Kiz Seni Yerler Yerler

Ugur Gurses bu sefer de AKP Gaziantep Milletvekili olacak eski Merrill Lynch calisani Mehmet Simsek ile bir roportaj yapmis. Bu sefer zor sorular sormayi birakin, adama resmen orta yapmis. Ben de bu roportaja bakarak Mehmet Simsek hakkinda bir kanaat olusturdum. Adamla neredeyse her konuda hemfikiriz. Bir an sorulara ben cevap veriyormusum gibi hissettim. Dikkatimi ceken kisimlari asagiya aktariyorum, ardindan da analizini yapacagim.

1. Birinci onceligi Sosyal Guvenlik Reformu imis.

2. Katma degeri dusuk sektorlerden katma degeri yuksek sektorlere gecmemiz lazim. O yuzden mikro reformlara agirlik vermeliyiz demis.

3. "Üretimin temel hammaddesi rekabettir. Rekabet yenilikçilik ve yenilik için çok temeldir. Burada, bütün sektörlere giriş çıkışları basitleştirmemiz lazım. Bakın sadece girişleri değil, çıkışları da. Türkiye'de bir şirketi kapatmak beş yıl alıyor. Bana söylenen o. Bugün ziyaret ettiğim bir yerde, odadan kayıt silmek için bile yüklü ödeme istendiğinden bahsettiler. Bir başka konu, rekabetin önündeki engelleri kaldırmaktır. Rekabetin önündeki temel engeller nelerdir diye sorarsanız bana, en başında kamu sektörünün büyüklüğü var. Kamu harcamalarının milli gelire oranı yüzde 44'lere kadar çıkmış. Şimdi yüzde 30'lara kadar indirmişiz bunu. Bence bu bile yüksek. "

4. "Kayıt dışına iten nedenleri ortadan kaldırmamız lazım. İstihdam üzerindeki yükler çok ağır. Beyannamede nadir yerlerde rakam vermişiz."

5. "Bir başka konu, işgücü piyasasını daha esnek hale getirmemiz lazım. Nedir mesela? Yarı zamanlı (part-time) çalışmaya izin vermemiz lazım. Detaylı olarak bakılması gerekiyor. Bunu, oturacağız, ilgili kesimlere açık ve güzel bir biçimde anlatacağız, bunun toplumsal uzlaşmayla yapılması gerekiyor."

6. Bu saydıklarımızın içinde hukuk yok...
Oraya gelmemiştim. Ama size tamamen katılıyorum. İyi işleyen bir hukuk sistemi yoksa çok zordur. Yani 'işleyen piyasa ekonomisi' için mutlaka lazım.


7. "Fakirlikten kurtulamamış olmanın bence temel nedenlerinden bir tanesi, ekonomik kavramların doğru anlaşılamaması ya da anlatılamaması. O nedenle bizim bu bazı yanlış kanıları da değiştirmek için yoğun çaba içinde olmamız lazım. "

8. "İşin popülist kısmına bakarsanız, Türkiye'de çok sayıda küçük esnaf ve sanatkâr var. O insanlara kendilerine yardım etmeleri için bizim yol göstermemiz lazım. Fakat, 50 bin kişiyi, 100 bin kişiyi korumak için çok önemli bir sektörde verimliliği engelleyecek bir takım düzenlemelere gitmememiz lazım. Şahsi görüşüm böyle."

9. "Tarım sektörü Türkiye'de inanılmaz verimsiz....İşsizlikle ilgili pek iddialı hedefler koymadık. İşsizliğin artmaması bile başarıdır. Sorun, tarım kesiminden kent merkezlerine geçiş. Bu devam edecek. Bence ne yapıp ne edip, Türkiye'de hizmetler sektörünü geliştirecek adımlar lazım. Turizmden başka, eğitim ve sağlık gibi alanlarda, hatta finansta dış müşterilere dış talebe hizmet verecek bir potansiyeli var. "

10. "Zaruri, stratejik ya da o anlamda önemli bir pozisyonu yoksa, bence kamu işletmelerinin tümünün gözden geçirilip elden çıkarılması gerekir."

11. "Ben genelde, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin temel sorununun kaynak olduğu kanısında değilim. Siz ortamı değiştirin, doğru şeyleri uygulamaya karar verin, gerek iç tasarruflar, gerekse dış tasarruflar harekete geçer. Esas sorun, o kaynakları harekete geçirecek dinamiklerin kurulamamış olmasıdır."

Barcelona'nin ilk onbiri gibi oldu. Bu futbolcularin elestirilecek bir taraflari yok (zaten Mehmet Simsek benim blogdaki gecmis yazilarimi okuyup derlemis bu noktalari!!), keske bu futbolculari bizim takimlarimizda da gorebilsek.

