Televizyonlarda ilgi cekici olabilmek icin de gerceklerden ziyade hayalleri on plana cikarmak gerekir. O yuzden "batiyoruz, derin kriz cikacak" diyen kisiler daha on plana cikiyor. Ne demek istedigimi bir ornekle aciklayayim.
Mahfi Egilmez bugunku yazisini su sozlerle bitiriyor: "ABD'nin 30 yıl önce çökmesi de ciddi bir kriz yaratırdı dünyada ama bugün çökmesi krizden çok öteye götürür dünyayı. Yani bundan 30 yıl önce geçerli olan sloganlar artık geçerli değil. Artık iki gemi yok. Herkes aynı gemide. Karşımızda yeni bir dünya olduğunu anlayamazsak dolar, değersiz bir kağıt parçası haline gelince geri kalan pek çok şeyin de değersiz hale geleceğini anlayamayız."
Yuuuuuh yani!! Sanki su an Amerika 1930'li yillardaki gibi bir buhranin esiginde de, Amerikan dolari degersiz bir kagit parcasi haline gelmek uzereymis gibi bir hava yaratiyor. Yazisi baska sacmalarla da dolu. Mesela Fed'in bundan sonra faizleri indiremeyecegi gibi bir sacma ifade kullanmis, sanki bundan 4 sene once nominal faizlerin %1, reel faizlerin negatif oldugunu "hic" bilmiyormus gibi.
Butun bunlari da yapan Yigit Bulut gibi bir pundit de degil, devletin cesitli kademelerinde calismis "saygin" bir burokrat ve uzman. Devam edin beyler, devam edin. Nasilsa vatandas dogruyla yanlisin farkini bilmiyor!!
4 Yorum Var.:
Eleştirilerinize katılmakla birlikte eklemek istediğim şeyler var.
ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi ile başarmak istediği şey, mevcut ekonomik yapının sürmesini sağlamaktır. Doların sadece 1/3'ü ABD'de olup geri kalan kısmı dünyada dolaşmaktadır. Ayrıca ABD tahvil ve bono satarak da mal ve hizmet satın almaktadır. Doların dünyaca kabülüne sebep olan şey güçlü Amerikan devletidir. İnsanlar bu güce olan inancını yitirdiği anda dolarlar ABD'ye geri döner ve ekonomik yıkıntıya sebep olur. Dünyanın geri kalanı ABD'ye muhtaçtır çünkü ona mal satmaktadır, ayrıca pek çok hükümet onun desteğine muhtaçtır ( Win-Winci Tayyip hükümeti ve bizim liberaller).
BOP'un konusuna giren coğrafi alanlar doymamış pazarlar olup, ellerinde petrol ve doğalgaz parası vardır. Yani dünyanın diğer küresel güçleri ABD yerine bu ülkelere mal satmayı başarırsa ne olur, bir rakip oyundan düşer. ABD, proje ile bunu engellemeye çalışmaktadır. Projenin başarısızlığa uğrayacağı süreç, Mahfi Eğilmez'in belirttiği değersiz kağıt parçası olarak dolar geri dönmesi süreci olacaktır. Şüphesiz bu bugün için geçerli değildir. Bush ne diyor " Yüzyıllık savaş", yani daha var...
Sirf fikir jimnastigi olsun diye soruyorum. ABD ekonomisinde ciddi bir kriz ciksa, I. Dunya Savasi sonrasi Almanya'si gibi ekonomi kuculmeye baslasa ve enflasyon artsa,(daha da abartarak yankeelerin Ortadogu'da hezimete ugrayip Korfez'den denize dokuldugunu de varsayabilirsiniz) bundan ulke disindaki USD nasil etkilenir? Yani doviz rezervlerinin onemli bir kismini USD cinsinden tutan ekonomiler, varliklari USD üzerinden olan kurumlar ve USD cinsinden yapilan uluslararasi ticaret, KISA vadede ve UZUN vadede nasil etkileneceklerdir? Boylesi bir krize Amerika disi ekonomiler kisa vadede ve uzun vadede nasil tepki verecektir?
Tum blog takipcilerinin ve bilhassa Ekonomix hocamin bu konudaki yorumlarini merak ediyorum. Bu arada genis perspektifli bir analiz oneriyorum; ceteris paribus degil, mevcut siyasi ve iktisadi trendler ile 5-10 yil icinde yasanmasi muhtemel sartlari da dikkate aliniz lutfen. Haydin beyin firtinasina!..
keynessian006'nın sorduğu soruya 3Şubat Pazar günü kısmen yanıt verdim, tabi kendimce...Ek olarak;
ABD'nin dünyadaki egemenliğini sağlayan şey onun güçlü bir devlet olmasıdır. Dışarıdaki insanlar doları mübadele aracı olmaktan çok yatırım aracı olarak kullanırlar. Doların rezerv para olmasının özelliği arkasındaki devletin güçlü olmasıdır. Bu güç askeri güçten gelmektedir. Bugün ABD'ye kimse askeri anlamda kafa tutmayı göze alamaz her ne kadar Irak ve Afganistan'da durumu kötü olsa da bu böyledir. Bir çok ülke bilir ki ABD ile savaş kendi toprağında yapılır ve bu ülkenin refahını önemli derecede olumsuz etkileyecektir. ABD'nin askeri açıdan güçlü olması ise dünyaya yayılmış olan üslere bağlıdır. Bu üslerde Amerika anavatanındaki asker sayılarından daha fazla asker bulıunmaktadır. Ayrıca ABD'nin lejyon ülkeleri vardır. Her ne kadar direniş görse de NATO'da adım adım isteklerini yerine getirebilmektedir.
Ülke, petrol piyasalarının hakimidir. Enerji nakil hatlarını kontrol etmek istemektedir. Ayrıca ticaret taşıma hatlarını da kontrol etmek istemektedir. BOP'un amaclarında biri yukarıda saydıklarımızdır.
Şu an her ülke Amerikan ekonomisine bağlıdır. Amerika kağıt verirken mal almaktadır. İşte Rusya ve Çin'in hoşuna gitmeyen durum budur. Ne yapılmalıdır? Doymamış pazarlar, ama yoğun sermaye birikiminin olduğu topraklar önlerindedir. Yani kapitalist gelişimi tarihteki gelişimini sağlayan herşey buradadır. Ucuz işgücü ve hammadde de... İşte bu yüzden Büyük Ortadoğu coğrafyası satranç tahtasının merkez noktasıdır, tarihte yaşanan Büyük Oyun bir daha yaşanacaktır. Yani paylaşım savaşı...
5-10 sene mi bilemem ama şunu söyleyebilirim ki ABD büyük bir ekonomik kriz geçirirse ve Rusya ile Çin bundan az yara alarak çıkarsa; ABD, Büyük Oyun'da geriye düşmenin verdiği telaşla bir nevi 1. Dünya Savaşı Almanya'sı gibi savaş sürecini hızlandırabilir.
Şimdi şunu diyenler olabilir, Soğuk Savaş süresince iki dev arasında savaş olmadı şimdi niye olsun? İki kutuplu dünyada iki dev anlaşabilirler ve onları bozan pek fazla olmaz. Çünkü bozan ülke kutupsuz kalacaktır. Ayrı kalmak isteyeni bile rahat bırakmazlar (Bağlantısız ülkelerin başına gelenler). Ama çok kutuplu dünyada anlaşmak zordur, denklem çoktur, çok bilinmeyenlidir. Tek çözüm savaş olarak öne çıkar, denklem arapsaçına döndüğünde...
Şimdi büyük ihtimalle ABD'de Demokratlar iktidara gelecektir. Demokratlar,politika olarak ekonomik ve diplomatik araçları kullanırlar, ayrıca insan hakları vb araçları kullanırlar.
Bugün ABD'de yaşanan ekonomik çalkalanma yapılacak ekonomik operasyonların zeminini hazırlamaktadır. Askeri güç kullanımı yoluyla BOP siyaseti en çok Rusya'ya, İran'a ve küreselleşme ise Çin'e yaradı. Yani rakiplere yaradı, şimdi sıra rakipleri sallamakta... ABD, Afganistan'ı birbirine kattı, ülkenin yarısı Taliban'ın elinde ve Irak'ta kaos yarattı. Amacına kısmen ulaştı. Kısmen diyorum çünkü nakil hatları konusunda zafer alamadılar, ama zatemn düzen onlardan yanaydı. Çorbanın içine tükürdü, şimdi kimse o çorbayı uzun zaman içemeyecek... Şimdi sıra biraz çorbayı bekleyenleri sallamakta... İşte sallayamazsa sorun başlar. Emekler boşa gider...Hep beraber göreceğiz sallayıp sallayamayacağını....
Bu arada Bahçeli'nin ip oyununda planlarına bakalım. Bahçeli hatırlarsanız seçimde ip atmıştı meydana... Önce cumhurbaşkanlığında destek verdi Tayyip'e Gül'ü seçtirdi. Ordu ile karşı karşıya gelmelerinin yolunu iyice açtı. Şİmdi Gül önüne geleni imzalasa sorun, imzalamasa sorun... İmzalamazsa Tayyip ile arası gerilir, gerildikçe AKP'deki Gülcüler partiyi bölmeye başlar. Tayyip'e bir kazık da türbanla geliyor, bir hasada ortak çıktı; iki önüne Demokratların iktidarıyla çetrefilli konular gelince bölücükle suçlanacak. Nedir bu konular 1- Lozan'a aykırı azınlık hakları 2- Kürtçülük 3- Aleviler'in kışkırtılmak istenmesi 4- Ermeni soykırımı iddiaları ( Demokratlar Ermeni lobisine tam destek verdi tabi onlar da onlara...) vb.
Bahçeli'nin oyunu tutar mı bilemem, ama riskli olduğu kadar kazancı büyük, hem milliyetçi hem de muhafazakar tabana selam, işlem tamam mı, hep beraber göreceğiz...
Yorum Gönder