Küresel ısınma üzerine test

Küresel ısınma dendi mi bilen bilmeyen konuşmaya başlıyor. 10 sorudan oluşan şu test bir hayli ilginç. Ben 10 üzerinden 7 aldım. Hadi yüksek gözüksün, 100 üzerinden 70 aldım. bakalım 100'de 100 yapan 'inek' okuyucularımız var mıymış.

10 Yorum Var.:

Mister No dedi ki...

80 puan

remote dedi ki...

Yorumum soyle.

Unknown dedi ki...

"Global isinma problemi aslinda yalan" olayi, bana siddetle "sigaranin kanser yaptigi ya da bagimlilik yarattigi kanitlanamadi" hikayesini animsatiyor..

"Unintended consequences" prensibini her firsatta dile getirenler, nasil olur da insanoglunun aktivitelerinin dogaya etkide bulunmayacagini dusunur.. Neticede doga da en az ekonomi kadar kompleks bir sistem. Bizim sisteme etkimiz de artik pek azimsanacak gibi degil..

tersaci dedi ki...

Kimse kuresel isinma yalan demiyor. Kimse insanoglunun aktivitelerinin dogaya etkide bulunmayacagini dusunmuyor ya da iddia etmiyor. Kuresel isinma konusunda tartismanin iki tarafini da dinlemeden hukum vermek ya da elestirel gozle bakanlara 'Iste kafirler, oldurun!' seklinde kuresel isinma konusunu bir din haline getirmek bu konuda pek saglikli bir yontem degildir diye dusunuyorum. Verilen sigara ornegi de bu konuya uymuyor. Sigaranin kansere yol acmasi konusu buyuk oranda ispatlanmis ve destekleyen bir suru vakia var. Ancak kuresel isinma problemi ve bu problem cercevesinde aktarilan felaket senaryolari tamamen varsayimlardan ibaret, ispatlanmis hic bir sey yok. illa sigara ornegini kullanmak istiyorsak; sigara kansere yol acar ama sigara icmeyen birisinin kesinlikle kanser olmayacagini soyleyemeyiz. Kuresel isinma da bir gercektir. Insanin da kuresel iklime etkileri vardir. Ama bu durum, kuresel isinmanin tamamen insanin eylemlerinden kaynaklaniyor olmasini ispatlamaz.

Unknown dedi ki...

Yapmayin Baris Bey.. Sizin "kuresel isinma problemi ve bu problem cercevesinde aktarilan felaket senaryolari tamamen varsayimlardan ibaret, ispatlanmis hic bir sey yok" iddianiz ile sigara sirketlerinin 80lerdeki tazminat davalardaki iddialari hic mi birbirlerine benzemiyor (seklen bile mi)?

Ayrica bilmiyorum wikipedia`ya ne kadar guveniyorsunuz ama:

http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_opinion_on_climate_change

Ve de son olarak: sizin ikna olmaniz icin nasil bir kanit gerekli?

Unknown dedi ki...

Ben de 80 aldım, yahut 1000 üzerinden 800.

Bu arada Küresel Isınma yalan değilse de bir balon gibi görünüyor.

Benim çocukluğumda ne senaryolar vardı, Uzay 1999 Ayüssü Alfa Beta filan. Yok petrol 1995'de bitecek, dünya kirlenecek şu, bu. Tam tersi oluyor, bu balon da kesin korku ile fon toplama peşindeki sivil örgütler ve beleşçi profesörlerin işidir.

remote dedi ki...

Lisede bir fizik hocam vardi. Nukleer enerji karsitligi yapanlarin, komur petrol lobilerinden baskalari olmadigini iddia ederdi. Kuresel isinmaya duyarli sivil orgutleri ve bilimsel arastirma yapan profesorleri belescilere indirgenemek de buna benzer bir dusuncedir.

Unknown dedi ki...

Ömer Bey,

Varmıymış bizim memlekette öyle akıllı hocalar, çok şanslıymışsınız. Pek istifade edememişseniz de aklınızda bunların kalması da bir kazanç en azından.

Selamlar.

Arifoglu dedi ki...

80 aldım.

Küresel ısınmanın orijini üzerinde ciddiyetle düşünülmesi gereken bir konu, EkonomiTurk açıldığından beri genel üslubuna nadiren katıldığım Barış bey'e Küresel Isınma Karşıtlığının din haline getirilmesi konusunda tüm kalbimle katılıyorum.

Ortada ciddi bir gündem değiştirme çabası olabileceğini düşünüyorum. Dünyanın bizim yarattığımız olumsuzluklar sebebiyle ısınıyor olduğuna inanan herkes, bu teoriye inanmak için de yeterli bahane bulabilir.

laland dedi ki...

90 puan
testin orjinali:
http://www.globalwarmingheartland.org/GWQuiz/Testindex.html