Terör sorunu nasıl çözülmez?

Herkesin çözüm için parlak fikirleri var. Ben biraz geri çekilip sorunun nasıl çözülmeyeceğine dikkat çekmek istiyorum.

1. Bir defa bazı angut gazetelerin bugün attığı manşetlerdeki gibi, Fener'in PSV Eindhoven'ı yenmesiyle çözülmez. Beş atsa da çözülmez, on atsa da çözülmez. Tıpkı geçen haftaki geri zekalı milli takımımızın maçtan önce asker selamı vermesiyle çözülmediği gibi.

2. Eline bayrak alanın sokağa çıkmasıyla, medyanın da gaz vermesi ile hatta linç kültürünü meşrulaştırmayı bırakın özendirecek tutumuyla hiç çözülmez.

3. Bazı ırkçı dallamaların attığı sloganlarla çözülmez. Geri zekalı medyanın yangına körükle, hatta benzin bidonlarıyla gitmesiyle hiç çözülmez.

4. Vatan, millet, bayrak temalı ve içi boşaltılmış kavramlara yeni anlamlar yükleyerek ve bundan medet umarak çözülmez.

5. Bir asıra yakın bir süredir İttihat ve Terakki (İvT) salaklarının başımıza açtığı sorunları görmezlikten gelerek, ve bugün can çekişen İvT anlayışını pohpohlayarak çözülmez.

6. Bir kısım teröristi milli kahraman haline getirip bir kısım teröristi vatan haini ilan etmekle çözülmez.

7. Kürt meselesini PKK olayıyla birleştirerek bu sorun çözülmez.

8. Bir çok geri zekalı Türk (ve müslüman) 11 Eylül yaşandığında için için sevinmişti. Bu kafayla çözülmez.

9. Kıbrıs meselesindeki "illa iki ayrı devlet isterim" politikası ile "Irak'ta asla ayrı devlet istemem" anlayışındaki çıkmazları görmeden bu mesele çözülmez.

10. Faşizan politikalarının yol açtığı ve büyüttüğü sorunları aynı faşizan politikalarla çözemezsiniz.

11. Geçmişinde yaptığın ve desteklediğin terör eylemlerinin üstüne gidemiyorsan, benim teröristim kahramandır vatana hizmet etmiştir anlayışını sürdürüyorsan terör sorununu çözemezsin. İki hafta sonra Susurluk'un 11. yılı dolacak. Sorumlular neredeler?

12. Genelde terör özelde PKK meselesinde Uğur Mumcu suikastını aydınlatamazsan terörü çözemezsin.

13. Uyuşturucu trafiğinde emniyet-istihbarat-terör üçgeninindeki bağlantıları gün ışığına çıkarıp sorumluları cezalandıramıyorsan terör sorununu çözemezsin.

14. PKK meselesinin devamından medet uman, çıkar sağlayan ve İvT kalıntılarının arasında devlet yapılanmasına kök salmış zihniyeti ve odakları ortaya çıkaramıyorsan, hiç boşuna uğraşma bu sorunu çözemezsin.

15. Kan üzerinden siyaset yapan politikacılarınla bu sorunu hiç çözemezsin.

16. Burada sıralanan maddelerin bugün gelinen durumla bağlantısını kuramıyorsan, bağlantı kurulmasını istemiyorsan, ve bağlantı kurulmasını engelliyorsan terör sorununu çözemezsin!

17. İnsanları faşizm ve demokrasi arasında tercihe zorlayı faşizmi allayıp pulluyorsan (hele bunu medya kırmızı bayraklar ve hissi hamasi sloganlar eşliğinde yapıyorsa) terör sorununu çözemezsin.

Edit: Izlenimler: Oyuun mu oynuyoruz

9 Yorum Var.:

ramon sanchez pizjuan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ramon sanchez pizjuan dedi ki...

Cemil ÇiÇek gibi düsünüp Rtük e yayın yasagı koydurmaklada sanırım çözülmez.
Simdi ne yayını yapsın BÜYÜK!! TÜRK basını.
Daha önemli ne olabilir bölgede.
Bazı agaçlar yapraklarını döktü bazıları ÇİÇEK açtı,kar kalınlıgı yer yer 3 metreyi buldu,Balkanlardan gelen soguk hava Hakkari ye ulatımı diyecek haberlerde!!

.net dedi ki...

"7. Kürt meselesini PKK olayıyla birleştirerek bu sorun çözülmez." Sadece bu maddeye katılmıyorum.
Kürt, Kürtlük Kürt olmak bir mesele değildir. Nasıl bu ülkede Türk olmak, Laz, Rus olmak, Alanya'da Alman olmak bir mesele değilse Kürt olmak da mesele olamaz.
Diyeceksiniz ki Kürt halkının meselelerini kastediyoruz. Eğer öyle bir mesele varsa bu tamamen yereldir. O coğrafyadaki sosyolojik
yapıyı iyi bilmek gerekiyor. Kürtler halk olamamıştır, hep maraba idiler. Meselenin temelinde bu vardır. Fakirlik, eğitimsizlik, yatırım yapılmaması, imkansızlıklar bahane edilemez. Çorum'da, Ankara'da, İstanbul'da da fakirlik ve eğitimsizlik var. Karadeniz'in eşek çıkmayan köyleri var.

tersaci dedi ki...

Sayin avare,

sorunun varligini inkar ettiginiz zaman sorunu cozmus olmuyorsunuz. Lazlari, cerkezleri, ya da karadenizi karistirarak "bu ulkede Kurt meselesi yoktur, olmamistir" derseniz ben de size maalesef inkar yontemiyle sorunu cozmeye kalkisiyorsunuz derim.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Bu sayfada bu konuda yazilmis en güzel ve anlam dolu yazi. Tebrikler.

.net dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
.net dedi ki...

Kürt meselesi dediğiniz nedir o halde açıklar mısınız? Meseleyi açıklarsanız ben de kabul edebilirim Kürt meselesi olduğunu.
Eğer doğudaki yoksulluğu, eğitimsizliği mesele olarak gösteriyorsanız bu sadece oraya mahsus birşey değildir. Belki orada biraz daha çok olabilir ama bu orada yaşayanlar Kürt olduğu için değildir.
Ben sorun olduğunu inkar etmiyorum. 40 bin asker şehit verilmişse bir sorun var demektir. Sorunun ne olduğunu, nelerden kaynaklandığını iyi tespit edelim diyorum.

molgu dedi ki...

sayın avare,
kürt meselesi öncelikle bu ülkede kürt vatandaşların olduğunu, ayrı bir dil konuştuklarını kabul etmekle başlar.
kürt meselesi ekonomik bir mesele degil öncelikle siyasi olarak kabul etmek gerekir. Devletin onlara vatandaş olarak davranması, kulturel haklarına saygı duyması gerekiyor. Bunlarla beraber iktisadi açılımlar ve yatırımlar da yapılarak da o insanların aidiyet duygularını artırılması lazım.
bu ülkede eskiden tıpkı çerkez meselesi, laz meselesi gibi kürt meselesi de yoktu. Ama son 30 yılda kucagımızda böyle bir mesele var artık bunu yok saymak sadece bu meseleyi büyütür.
Sorunun ne olduğunu tespit etmek çözümün yarısıdır.
Nasılki, kürtçe kursların açılması serbest kaldı bir sürü saçma engellere rağmen. Açıldı da ne oldu. Talep olmadığı için kapandı bir çoğu. halbuki tabu olarak görülüyordu uzun yıllar boyunca.
Şimdi de bir çok tabu olarak görelen kültürel hak talepleri de uygulanmasına izin verilirse terörün zemini kaydırılır, PKKnın elinde bölge halkını yanına cekmek için hic bir koz kalmaz.
Sonuçta milliyetçilik primitive bir duygu. Bu duyguyu terörün kullanmasına izin vermemek gerekir. Bununla beraber, teröre karşı da primitive duyguları harekete gecirerek cevap vermek de makul bir çözüm değil.

