişler.Ciddi görünmek için microsoftun logosunu bile kullanmaktan çekinmemişler.Toplu mail adresi satışı yapan siteler ellerindeki adresleri nasıl güncelliyor sanıyorsunuz?Siz dikkatli olun,böyle ne olduğu belli olmayan yarışma,tanıtım vs. tarzı işlerden uzak durun.Ancak herşeye rağmen merakınızı yenemiyor ve mutlaka bir defa denemeliyim diyorsanız,gerçek telefon numaralarınızı yazmadan ve hiç kullanmayacağınız bir mail adresi göndererek katılın.


Not: Kayıtlar geçen hafta bitmişti.Ancak bir açıklama yaptılar ve birkaç gün daha uzattılar.Anlaşılan istedikleri kadar katılım olmadı.Ödül ile ilgili bir açıklama ise halen yapılmadı.


Cem Akkılıç Onuncuköy

21Nisan2008