Finansal Kriz Cikarsa Ne Yapmali?

Iki gun evvel hukumetin ve Merkez Bankasinin izledigi yolun kriz cikma olasiligini arttirdigini soyledim. Hatta orada da durmadim ve 2008 senesi icerisinde kriz cikacagi tahmininde bulundum. Bunun uzerine bazi okuyucularimiz borsadan cikalim mi veya dovize gecelim mi seklinde sorular yonelttiler. Simdi onlari cevaplayalim.

Birincisi krizin cikmasi benim bir tahminimdir, kesin kriz cikacaktir diye bir durum ortada yoktur. Kaldi ki hukumet tavrini degistirerek krizin cikma olasiligini azaltacak faaliyetlere ileride girebilir. Yine de ben bu faaliyetlere kriz ciktiktan sonra girilecegini dusunuyorum. Yani is isten gectikten sonra mikro reformlara baslanacaktir diye tahmin ediyorum.

Krizin cikmayacagini varsayarsak benim favori yatirim aracim kisa vadeli faiz veya enflasyona endeksli tahvil olur. Neticede kriz cikmasa bile, cikma olasiligi yuksek oldugu icin borsadaki fiyatlar yukari gitmeyecektir.

Krizin cikacagini dusunursek borsanin dusecegini, dovizin yukselecegini, piyasadaki faizlerin yukselecegini soyleyebiliriz. Yani enflasyona endeksli olmayan uzun vadeli bono tutuyor olsaniz bile kaybedersiniz. Bu durumda da en iyi yatirim araci kisa vadeli faiz veya enflasyona endeksli tahvil olarak gorunuyor.

Peki dolar alalim mi? Bu soruyu soran okuyucularima her zaman "yurtdisinda mi yasiyorsunuz ki dolar alacaksiniz?" sorusunu yoneltirim. Dovize yatirim yapmak spekulasyondan baska bir sey degildir. Kaldi ki gecen sene bu zamanlar "kriz cikacak, dolar alin" diyen bir suru ekonomisti de bu sutunlarda madara ettik. Bunun ustune kalkip kimseye dolar alin demem. Almamaniz da gerekir zaten. Dovizin yukselmesi kendisini enflasyon olarak karsimiza cikarir, paramizi enflasyona endeksli tahvillere yatirmissak zaten enflasyondan korunmus oluruz.

Ben yavas yavas borsadaki kagitlarimi satiyorum. Elimde cok uzun sure once 3.24'den aldigim ufak bir miktar ECILC hisseleri vardi, onlari da sattim. Yine de portfoyumun %55'i hala borsada. Bayramdan sonra satisa devam.

5 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

Kriz beklentiniz benim icin de kayda deger. Ben soyle anliyorum fakat dediklerinizi. global anlamda yasanan sorunun ciddiyetinin farkindasiniz-kredi krizi ve beraberinde gelecek ekonomik durgunluk- ve ortada boyle kuresel bir risk varken Turkiye yan gelip yatarak bu isten yirtamaz ve biz de krize gireriz diyorsunuz?? ben boyle yorumladim. yoksa sadece Turkiyeye yonelik ic dinamiklerden kaynaklanan bir kriz beklentiniz de var mi?? Kisacasi ben bu yorumu daha cok sizin ABD ve diger gelismis ulkelerin piyasalarindan umudu kesmenize bagliyorum. Bu noktadan sonra bizim gibi gelisen piyasalarin ne kadar 'de-couple' edecegi kendi ekonomi yonetimlerinin (fiscal-monetary) becererilerine kaliyor sanirim. Ve biz de bu konuda pek basarili degiliz..

ben de kriz bekleyenler icin bir-kac oneri yapayim.

- Dolar almak isteyen sakin gidip piyasadan dolar almasin. 10bin dolar mi almak istiyorsunuz? bu islemi 1000 dolara VOB'dan yapin kaldirac kullanarak. Kalan 9000 dolarinizi YTL olarak gecelik faizde bekletirseniz hem VOBdaki pozisyon hedge edilir- arti faiz elde edilir- arti kisa vadeli dogacak firsatlar degerlendirilir- gelismelere gore dolarin agirligi arttirilir...

illa borsaya girecegim diyenler icin sadece spekulatif kagitlar onerilebilir. son donemlerin meshurlari da madencilik ve enerji sirketleri. koza altin halka acilacak- goldas'ta da beklenti suruyor.. enerjiler ise basbakanin dudaklari arasinda- yapilacak zam ve ozelestirmeler vs.. onun disinda aselsan ve otokar gibi savunma siketleri de firsat olabilir.. bunlarin projeleri dolar bazli ve gayet istikrarli..

Unknown dedi ki...

ekonomiturk yazarları da sonun da trenden atladılar. ama tren yoluna devam ediyor. size bays. fazla toz yutmayın.

not: yazın bunu kenara

T'Pol dedi ki...

Sevgili Ekonomix,
Tesekkurler. Benim gibi amator yatirimcilar icin yine de kaygilandirici bir durum bu. Uzun vadeli yatirimci olayim diyordum ama kafam karisti. Gerci hicbir zaman toplam birikimimin %10'dan fazlasini borsada tutmam ama yine de sabit gelirli insanlar icin zor isler bunlar. Neyse, stratejimi soyle kurdum ben de: 32 gun vade ile donecegim (malum belli meblagin ustu icin bankalar cazip faizler sunuyor), borsada 1 yildan kisa sure icinde %25'ten fazla kazandigim kagitlarim vardi (%25, 50 ve 71), buradaki karlari realize edecegim. Kalan kagitlar simdilik duracak ama uygun fiyatlara cikarlarsa, onlari da elden cikartacagim. Bu arada kriz cikar da borsa duserse, yeniden duzgun kagitlari toplayacagim. Su enflasyona endeksli tahvil hikayesine hala aklim ermedi. Derdim tahville degil, kuponlu tahville. Buna aklim yatmiyor bir turlu. Neden demeyin, bilmiyorum.
Bu vesileyle, herkese iyi yillar dilerim.
T'POl

ulubuz dedi ki...

Kriz çıkarsa yapacak birşey yok.Çıkmaması için ne yapalım dersek;Yapılacak birinci iş kriz çıktığında düşecek değerlere para bağlamamaktır.ÖYLEYSE;Emlak yatırımından üretici ve ihtiyaç sahibi değilsek yatırım aracı olmadığını düşünelim.İkinci olarak fırsatları saniye,saniye kovalamalı;profosyonel bir yatırımcıya hisse senedi aldırıp sattırabiliriz v.b.Üçüncü şans kuru para olarak paranın atıl zamanını değerlendirmaktir.
He., birde sözüm parası olmayanlara kriz çıksada çıkmasada parası olmayan zaten krizdedir.Denizde boğulanlar için 5 metrede boğulmaları ile 50 metrede boğulmaları bir fark ortaya çıkartmaz.
Şu durumda para ve yatırımı olanların bu güçlü durumlarını ancak dalga yaratmadıklarında devam ettireceklerini bilmeleri yeterlidir.Kendi dalgamizda alabora olmamak en mükemmel kriz yönetimi olacaktır.Önümüzdeki yıllarda Savaş Kıtlık ve İstihdam açığı pek olası değil o halde kriz çok uzakta ...
Mutlu yıllar.

molgu dedi ki...

madem kriz beklentiniz var, portfoyünüzü neden boşaltmıyorsunuz?
madem yükselmeyecek neden hala borsada yuzde 55'tesiniz???

kriz beklentinizi not ettik.
umarım portyonuzu tamamen bosaltip kendinize yazık etmezsiniz ...