Lobi Kurarken Dikkat Edilecek Hususlar

“ Uzman teknisyen, karmaşık durumları tetkik etme kapasitesinde olan ve zor konuları çözüme ulaştıran kişilerdir. Trendleri onlar belirler.” John F. Kennedy’nin lobi tanımı

Faiz lobisi, fındık lobisi, çikolata lobisi derken dilimize pelesenk oldu “lobi” kelimesi. Lobi nedir? Lobiler kimlerden oluşur? Bu adamların amacı nedir? Gerçekten faiz lobisi var mı? Bu yazıda biraz bu konulara değineceğim. Yazıda geçen hükümet ifadesi ile Amerika Birleşik Devletleri kastedilmektedir.

Lobiciler siyasetçileri etkileyerek onların siyasi güçlerini kullanarak bir çıkar sağlayan insanlardır. ABD’de yaklaşık 35000 kişi lobi faaliyetinde bulunur. Ve bunlar yılda 2.3 milyar USD'lik harcama yaparlar.Durum böyle olunca bunu düzenleyen bir kanun da var. Adı: “Lobbying Disclosure Act of 1995”. Bu kanun kimin lobici kimin korsan lobici olduğunu açıklar ve olay şöyle tatlıya bağlanır:  Federal hükümet seviyesinde lobi faaliyeti yöneten kişi;

1)      3 ay boyunca lobi faaliyetlerinden en az 3000$ kazanmış,
2)      Etkilemeye çalıştığı birden fazla müşterisi olan,
3)      6 aylık zaman periyodu boyunca zamanının %20’ sini lobicilik faaliyetlerinde kullanan kişi lobici olarak tanımlanabilir.

Birleşik Devletler Kongresi’nde lobicilik faaliyetlerini genellikle avukatlar üstleniyor. Eğer kurallara uyulmazsa hapis cezası bile verilebiliyor. Kısaca değindik. Gördüğünüz gibi lobi faaliyetleri ABD’de kanunlarla çizilmiş katı kuralları olan bir eylem. Hükümet ve kanun koyucu organı etki altına almak için kullanılıyor.

Peki kimler lobici olabilir? Bunlar da hükümet tarafından belirlenmiştir ve regüle edilmiştir.

1)      Şirket sahibi özel şahıslar
2)      Şirketler
3)      Yasa koyuculara yakın olan kişiler
4)      Avukatlık grupları
5)      Kar amacı gütmeyen kuruluşlar

Peki lobi kurmak karlı mıdır? 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre lobi faaliyetine yatırım yapan S&P 500 firmaları görülmeye değer bir performans göstermiş ve çoğu hedge fonu geride bırakmıştır. Bazı olaylarda %22.000 getiri elde etmiştir.

Peki Türkiye’de faiz lobisi var mı? Yazıdan çıkarttıklarımızı ortaya koyalım:

1)      Devlet lobicileri ve lobi faaliyetlerini tanımlar
2)      Devlet bu faaliyetleri düzenler
3)      Kanunlara uymayanlara hapis cezası bile verilebilir.
4)      Lobicilerin genel amacı yasa koyucuları ve kongre üyelerini etkilemektir.
5)      Sadece belli kişiler lobici olabilir.
6)      Bu iş profesyonel olarak yapılır

Tüm bunlara baktığımız zaman Türkiye’de faiz lobisi vardır ve bu kişiler faizleri yükselterek rant elde eder demek laf kalabalığından başka bir şey değildir. Komplo teorisidir. Lobinin kelime anlamını bile bilmemektir.

Ekonomi Türk blogunda yayınlanan konuyla ilgili daha faydalı bir yazı için:

0 Yorum Var.: