Oy oy Emine

Bir okuyucumuz su soruyu yoneltmis:

"Seçim 2007 ye az bir süre kaldı hatta çok çok az. ve son zamanlarda basında neredeyse okunan çoğu yazar hangi partiye oy vereceğini az çok hissettirdi. Sizinde malumunuz sizde ekonomi alanında internette en çok takip edilenlerdensiniz ve hayli kabarık bir yazar kadronuz var acaba sizde bir hıncal ulus bir ahmet hakan bir serdar turgut bir şahin alpay gibi oylarınızı acıklayacakmısınız sebebler dairesinde? çünkü mesela ben sizin bir iki sene evvel akp ye oy vereceğinizi kendi yazınızla okumus daha sonraları değişti ama bunlardan yine iyi gibi ibarelere rastlamıstım dolayısı ile tam bir muallak söz konusu. hem kim bilir 12 yazardan bir oran yapıp Türkiye profilide çizebiliriz."

Ben oyumu kime verecegimi aciklamistim, degisen bir sey olmadi. Son 6 aydaki sacmalamalarindan dolayi AKP'yi artik desteklemiyorum. CHP ve MHP ise ekonomi konusunda AKP'den daha beter izlenimi veriyorlar. CHP'nin AKP'nin basarisindan ders cikarip populist ekonomi politikalarini bir tarafa birakip duzgun bir parti olmasina yonelik bir temennim vardi (inanc demiyorum dikkat edin) ama eski tas eski hamam oldugunu gormemiz cok uzun surmedi. O yuzden de siyasi tablonun Gaziantep'te oy verecek olsaydim oyumu Mehmet Simsek'e verirdim, Gaziantep'te olmadigim icin kimseye oy vermeyecegim.

Turkiye'nin politik resmi futbol ligimizin gecen seneki resmi gibi. Evet Fenerbahce sampiyon oldu, ligimizdeki diger takimlardan bir gomlek daha ustundu. Ama bu Fenerbahce'nin dandik bir takim oldugu gercegini degistirmiyor. Kadroya Mehmet Simsek, pardon Roberto Carlos gibi bir yildiz almanin da takimin cehresini degistirebilecegini dusunmuyorum. Ortada destekleyecek iyi bir takim olmadigi icin de kotunun iyisini desteklememi beklemeyin.

Blog'da yazan diger arkadaslarin tercihlerini aciklayip aciklamamalari kendilerine kalmistir. Bedava calistirdigimiz adama da ne yapmasi gerektigini soylemek dogru olmaz, ama bence aciklamasalar daha gizemli olur :)

9 Yorum Var.:

Investor dedi ki...

Hocam memleketinizde Akp silip süpürecek:)

T'Pol dedi ki...

Burasi itiraf.com degil ama itiraf ediyorum: Hayatimda ilk kez partilerin programlarini okuyup, aday listelerini inceledim. Takim tutar gibi parti tutulmamasi gerektigini dusunuyorum. Oy verme kriterlerimi saptadim:
a. Meclise girme ihtimali olmayan parti ya da bagimsiza oy verilmeyecek.
b. Uniter devlet yapisini bozmaya yonelik tesebbuslere ve bunlara destek olma ihtimali olanlara oy verilmeyecek.
c. Sirf sosyal demokrat olma gayterkesligi ile mantiksiz bir ekonomi politikasi gudecek olana oy verilmeyecek.
d. Adaylarin kimlikleri ve gecmisleri onemli olacak.

Istanbul 1. Bolgede oy kullaniyorum. Kararimi da yaklasik 2 hafta once netlestirdim. Gidip, oyumu kullanacagim sonra da en temel vatandaslik gorevimi hakkiyle yerine getirdigim icin 22 Temmuz gecesi huzur icinde yatip, misil misil uyuyacagim.

N.B. veya Ayse Arman tabiriyle Hamis:Kim ne derse desin tek bir gercek vardir; Fenerbahce gecen sezonun sampiyonudur. Takim tutmak baska birseydir. Mantikla, mantiksizlikla vs. alakasi yoktur.

T'Pol dedi ki...

Bu arada Sn. Ekonomix, nufus kagidimda yazana bakacak olursak, hemsehriymisiz megerse. Sizin bloga sevgimin nedeni bu olsa gerek:)

Gaziantep'e hayatimda bir kez, o da 30 yil once gitmistim. Ve fakat kafa kagidim benim Gaziantepli oldugumu soyluyor inatla...

Investor dedi ki...

Sayın T'pol ben yanılmıyorsam yazılarının birinde Sayın Ekonomix hocamın Kayserili olduğunu anladım Yanılıyor muyum sayın hocam?:)

Serhad dedi ki...

t'pol bende Istanbul 1.Bolgede oy kullanacagim. sizin belirlediginiz kriterlere bende katiliyorum ancak bu kriterleri saglayan bir parti yada aday bulduysaniz banada soylemenizi bekliyorum :)
(burada olmazsa ozel maildende atabilirsiniz :)

ekşi iktisat dedi ki...

bugun hurriyet'te kanat atkaya benim hislerime tercuman olmus:

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/6927100.asp?yazarid=25&gid=61

ama benim secim bolgemde bana hitap eden bagimsiz bir aday da yok. ben bos geciyorum.

ekodok dedi ki...

