Dolar Nereye Duser?

Turk insani merak ediyor, dolar ne olacak diye. Hemen soyleyelim. Dolar gelecek ayin sonunda 1.15 YTL'yi gordukten sonra 1 hafta icerisinde 1.18 YTL'ye kadar cikar, sonraki iki hafta 1.12 YTL'ye kadar duser, ve Kasim ayini 1.13 YTL'den kapatir. Dolar dususunu Araliktan Mart basina araliksiz olarak surdurerek 1.01 YTL seviyelerine kadar geriler. Mart basinda ise, her sene oldugu gibi, cikan krizde ilk etapta 1.33 YTL'ye. sonra da 1.5 YTL'ye kadar cikar. 2008 sonunda ise dolar tekrar 1.2 YTL'ye dusecektir.

Bunun boyle olacagini bildigim icin Japon Merkez Bankasindan %0.5 faizle 12 trilyon Yen para aldim, ustune Japon ev hanimlarinda da 9 milyar dolar borclandim, paralarin hepsini TL'ye cevirdim, Subat sonuna kadar faizden mala vuracagim, ondan sonra da paralarin hepsini dolara cevirip bir de oradan paralari toplayacagim.

Evet, finansal piyasalarda dovizin onceden izleyecegi yonu "Brownian motion" diye tabir edilen yontemi kullanarak hesaplayabiliyoruz. Amerikali bilimadamlari bunu cok onceden bilmelerine ragmen tum dunyadan bir sir gibi sakliyordu. Bir tesaduf eseri ortaya cikti. Bundan sonra doviz kurlarinin nereye gidecegini herkes onceden bildigi icin finansal piyasalarda bir ilk gerceklesecek ve herkes bundan kar saglayacaktir.

Ancak bu yontemi kullanabilmeniz icin oncelikle Brownian motion'in ne oldugunu internet arastirip ogrenmeniz gerekiyor. Ben ogrenmek istemiyorum diyen okuyucularimiz icin biz bu konuda bir yazilim gelistirdik, 49 YTL karsiligi okuyucularimiz bu yazilima sahip olabileceklerdir.

Not: Elektrige para vermek istemeyen okuyucularimiz icin ise "Erke 2" isimli cihazi gelistirdik, buna da sadece 99 YTL odeyerek omur boyu bedava elektrik kullanmaniz mumkun olabilir.

6 Yorum Var.:

Deniz dedi ki...

"Amerikali bilimadamlari bunu cok onceden bilmelerine ragmen tum dunyadan bir sir gibi sakliyordu. Bir tesaduf eseri ortaya cikti."
Böyle Dünyadan saklanan buluşlar çok, belki bizi duştayken bile uzaydan gözetleyecek teknolojileri vardır ama saklanıyor. 17 Ağustosta deprem olmamış, Amerikaya ait bir bomba yanlışlıkla patlamış o gece. Amerikalılar uzaylılarla temastaymış vb.
Bizim de Dünyadan sakladığımız sırlarımız var, Erke dönergeci gibi :)
Good Morning Vietnam!

kerem kagan dedi ki...

zayif dolar, degerli euro, yuksek ihracat

yuksek faiz, zayif ic talep, hizi dusen ithalat

Dr.Firma dedi ki...

İş Dünyasının gerçekten bu yazınızın yazılmasına neden olabilecek kadar dünyadan bir haber olmasına hayret ediyoruz .
Ve Yazınızı '' Yılın Esprisi '' dalında Oscar 'a aday gösteriyoruz.

Ergun / ADANA dedi ki...

Ergun / ADANA

Ya Tutarsa???

Deniz dedi ki...

Dr Firma,
bir haber değil, bihaber.
bi- farsça -sız, -siz, anlamına gelen bir ön ek.

Dr.Firma dedi ki...

Türk bilimadamları brownian motion 'un farklı bir versiyonunu bulmuşlar Habertürkteki haber şöyle ;

Erdinç ve Milla'nın çalışması Fransa, Almanya ve İngiltere Menkul Kıymetler Borsaları ile Morgan Stanley Uluslararası Sermaye Endeksi'nin 1991-2006 yılları arasındaki 15 yıllık seyrini inceliyor ve Avrupalı portföy yatırımcısının risk dağılımı yaparken nasıl kar edebileceğinin formülünü ortaya koyuyor.

Belki doğrudur ama erke 3 konusunda hala bir çalışma yapmamışlar .