Vatandas Niye Borsa'ya Girmiyor?

Cevabi cok basit. Borsa dusukken riskler fazla oldugundan kimse onlara borsaya girin demiyor. Borsa ciktigi zaman da "borsa cok cikti, gaza gelip girmeyin" diyenlerin sozleriyle borsadan uzak duruyorlar. Neticede borsaya bir turlu giremiyorlar.

Peki borsaya kimler giriyor? Sagdan soldan tanidigi olanlar bu kisilerden aldiklari "tuyolara" inanarak ufak alimlar yapiyorlar, kagitlar asagi ya da yukari yonlu biraz hareketlenmeye basladigi zaman da hemen satiyorlar.

Neticede borsanin %70'inin sahibi yabancilar, %30'unun sahibi yerliler; ancak borsadaki yerliler yabancilardan 9 kat daha fazla islem yapiyorlar. Yani bir yerli yatirimcinin alim satim yapma olasiligi bir yabancidan 20 kat daha fazla imis. Kardesim bana soruyor: "Abi 2 YTL'den Fortis aldim, simdi 2.80 olmus, satiim mi?" Niye satacaksin ki? Borsa riskli iken almissin, tehlikeli zamanlarda elinde tutmussun, simdi borsa cikisa gecmis, millet satin alacak kagit bulamiyor, sen elindekini satmayi mi dusunuyorsun? Ustune ustluk bir de %10 vergi vereceksin.

Kardesimin cevabi su:"O zaman 3 olsun, satayim?!"

Kardesime laf anlatamiyorum, cahil Turk halkina mi laf anlatacagim. Olmaz. Biz bu kafayla gittigimiz muddetce yabancilar borsanin %80'ine de %90'ina da sahip olurlar. Borsaya girecek kisilere ne tavsiyelerde bulunmusum gidin eski yazilarimdan bulun. 2 gunlugune, 2 haftaligina veya 2 ayligina borsaya girecekseniz hic girmeyin. Neyse, kime soyluyorum ben?

8 Yorum Var.:

mr. brooks dedi ki...

baska ulkelerde "borsada oynamak" diye bir deyim var mi? gercekten merak ediyorum, acaba sadece bize has bir soz mu diye. "parasini borsada oynadi, kaybetti" filan mesela...

Investor dedi ki...

cüneyd bey bu apaçık bize has birşeydir.Artık borsa bilançoların konuşuldugu analizlerin oldugu bir yatırım aracı olmaktan çıkmıştır.
Borsaya aynen at yarışı yakıştırması yapıldı.Nasıl insanlar ikinci ayakta hangi at gelir hangi at şanslı diye tahminde bulunuyorlarsa bizimkilerden borsaya girenler acaba spekülatör hangi hisselere el atacak hangi hisseden çıkacak spekülatör bizi de güldür gibi cümlelere çok sık rastlanıyor.Herşey üç kagıt hocalarımda bu konuda dertli borsa o mevzuatlarda yer alan görevinin dışına çıkmış durumda.Son sözümü hocamın borsayla ilgili şu cümleleriyle bitiriyim:"Borsa kapatılmalı"
Teşekkürler...

Blog Sahibi dedi ki...

Emrah, senin hoca yanlis sonucu cikartmis. Borsada dogru analiz yapanlar kazaniyor, baskasinin pesinden suruklenenler kaybediyor. Neticede akilsiz olanlar kaybediyor. Akilsiz olanlari borsayi kapatarak koruyamazsin, bu sefer adamlar gider paralarini iddaa'da kaybederler.

Hatta soyle de diyebiliriz, akilsiz insanlarin varligi borsayi daha da cazip kilmaktadir.

selenga dedi ki...

12 yıl falan önce orta okul da iken borsaya giriş yapmıştım ve o zamanlar borsa daha bir farklıydı sezonuna göre 3-5 hisse alıp çok iyi karlar elde ettim teknik analiz falan hikaye diyorduk 2000 de ki hızlı yükselişte çin de olduğu gibi sağlam sandığın bir kağıt aldınızmı keyfiniz diyecek yoktu
ve sonrasında 2002 den sonra bir süreç başladı ve biz tabiki kolay o karları edemez olduk.Şimdi ise teknik analiz,bilanço okumaya hisseleri toplamaya çaılışyoruz ama bu seferde yüzde 3-5 ler yetmiyor ve bazen bekleyip satıyorum

2000 deki borsaya gelen bir çok kişi babalara geldi ve nereye gitsem o dönem in kazığını yemiş insanlara rastlıyorum Asker de bile bölük komutanlarından 2-3 tanesi bu dönemdeki kayıplarının çok olmasından şikayet ediyorlardı. ve işin kolayını bulmuşlar ve iddia oynuyorlardı.Hızlı yükseliş döneminde batıranlara bir soru soruyorum şu an 52000 lik borsa ucuzmu diye hepsi endeksin çok şiştiğinden bahsetiyor.

