Enflasyon Orani

TUIK enflasyon oranini %1.03 olarak acikladi. Yillik bazda en yuksek artis gida (%11.8), alkollu icecekler (%10.1), oteller (%9.4), ve konut (%9) harcama gruplarinda gerceklesmis. Turist sayisindaki artis otel ucretlerine yansimis. Faizlerin yuksek seyretmesi ise konut fiyatlarindaki artisi dizginlemis. Neticede enflasyon orani %7.1'e gerilemis. Bir cok kisinin bekledigi sekilde enflasyonda patlama olmamis. Merkez Bankasi da pacayi iyi siyirmis oldu boylece.

Once kisa vadeye bakalim. Merkez Bankasi bu enflasyon oranlarina bakarak faizleri 25 baz puan daha indirecektir bu ay. Ben gelecek sene icerisinde faizlerin %15 seviyesine inmesini bekliyorum, ama bu yavas yavas olacaktir.

Uc ile alti ay arasinda da ic talep canlanmaya baslayacak ve enflasyondaki dusus de bununla birlikte duracaktir. 2008 sonunda enflasyonu %5-6 arasinda bir yerlerde gorebiliriz gibime geliyor. Keske Merkez Bankasi enflasyon hedeflemesine gecmeseydi, bir turlu hedefi tutturamiyorlar, beklentiler de onlarin hedefi tutturamayacagi varsayilarak sekilleniyor. (Bakin bu sene enflasyon hedefini tutturamayacaklarini onceden soylediler, buna ragmen faizleri yukseltmek gibi bir davranis icerisine girmediler).

4 Yorum Var.:

ahmet dedi ki...

Netleştirmek için teksar sorma ihtiyacını hissediyorum. Senin tahminin şu şekilde mi: 2007 enflasyonu 6-7, 2008'de 5-6.

Ok ?

selamlar

rdynk dedi ki...

"Bakin bu sene enflasyon hedefini tutturamayacaklarini onceden soylediler, buna ragmen faizleri yukseltmek gibi bir davranis icerisine girmediler" dediniz...

sen acik enflasyon hedeflemesi uygulamasına gec, enflasyon tek hedefimiz diye bas bas bagir, faizleri etkili kullanacaz de..sonra 2006 yılında hedefi tutturama, 2007 yılında +/-2 belirsizlik aralıginin ust noktasını temmuz ayindan kabullen, ustune faizleri indir...sonra da credibility gokten gelir diye bekle!

(ya niye anonim yazıya izin yok durduk yerde blog kurdurdunuz bana)

Blog Sahibi dedi ki...

Ahmet Bey, iyice netlestireyim hatta. 2007 tahminini Subat'ta yapmistim. 2008 tahminini de simdi yapiyorum. 2008 tahminimin simetrik olmadigini da belirteyim, riskler daha cok yukariya dogru. Rakam vermek gerekirse 2008'de enflasyon %99 olasilikla %3-12 arasinda yer alir. Dar tahmin araligi ise %5-6.

molgu dedi ki...

dogrusu sasırdım tahminlerinizi gorunce,
butun parametreler enflasyonda asagıya dogru gidise isaret etmesine ragmen siz 2008 icin yuzde 5-6 diyorsunuz.(bu arada merkez bankası raporlarını okumuyorsunuz herhalde, okuyorsanız da onemsemiyorsunuz veya daha dogru bulgularınız var, bu bulguları paylasırsanız sevinirim) neye gore?
iç talebin 3-6 ayda tekrar canlanacagı ongorunuz neye dayanıyor cok merak ettim. Faiz indirim kararların surecegini beklentisiyle ic talep canlanacak diyorsanız 25 baz puanlarla uc ayda 75 baz puan eder, bu oranlar ic talebi nasil kısa surede canlandiracak dogrusu anlamadim.
kusura bakmayin ama elestirdiginiz kose yazarlarinki gibi bir sallama olmus :(.