Türkiye'ye has koşullar palavrası

En sık iddia edilen yalanlardan biri (bunlardan bir kaç tane daha var) Türkiye'nin problemlerinin kendine has olduğu, bu nedenle de ortodoks çözümlerin işe yaramayacağıdır. Politikacıları dinlerken iyi dinleyin. Çoğu yalan, bu safsatanın arkasına gizlenerek söylenir.

Türkiye'nin kendine has şartları olduğu doğrudur. Ancak kendine has şartları olan tek ülke Türkiye değildir.

Dünya üzerindeki bütün ülkelerin kendine has koşulları vardır. Ancak terörden tutun enflasyona kadar sorun olarak ne görüyorsanız hepsinin her koşulda çözümü mevcuttur. Türkiye'de sorunların çözümünü engelleyen asıl faktör sorunların Türkiye'ye has olması değil, çözüm yöntemlerinin Türkiye'ye has absürtlükler göstermesidir.

Örneğin, daha fazla insan öldürerek, insanların ölümünü (terörü) engelleme hedefi sadece Türkiye'nin gönülden inanabileceği bir çözüm yöntemidir.

Örneğin, yasakları artırarak daha özgür bir toplum yaratma ideali yine bize özgü bir yöntemdir.

Örneğin, hırsızlığı engellemek için hırsızların mükafatlandırılması sadece Türkiye'de çözüm yöntemi olarak benimsenebilir.

Örneğin, insanlar daha az vergi vermesini, vergi verenleri cezalandırarak ve vergi ödemeyenleri ödüllendirerek çözme girişimleri Türkiye'de destek bulabilir.

Örneğin, para basarak enflasyonla mücadele etmek Türkiye'ye has bir çözüm yöntemidir.

Örneğin, fakirleri destekleyerek ve fakirliği ödüllendirerek fakirliği önlemek ancak bizim aklımıza gelebilir.

Örneğin, rekabet şartlarını ortadan kaldırarak daha iyi rekabet yaratma felsefesi bizde sempatizan bulabilir.

Örneğin, toplumun eğitim seviyesini yükseltmek amacıyla eğitimi engellemek ve kısıtlamak bizde mümkündür.

Örneğin, vatandaşından nefret edip vatanseverlik iddia etmek bizde pekala mümkündür. İnsan döven hayvanseverlerimizin varlığı bunun yanında önemsizdir.

Örnekler çoğaltılabilir. Devekuşu gibi başımızı kuma gömmeye devam edersek kendimize has olan koşullarda, kendimize has komikliklere devam ederiz. Birileri de bizi "çözeceğiz, çözüyoruz, çözdük" masallarıyla kandırmaya devam eder.

4 Yorum Var.:

ulas dedi ki...

Orjinal çözümlere ihtiyaç var; zaten o orjinal çözümleri bulduğunuz zaman çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne çıkıyorsunuz.

Eh siz liberal görüşteki insanlar da Türkiye'nin şartlarına uygun ve kendi çizginizde tutarlı çözümler üretirseniz memnun oluruz. Çünkü eleştiri yediğiniz bir nokta, çözümlerinizin dış kaynaklı dayatılan çözümler olması...

rdynk dedi ki...

Syn. Ulas bey,
merak ettim dogrusu sizin orjinal cozumunuzu, bilgilendirirseniz sevinecegim.

ayrıca liberal cozum dediginiz seyler orjinal değil olmamalı da zaten..denenmis ve genel kural haline gelmis stilize olgular. ornegin, gereginden fazla para basmak enflasyona neden olur. zenginliigin temel kaynagi uretimdir. girişimciyle birlesen tasarruflar uzun donemli buyumenin temel belirleyicisidir. devlet genelde verimsizdir. kişisel hak ve ozgurlukler onemlidir gibi...

Unknown dedi ki...

sanki hep batiya giderek doguya ulasilacagini gostermek istiyoruz.

orneklerin hepsine (biri haric) katiliyorum. ayrica gayet esprili ve akici bir dille yazildigi icin de ayrica tebrik ediyorum

katilmadigim ornek; "...Örneğin, para basarak enflasyonla mücadele etmek Türkiye'ye has bir çözüm yöntemidir."

eger son 3-4 yil baz aliniyorsa, bence enflasyondaki dusus sayesinde azalan para tutma maliyetinin de emisyonu artirdigi goz ardi edilmemeli kanaatindeyim.

Murat AYGEN dedi ki...

Sizi anlıyorum, iktisadi milliyetçiler "Türkiye'ye has koşullar"ı istismar etmeyi bir bilim ve san'at haline getirmişlerdir. Ancak bu koşullar haşa "palavra" değildir. Piyasa ekonomisi taraftarları yaptıkları tahlillerin de, verdikleri hükümlerin de bu zavat tarafından nasıl istismar edileceğini iyi hesaplamalı, iyi bilmelidir. Velhasıl "Türkiye'ye has koşullar"ın belki de birincisi Türk milliyetçilerinin mülkiye, adliye ve maliye üzerinde kurmuş oldukları korkunç ideolojik hegemonyadır.