Isin dogrusu sudur. Mehmet Simsek bir milletvekili olarak benim oyumu verecegim bir aday. Bundan iyisi Sam'da kayisi. Ancak, Turkiye'deki milletvekillerinin cogu tosbaga kafali, orumcek kafali, ya da hepten kafasiz. O bakimdan yukarida siralananlarin cogu hayal olmaktan oteye gitmez. Yukarida soylenenlere kanip da oyunuzu AKP'ye falan atmayin. Sekizinci maddenin sonunda dikkat ederseniz Mehmet Simsek "Şahsi görüşüm böyle." diyerek size de ipucunu veriyor. Mehmet Simsek gibi milletvekillerini yasatmazlar (basliga bakiniz). Muhtemelen, Mehmet Simsek kendisine verilen sozlerin tutulmayacagini bir muddet sonra farkedip Gaziantep bagimsiz milletvekilimiz olacaktir. Diger bir olasilik ise, kir atin yaninda duran ya huyundan ya suyundan...

8 Yorum Var.:

ekoturka dedi ki...

İlahi Economix,
Yazıya öyle bir başlamışsın ki, biz de birşey sandık ! Sana katılıyorum. Ama merak ettiğim birşey var ? Sen kime orta yaptın ?
ECOTURKA

Adsız dedi ki...

Şahsi olarak ben de görüşlerimle kurtarabilirim vatanı da o güruh içinde bunu yapabilmek önem arz etmekte sanmaktayım??!

Bu nası olcek??

İşte to be or not to be sorusu oldu bu!!

Özge

ekşi iktisat dedi ki...

sorular da muhallebi gibi. lig baslayinca bu kadar bos alan birakmazlar adama gibi geliyor bana.

serhat dedi ki...

Ben de roportaji okudugumda Mehmet Simsek'in Economix olabilecegini bile dusundum!!!

haluk dedi ki...

Mehmet şimşek daha çok toy geçmişini çabuk unutmuş. Bak Ak parti bile pes etti. Bu ülkede o politikaları uygulamak için parası olan büyükbaşların milletvekili olmasını engelleyecek bir sistem gerekli.

kerem kagan dedi ki...

Mehmet Simsek, yeni hukumetin ekonomiden sorumlu devlet bakani olacak. Demedi demeyin. Soylediklerini yapabilir mi ? Neden olmasin? Turkiye eski Turkiye degil.

mr. brooks dedi ki...

mantikli seyler soyleyenlere kanmamamiz icap ediyorsa partilerin ekonomi programlarini aciklamalarini istemek de anlamli gorunmuyor.

bu durumda mantiksiz seyler soylediklerinde hakli olarak dalga gecip, dogru seyler soylediklerinde inanmamamiz gerekecek ki bu da bizi "hersey yalan" deyip umidi kesme noktasina goturur. oy vermenin manasi kalmaz. hatta siyasileri elestirmenin de...

Blog Sahibi dedi ki...

Cuneyd Bey,

Iki nokta var. Birincisi, insanlarin soylemlerindeki tutarliliga zaman icerisinde bakmamiz gerekiyor. Genellikle mantiksiz seyler soyleyenler tutarli kisiler.

Ikincisi, mantiksiz seyler soyleyenlerle mantikli seyler soyleyenlerin oranina bakmamiz gerekiyor. Maalesef mantiksizlarin orani da cok daha yuksek.

Ulkede birseyleri degistirmenin yolu once meclisteki direnci kirmaktan, sonra devlet burokrasisindeki direnci kirmaktan, en son da mevcut duzenden faydalanan vatandaslarin direncini kirmaktan gecer. Gecen 6 yilda kriz yuzunden elimiz mahkum reform yapiyorduk. Simdi cebimize biraz para girdi, secimler oncesinde de hovardaliga basladik. Bundan sonra bunu radikal bir sekilde degistirmeyi bir kenara birakin, daha da kotulesmesinin onune gecebilirsek bir basaridir.

Fenerbahce'nin UEFA sampiyonlugu hedefi ne kadar gercekci ise, Mehmet Simsek'in hedefleri de o kadar gercekcidir. Haa, Mehmet Simsek'e niye oy veriyorum. Meclisteki Mehmet Simsek'lerin (akli basinda adamlarin) sayisi artsin da gelecekte dogru seyleri yapmamiz daha kolay olsun diye.

Mehmet Simsek Antep'ten aday olmus, Antep'teyseniz ona oy verin. Gidip de Mehmet Simsek'i begendim diye DYP Genel Başkanlığı döneminde Tansu çiller'in siyasi danışmanı Mümtazer Türköne'nin eşi çiçekdağ eski kaymakamı özlem Türköne, veya Karikatürist Salih Memecan'ın eşi Nusruna Memecan'a oy vermeyin.