1991'den beri oy kullanan ve daha önce hep sol partilere oy veren (1991'de SHP, 1995 ve 1999'da DSP, 2002'de CHP) biri olarak ben bu seçimde oyumu AKP'ye vereceğim. Bu tercihimin nedenlerini sitede uzun uzadıya yazmayı da düşünmüştüm ama sonra vazgeçtim. Çünkü bunun okoyucuyu çok da ilgilendiren birşey olmadığını düşünmüştüm. Fakat madem ki bu konuyu merak edenler var en azından burada kısaca bir açıklama yapayım.

Bu kez AKP'ye oy verecek olmamın birinci nedeni son 4.5 yıldaki ekonomik performanstan oldukça memnun olmam. Bu bana tıpkı t'pol gibi artık takım tutar gibi parti (ya da siyasal görüş) tutmanın doğru olmadığını, ekonomide başarılı olan bir hükümetin ödüllendirilmesi gerektiğini düşündürdü. Elbette bu dönemde AKP'nin izlediği tüm politikalar mükemmel değildi ama sonuçlar ortada. Bundan iyisi Şam'da kayısı diye düşündüğüm için bu kez oyumu AKP'yi ödüllendirmek için kullanacağım.

Bu kez AKP'ye oy verecek olmamın ikinci nedeni ise diğer partilerin 27 Nisan e-muhtırası sırasındaki tutumlarının midemi kaldırması. Hele CHP bu süreçte açıkça darbenin yanında yer aldığı için oyumu zırnık hak etmiyor.

Bu kez AKP'ye oy verecek olmamın üçüncü nedeni ise CHP'nin bu seçimde uyguladığı öcü politikasına (yine AKP'yi seçerseniz şeriat gelir ha) zerre kadar inanmıyor olmam. Fakat şimdi bunun nedenini anlatmam uzun sürer, gerekçelerim sitedeki yazılarımda ve bu yazıların yorum kısmında bulunabilir.

kerem kagan dedi ki...

Oncelikle bugune kadar hic oy kullanmadigimi ve bu secimde de kullanmayacagimi belirteyim. Burada sadece oy kullanacak olsam tercihimde hangi saiklerin rol oynayacagini anlatmak istiyorum.
Arada cesitli yerlerde rastlasam da partilerin programlarini pek okumam, okusam da ciddiye almam. Temel olarak partinin onde gelen yoneticilerini (liderlerinin de diyebilirsiniz) incelerim. Adamlarin haline tavrina, konusmasina, gecmisine vs. bakarim. Yani bu adamlar benim sirketime yonetici olmak icin basvurmus olsalar hangisini sececeksem, oyumu da ona veririm. Bu da demektir ki Tayyip Erdogan'a veririm. Baykal bir kere hukukcu oldugu icin nazarimda maca 1-0 yenik basliyor. Konusurken takilip iilamasi da cabasi. Dusundugunu kisa net ifade edemiyor. Hem de cok yasli. Bahceliyi ise zaten sirketin kapisindan iceri sokmam. Sigaradan catallasmis sesini duymaya bile katlanamiyorum. Kaldi ki kurdugu cumlelerde ben ve biz zamirlerini nesne olarak kullananlardan kosarak uzaklasirim. Geriye kim kaldi? Agar, Baykal ve Bahceli'den daha avantajli. Konusmasi fena degil. Aslinda Agar'i 80li yillarin Turkiyesine gondersek orada bayagi is yapar. Ama Erdogan karsisinda hic sansi yok.
Bence Turk secmeninin onemli kismi da aynen benim su yukarda yaptigim analizi yapiyor.
Bu kadar yazmisken bir de sonuc tahmini yapayim. AKP en az %40 alir. CHP %20 civarinda cikiyor anketlerde. Ama bundan daha dusuk alabilir. Gecen secimde Kemal Dervisin yuzu suyu hurmetine CHP'ye gelen oylar vardi. Laik kesim CHP'ye oynamisti. Bu secimde ise MHP ve DP, CHP'den oy calabilir. Bunun sonucunda baraji 4 parti bile asabilir. Yine de AKP cok buyuk ihtimalle tek basina iktidar cikacak.

haluk dedi ki...

Akp gerçekten de son altı ayda ipin ucunu felaket bir şekilde kaçırdı ve seçimden sonraki bir senenin hem kendi hemde bizim ellerimizden uçup gitmesine neden oldu. Fındığa ve işçiye % 35 lere varan zam. Köylüye küresel ısınma primi, geçici işçilerin kadroya alınması, serbest bölgelerde elektriğin %25 ucuzlatılması vs.vs. Ahh ahh şunları yapmasaydın da benim de oyumu alsaydın olmazmıydı?