Butce Acigini Azalttim

2008 yilinda gerceklesecek butce acigini 39 YTL azalttim. Yaklasik 3 hafta kadar once 6.15 YTL odeyerek 600 adet DOAS hissesi almistim, bugun 6.80 YTL'den bunlari sattim. Normalde yapacagim sey degildir ama sattim. Onumu goremiyorum. Borsadaki kagitlar ucuz ama riskler cok fazla.

Yine de portfoyumun %40'i hala borsada, onu da belirteyim.

9 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

Hm ayni fiyattan ben de gecen hafta aldim, 2 haftalik bi firsat maliyeti kazancim var size gore demek ki. Gecenlerde bir video linki gondermistiniz siz yada Baris da olabilir. Etkin piyasalar da ucuz kalan kagitlari bulmak farkli kuyruklarda sira bekleyen insanlara hangi kuyruga girecegini gostermeye benzetiyordu.

Bizim piyasada hakikaten kimse farkinda degil hangi siranin ne kadar hizli ilerledigini yada siranin basinda islem yapanlara guvenmiyorlar!

3 gunde turkcellden 20% kazanip tcellden cikip sekerbanktan 10% kazanip sekerbanktan cikip doas'tan bi 10% daha kazanmak baska nerde olur??

T'Pol dedi ki...

Merhaba Sevgili Ekonomix,
Bu ara Jonathan D.Pond'un "You Can Do It! The Boomer's Guide to a Great Retirement" isimli kitabını okuyorum. Bu agabey 60/40 kuralı diye birşeyden bahsediyor. Diyor ki uzun vadeli tasarruflarınızın %60'i hisse senetlerinde kalani devlet tahvili, bono, vadeli hesap gibi seylerde olsun. Amerikalilar icin iyi bir oneri ama biz Turkler nasil bir portfoy dagilimina sahip olmaliyiz acaba? Bizim borsa bana %60 yatırabileceğim güveni aşılamıyor doğrusu. Ama öte yandan da uzun vadeli düşünmek gerek. Beri yandan memleket nereye gidiyor? Uzun vadenin iyi olacagi belli mi?

Fiddler on the Roof'ta Tevye kendi kendine tıpkı böyle düşünür "on the other hand"lerle dolu bir tiradı vardır. Benimki de ona benzedi:)

mr. brooks dedi ki...

merhaba,
calculus, istatistik, math for econ ve ekonometri kitabi onerebilir misiniz? turkce ve ingilizce. nasil calisilmasi gerektigi hakkinda da fikriniz varsa ve paylasirsaniz sevinirim.

gudarajinin ekonometri kitabi iyi midir?

tersaci dedi ki...

Math for econ:

Essential Mathematics for Econonomic Analysis ve Further Mathematics for Economic Analysis, Sydsaeter, Hammond, Seierstad, Strom

Simon and Blume-Math for Economists idi sanirim

ve Alpha Chiang

Istatistik: Hogg, McKean, Craig: Intro to Mathematical Statistics

Ekonometri-Baslangic icin: Kmenta-Elements of Econometrics, Daha sonra Hayashi,
Greene: Econometric Analysis
Hamilton: Time Series Analysis

Benim tavsiyem once matematik ve istatistik kismini halledip sonra ekonometriye Kmentadan baslayip Greene ve Hayashi'den devam etmek. Kolay gelsin.

Simdilik kisaca boyle yazdim ama firsat bulursum bu konuda daha detayli yazayim.

Blog Sahibi dedi ki...

Sevgili T'Pol,

Yatirimlari kurallara gore degil, durumlara gore yapmak lazim. Amerika'da 60/40 gibi bir oneriyi yapmalari gayet normal cunku hazine bonolarinin reel getirileri %2-3 gibi bir rakam. Butun paranizi oraya koysaniz ne boyunuz uzar ne de kisalir. O yuzden getirisi ve riski daha yuksek olan borsaya daha cok para koymaniz Amerika'da mantikli.

Turkiye'ye bakarsak 5 yillik enflasyona endeksli bonolarin reel faizi %10 civarinda. Siz emekliligi yakin bir kisisiniz (onunuzde 15, bilemediniz 20 yili olan bir kisi), o yuzden saglam oynamanizda fayda var, kaldi ki %10az riskli reel getiriyi baska nerede bulacaksiniz. Opun, basiniza koyun. Bugun briktirdiginiz paralar 15 sene sonra reel olarak 4 katina cikar (%10'luk reel getirinin surekli olacagini varsayarsak). Amerikalilar hedge fonlarina dunyanin komisyonunu veriyor senede %10 garanti getiri elde etmek icin, Turkiye'de bedava, firsati kacirmayin.

mr. brooks dedi ki...

cok tesekkur ederim, kaydettim hepsini.

calculus bitmek uzere. ardindan dediginiz kaynaklara gecmeyi dusunuyorum.
math for econ, statistics, ekonometri sirasiyla.

matematik iktisadi analizde amac olmamali arac olarak kalmali diyorlar. o bakimdan nerede baslayip nerede durmak gerektigi econ ogrenenler icin onemli olsa gerek.

T'Pol dedi ki...

Tesekkurler Sevgili Ekonomix.
Benim birikimlerimin normalde sadece %5'i hisse senetlerinde. Onlara da malum kisa ve orta vadede dokunmayi dusunmuyorum. Bu arada o bahsettiginiz tahvili bulup da almak mumkun degil. Kac seferdir calistigim bankalarla deniyorum, maalesef yok. Simdilik HSBC'nin %17 (o da bu hafta 16,5 olmus) faizi ile idare ediyorum. Bir sure icin emlaga baglanmis olan param geri doner donmez, daha yuksek bir faiz bulmayi umuyorum.

Blog Sahibi dedi ki...

Satan birileri mutlaka vardir, baska bankalara sorun, komisyonu yuksek olsa da 5 yillik alacaginiz icin sadece 1 kere komisyon odeyeceksiniz.

Bu arada %5 cok dusuk bir oran, saglam ve ucuz sirketlere portfoyunuzun %20'sini yatirmaniz gelecekte olabilecek faiz dususlerine karsi iyi bir hedge olur. Faizler dusunce borsa yukselir biliyorsunuz. Faizler yukselirse bonodaki paralarinizla vadesi geldiginde yuksek faiz kazanabilirsiniz.

flatline dedi ki...

bence calculus den önce mathematic for economic analysis i çalışsanız daha iyi olur