.net dedi ki...

sayın molgu;
Kürtçenin bir dil olup olmadığı tartışmalarını bir yana bırakıyor vve Kürtçe kursların açılmasını ben de destekliyorum. Hatta daha da ileri gidiyor, Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün açılmasını teklif ediyoru. Fransa'da Kürt Enstitüsü olduğunu Amerikan ordusunda bazı subaylara kırk yıldan bu tarafa Kürtçe öğretildiğin biliyorum. Bu kursları açılması ile ne çözüldü peki? Kursların yasak olduğu zamanla -ki bu yasaklanmasını istediğim anlamına gelmez.- şimdi ne fark var? Yine terör yine akan kan!
Ayrı dil konuştuklarını kabul ediyorum ama evlerinde, mahallelerinde konuşsunlar o dili. Ben Çorumluyum, kendi yöremin bir konuşma tarzı, (ağız) var, fakat ben Çorum ağzı ile konuşmuyorum, çocuğuma İstanbul Türkçesi öğretmeye çalışıyorum. Aynını ben Kürdüm diyenden beklemem abes mi? Millet olmanın ilk gereği dil birliği değil mi?
Kürtlerin "kültürel haklarına saygı" duymaktan bahsediyorsunuz? Hangi kültürel hakları alındı Kürtlerin elinden? Düğünlerinde halay çekmelerine mi karışıldı, sarı kırmızı yeşil giymelerine mi karışıldı, zılgıtlarına, ağıtlarına mı? Ankara'da okuduğum lise Adıyaman yöresi halk oyunları ile Türkiye birinciliği aldı. Bu mudur Kürtler üzerindeki kültürel baskı?
Yoksa kültürel hak derken berdelden, törelerinden, ağalıktan, marabalıktan, aşiretten mi kadının bir inek gibi alınıp satılmasından mı bahsediyorsunuz?

Kürtlerin sorunu kendi içlerindedir. 200 sene önce tamamlanması gereken bir sürece yeni başlıyorlar. Millet olmak istiyorlar bu vakitten sonra. 1789 Fransız ihtilalinin ortaya çıkardığı milliyetçilik akımından bahsediyorum. Millet olmayı en son tamamlayan Türkler ve Araplardır. Biz geçtiğimiz yüzyılın başından ümmet olmaktan çıkıp millet olduk, bunu da cumhuriyetle perçinledik ve dünyaya gösterdik. Araplar hâlâ millet olabilmiş değillerdir, Ortadoğu'daki sancıların temelinde bu yatmaktadır.
Kürtler yüz yıl önce kaçırdıkları bir treni yakalamaya çalışıyorlar. Geç kalmış olmak değildir Kürtlerin önündeki tek engel. Sorun kendilerinde yatmaktadır. Söyler misiniz törenin bu kadar hakim olduğu, insanların eşini, işini seçemediği bir toplumdan millet olur mu? Berdelin olduğu toplumda sağlam bir aile olur mu? Kadının hiçbir söz hakkının olmadığı, -o toplumda kadın sadece nine olduğunda kıymet kazanır.- bir mal gibi satıldığı toplumda aileden bahsedilebilir mi? Toplumun temel taşı olan ailesini sağlam kuramayan insanlar nasıl millet olur?
Batman'da, Şırnak'ta genç kızlar intihar ediyor. Hayatının baharında bir genç kız kolay kolay intihar eder mi? Niye oluyor o intiharlar? Son derece kapalı bir toplum, hiç bir söz hakkı yok kadının. Ensest ilişkiler bile hiçbir şekilde dışarı yansımaz ve aile meclisinde halledilir. Aile meclisi... Ne kadar demokrat bir kavram değil mi?
Yıllardan beridir ülkemizde Kürtler gereğinden fazla temsil hakkına sahip olmuşlardır. Şu anki meclisteki vekillerin kökenlerine bakın. Televizyon dizilerine, şarkılara, türkülere bakın...
Neticede diyorum ki bir mesele varsa bu Kürt meselesi değildir, bölgesel bir meseledir. Doğunun, güneydoğunun meselesidir. Ve bu Kürt meselesi denerek Türkiye'nin huzurunu baltalamak isteyenler tarafından kullanılıyor.