Süleyman Yaşar Neden Böyle Yapıyor?


Uğur Civelek' in hareket noktası emtia fiyatları ise Süleyman Yaşar' ın hareket noktası "faiz lobisi"dir. İkisi de her iki yazısında bir bunlardan bahsetmeden duramaz...

Cuma günü Süleyman Yaşar yazdığı bir yazıda faiz lobisi denilen bir lobinin varlığından söz etmiş “Faiz lobisi dünyadaki ucuz parayı Türkiye'ye pahalı fiyattan satmaya çalışanların güzellemesini yapanlara deniyor.”  ki belki burada carry trade den söz etmektedir. Öncelikle carry trade ne demektir onu tanımlayalım. Carry trade faizi düşük olan bir ülkeden borçlanıp faizi yüksek olan bir ülkeye yatırım yapmaktır. Peki bunun kötü yanı ne? Kötü yanı: ülkelerarası faiz oranını bir bakıma dengelemek, yersen.Zaten uzun vadeli faiz oranlarını belirleyen en önemli faktör yurtiçindeki iktisadi birimlerin fon arzı ve talebidir. Yani tasarruf oranıdır. Ayrıca allasen Süleyman, “ Faizleri çoğaltmak” da ne demek ?!

Devam edelim; “Oysa faiz artırıldığı takdirde bu ülkede zincirleme şu gelişmeler yaşanır. Önce Türkiye'ye daha fazla sıcak para girer. Bunun sonucunda lira değerlenir. İthalat ucuzlar, ihracat kârlı olmaktan çıkar. Dolayısıyla dış ticarete konu mallara yatırım yapılmaz. Böylece döviz getirisi azalır ve ülke ödemeler bilançosu açığını kapatmak için sürekli borçlanır. İşte bu gerçeği gözlerden gizleyip, ısrarla faiz artırılmasını istemelerinin nedeni Türkiye'yi borca bağımlı hale getirmek. Yani bu ülkeyi yüksek faizler yoluyla kolay para kazanmanın bir aracı haline dönüştürmek bunların bütün amaçları”

Peki o zaman aklımıza şöyle bir soru geliyor. Şu an itibariyle Yunanistan’ da bonoların faizi %21 ve Türkiye’ de bonoların faizi %9,47. Süleyman Yaşar kafası yaşayan bir yatırımcı direkt olarak Yunanistan bonosu satın alacaktır, çünkü ona göre ve onun tabiriyle Yunanlıların faizi daha çoktur.

Benim önerim ise şu; Türkiye’ de cari açığın önlenmesi için reel faizlerin halkı cezbedici miktarlara ulaşması gerekmektedir. Bu nasıl sağlanacak tabi ki de mikro reformlarla. Sabahtan beri mikro reform diyoruz yahu...

Türkiye’ nin kredi notu artmadıkça faizler ne kadar yükselse de Süleyman, Süleyman’ ın kabusu gerçekleşmeyecektir. Çünkü uluslararası yatırımcılar bir ülkeye yatırım yaparken faiz oranını baz almayıp işin içine risk faktörünü de eklemektedir. Bunlar neler olabilir mesela ülkede darbe yapılma olasılığı, kriz çıkma olasılığı, borçların geri ödenememesi vs.
Süleyman işin başında hatayı yapmaktadır, faizler yükseldi ve sıcak para girdi. Umarım derdimi anlatmışımdır.

Yazımı son olarak bir aforizmayla bitirmek istiyorum:

“Faizlerin arz ve talebe bağlı olarak piyasada belirlendiği görüşü yayılmaya çalışılıyor. “ ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FONLAR TEORİSİNE GETİRİLEN EN BÜYÜK DARBE. 

0 Yorum Var.: