VIX Nedir?

VIX Nedir?

Fatih Ozatay bugunku yazisinda riskten kacinma endeksi olarak tanimlamis VIX'i. Oldu mu simdi? Fatih Ozatay severek okudugumuz yazarlarin basinda gelir ama boyle bariz bir hata yapmamasi da gerekirdi. Bir de "VIX endeksi" diye bir ifade kullanmis, bu da "ODTU Universitesi" demek gibi bir sey.

Neyse VIX nedir onu anlatalim. VIX, volatility index'in, yani oynaklik endeksinin kisaltilmis halidir. Hisse senedi fiyatlarindaki oynaklik artmaya basladigi zaman bu endeks de yukari cikar, hisse senedi fiyatlarindaki oynaklik azaldigi zaman ise bu endeks duser. Haa, piyasada kriz ciktigi zaman fiyatlardaki oynaklik artar, ayni zamanda risk alma istahi da azalir seklinde bir savunma uretebilirsiniz. Yine de bu guzel bir savunma olmaz. Mesela VIX 1999-2000 yillarinda 25 civarlarinda seyrediyordu. Son bir yil icerisinde ortalama 14-15 civarinda bir degere sahipti. Simdiki krizin doruk noktasina ciktigi, ya da Fatih Ozatay'in ifadesiyle risk alma istahinin bicak gibi kesildigi Agustos 2007 tarihinde ise VIX 23 civarinda seyrediyor. Eee, hisse senedi balonunun zirve yaptigi zamanda, yani risk alma istahinin tepede oldugu zamanlarda da 23 civarinda seyrediyordu. Demek ki VIX'i risk alma istahiyla alakalandirmak dogru olmazmis.

Neyse Sayin Ozatay'a fazla yuklenmeyelim, dogru durust yazi yazan bir iki yazardan bir tanesi. Digerleri ne cevizler kiriyor da artik elimiz yazmaya gitmiyor. Bunu haber yapmamizin nedeni "adam kopegi isirdi" turunden bir haber olmasindan, yanlis anlasilmasin.

3 Yorum Var.:

Wayne Allen Sallee dedi ki...

Great title, even though I can't read the language. Very cool.

Adsız dedi ki...

You can't read but you can understand??? or what??

really I have to repeat the titel especially for your comment:

hop hop hop hop n'aptin baba yaaaa!! :))))

Ozge

Mahmut Alpi dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.