Yani bize yeni kekler lazım o da bu vatandaşla zor.Vatandaş niye borsaya girmez işte bunun için.

Dr.Firma dedi ki...

Çevremde 2 yıl vadeli bonoyu alıp 1 - 1,5 yıl tutan insanlar borsada hisseyi aldığı günden itibaren satmaya çalışıyor . Bu psikolojiyi çözebilen varmı ?

Investor dedi ki...

Sayın dr.firma gayet basit bunun cevabı kişi bono aldıgında ne kazanacagı az çok bellidir ama insan borsada niye ilk günden satışa geçiyor bakıyor hisseler uçuşuyor hele günün en yükselen hisseleri%20-25 artınca ve hergün böyle bir tabloyla karşılaşınca kişi yahu benim hissem niye daha %1-2 karda diye başka hisselere geçiyor orada da aynı tatmini saglayamıyor sürekli daldan dala atlıyor bence tamamen kısa zamanda para kazanma psikolojisidir.Eee dogrudurda adam hisseler yükselirken kendisininkinin aşagılarda olması insanı delirtiyor..:)

Yani bono alıp bekleyen insanla borsada işlem yapan insanın çok büyük psikolojik farklılıkları var ben böyle düşünüyorum ve böyle olduguna da inanıyorum...
Teşekkürler...

soner dedi ki...

İnsanlar borsaya paralarını yatırdıklarında fiyat değişikliğinden kazanç sağlamayı düşünüyorlar. Halbuki hisse senedi yatırımlarında sermaye kazancı da söz konusudur. Kısa vadeli alım satım yapıldığı sürece borsadan istikrarlı bir kazanç beklemek mümkün değildir. Toplum olarak çoğu işimizde olduğu gibi burada da hemen kazanmak istiyoruz. Bu da yüksek enflasyon, yüksek faiz ve devalüasyonların bir sonucu olsa gerek. Düşen enflasyon ortamına, makul karlara ve rekabete ayak uydurmamız biraz daha zaman alacak gibi görünüyor. Bunun için de büyümedeki istikrarırn sürdürülmesi, yapısal reformların gerçekleştirilmesi (Sosyal Güvenlik reformu belki de en önemlisi), faizlerin düşmesine paralel gerçekçi bir kur politikası önemli konular olarak gündemde duruyor. Mikro ekonomik atılımların gerçekleştirilmesine sıra geldiği söylense de, makro ekonomik konular gündemden düşmüş değil. Diğer tarftan KDV indiriminden sonra gıda fiyatlarında indirim beklerken, aksine artışların yaşandığını gördük. Fiyatları kdv indirimi olmuşken bile arttırabilen vatandaşlaş, borsada para kazanmaya çalışan vatandaşımız birbirinden farklı düşünmüyor olsa gerek.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

"Borsada oynamak" deyimi de fiili de baska ülkelerde de mevcut. "Bu bize has bir sey" falan degil. En basitinden dot.com balonu sirf bunun göstergesi, sapa oturan yüzbinlerce meraklisiyla. Ben o sirada Almanya'da staj yapiyordum, pizzacisindan kuaförüne kadar herkes bilip bilmeden hisse senedi alip, 1-2 gün sonra satip duruyordu. Sonucunda da ayni "parasini borsada oynadi, kaybetti" oldu.

Nerede okumustum hatirlamiyorum fakat böyle "golden rule of Wall Street" gibi bir sey var, "greater fool theory". Borsa da bundan ibâret. Ayni yukarida ekonomix'in dedigi gibi.

Türkiye'deki sorun borsanin kisa yoldan köse dönme araci olarak algilanmasinda, ki bu da ne kadar, toplumun kacta kaci icin gecerli, ayri bir konu. Millet borsaya girip iki al-sat yapip voliyi vuracagini saniyor/umuyor. Hos tabii iste bu sayede "akillilar" para kazaniyorlar.

Cüneyt