Enerji Meselesi (Erke?)

Hurriyet'in haberi:

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı İbrahim Şimşek, Türkiye’nin yılda 8 milyar dolarlık suyunun boşa aktığını, 2 milyar dolarlık rüzgarının da boşa estiğini belirterek, “Türkiye’nin yıllık 10 milyar dolarlık kaynağı boşa gidiyor. Türkiye enerji kaynaklarını daha etkin kullanmalıdır” dedi.

Turkiye'de ne kadar cok akilli adam var ya!!! Bu adamin soylediklerini isin maliyetini hesaba katmadigi icin veya teknolojik olarak mumkun olup olmadigina bakmadigi icin elestirebiliriz. Ama kuru bir yazi olur. Ben konuya biraz farkli yaklasacagim, midesi kaldirmayanlar okumasinlar. Boyle lafa boyle cevap verilir, pesinen soyleyeyim.

Ibrahim Simsek 10 milyar dolardan bahsediyor, ben size $50 milyarlik bosa giden bir kaynak gosterecegim. Insanlar ve hayvanlar yedikleri yiyeceklerde bulunan enerjinin ancak %50'sini kullanirlar, geriye kalan %50 ise diski (bok) olarak atilir. Yani yedigimiz yiyecek ve iceceklerde bulunan enerjinin yarisini bir bakima israf ediyoruz. Tepemizde esen ruzgar gibi, veya parlayan gunes gibi bosa gidiyor. Gerci koylerde hayvanlarin pisliginden tezek yapilarak bunlar yakit olarak kullaniliyor ama bu uygulama cok sinirli.

Bu isin rakamsal boyutu ne kadar peki? Bunu hesaplamanin bir yolu 70 milyon insanimizin yilda kac kilo bok urettigini, bunda bulunan enerji miktarini, ve bu enerjinin de parasal degerini hesaplamaktir. Diger bir yolu ise (elimizi hic bulastirmadan) senelik gida ve iceceklere yaptigimiz harcamanin %50'sini hesaplamaktir. Gida urunlerinin enflasyon sepetindeki payi %30'a yakin olduguna gore, ve GSYIH ise $400 milyar olduguna gore hesabi size birakiyorum.

Igrenc olmayan ornekler de bulmak mumkun. Mesela arabalarda kullanilan motorlar da benzinde veya mazotta bulunan enerjinin sadece %50'sini kullanirlar. Devletimiz hemen kanun hukmunde kararname ile bu orani %100'e yukseltirse $10 milyar dolarlik enerji tasarrufu saglariz. Bu isler kanunla olmaz diyorsaniz hemen Tubitak'tan bir iki tane bilim adamina soyleriz, %100 verimlilikle calisan motor icat ederler. Durun durun daha guzelini buldum. Suyla calisan motor icat etsinler, Ibrahim Simsek'in bahsettigi bosa akan sulari da kullanarak bir tasla iki kus vurmus oluruz.

Not: Simdi aklima geldi, yelkenli otomobil de icat edebiliriz, hem boylece ruzgar da bosa gitmemis olur!!

4 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

sahi, erke ne oldu

bu arada değerlendirilmeyen madenleri; bor, neptunyum, kriptonit vs.
unutmayın
haydar baş 1-3 trilyon dolar arası değer biçiyor
varlık içinde yokluk çekiyoruz

der heilige dedi ki...

evet evet erke ne oldu? ben haftada bir bakıyorum; erkeden bir haber varmi diye erke´nin web sayfasına. bir gelisme yoktu gecen haftaya kadar . halbuki bu senenin yaz aylarina piyasaya cikacakti...

T'Pol dedi ki...

Sevgili Ekonomix, kizgin gordum bugun sizi!

Tabii buyuk laflar etmek kolay da arkasini doldurmak kolay degil. Ozellikle uyduruk dogal cevherler ve ortada olmayan bir makine icadi gibi sacma sapan seylerle milleti uyutmak hos degil.

Ancak, yine de enerji kaynaklarimiza biraz ozen gostermek mumkun degil mi? Bosa akan tum suyu tutamayiz elbette ama bazi onlemler ve depolama sistemleriyle zor zamanlarda tamamen susuz kalmanin onune de gecemez miyiz? Evet kaynak, yatirim gerektirir. O halde devletin planlama yaparken bazi konulara ayirdigi kaynaklarin bir kismini buraya kaydirmasi lazim demek ki. Yani en azindan bana oyle geliyor. Devletin harcadigi her kurusu mutlak dogru miktarda ve dogru yere harcadigini dusunmuyoruz herhalde degil mi? Abuk subuk her yere havaalani yapacagina su konusunda bir miktar ilave yatirim yapsin. Olmaz mi yani?

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Turkiye'de ne kadar cok akilli adam var ya!!! Bu adamin soylediklerini isin maliyetini hesaba katmadigi icin veya teknolojik olarak mumkun olup olmadigina bakmadigi icin elestirebiliriz. Ama kuru bir yazi olur.

Kuru falan degil, adam gibi bir yazi olurdu, bu sekilde sacmalamissiniz.

Adam ortada bu kadar potansiyel var diyor.

Üstelik "devlet eliyle cok uzun sürer" diyerek özel sektöre enerjiye yatirim yap diyor.

Enerji kaynaklarini daha etkin kullanmaliyiz diyor, ki bu sonuna kadar dogru.

Eksik yani olayin maliyetini söylememesi. Onu söyleyip "kardesim bu is iste bu maliyeti nedeniyle yapilamaz" demek mantikli.

"Ne akilli adamlar var, öyleyse bokumuzdan elektrik üretelim" demek ise Amerika'da fon yöneticisi olmanin bile "Türk'ün icindeki geyik Türk'ten kurtulamadiginin" göstergesi herhalde.