e-muhtıranın seçim sonuçlarına etkisi

"Yalnız değilmişim" başlıklı yazıma yorum yazan bir okuyucumuz şöyle demiş:

e-muhtıranın akpye aksine oy kaybettirdiğini düşünüyorum, keşke anket şirketleri özellikle KONDA muhtıra öncesi ve muhtıra sonrası anket sonuçları yayınlayabilse.

Aslında KONDA'nın yayınladığı böyle anket sonuçları varmış. e-muhtıranın seçim sonuçlarını ne kadar etkilediğini ben de merak ettiğim için bu konuyu araştırdım ve daha önce gözümden kaçmış olan aşağıdaki grafiği buldum. Telif hakkına saygı adına bu grafiği 19 Temmuz 2007 tarihli Radikal Gazetesi'nden aldığımı da hemen belirteyim. Bu arada KONDA'nın sitesinde yaptıkları anketlere ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı bir raporun mevcut olduğunu da ileteyim.


Bu grafikten anladığımız şu ki e-muhtıranın seçim sonuçları üzerinde bir etkisi var ama bu etki zannettiğimiz kadar yüksek değil. Baksanıza 2 Şubat'ta yapılan ankette AKP'nin oyları tam da seçim sonuçlarında olduğu gibi çıkmış. Anlaşılan AKP'nin oyları esas olarak ekonomideki başarısından kaynaklanıyor. AKP'ye oy verenler bu kararlarını seçimden aylar önce vermiş.

27 Nisan'daki e-muhtıra sonrasında yapılan ankette ise AKP'nin oylarında bir sıçrama görünüyor. Anlaşılan o esnada ankete cevap verenlerin büyük bölümü o kızgınlıkla oyum AKP'ye demiş. Fakat zaman geçtikçe bunların bir bölümünün öfkesi geçmiş. Yine de öfkesi geçmeyen bir kısım seçmen kalmış.

Kısaca özetlersek AKP'nin oylarının çok büyük bir bölümü ekonomideki başarısından, küçük bir bölümü de e-muhtıraya duyulan öfkeden kaynaklanmış gibi görünüyor.

1 Yorum Var.:

Serhad dedi ki...

Merhaba Ekodok;

cok guzel bir yazi olmus. Bende muhtıranın etkisinin cokta buyuk olmadigini dusunuyordum ancak basinimizda bu etki gereginden cok abartildi. Gerci artik ekonomi yazarlarinin yani sira siyaset yazarlarininda gozlemlerine itibar etmemek gerekiyor. Tarhan Erdem'in anketine yapilan elestiriler bunun en guzel kaniti.