Merhabalar bu yazımızda kredibiletinin ne olduğunu tartışacağız. Rdynk, Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı’ nın iki farklı açıklamasını paylaştı. Bir açıklamada TL’ nin USD’ ye karşı değerini koruyamayacağını söylerken öteki açıklamada ise TL’ nin USD’ yi yeneceğini açıklamaktadır. Burada devreye kredibilite denen hede giriyor.
Kredibilite nedir? Yeni Klasik iktisatçıların literatüre kattığı kredibilite, itibarı olan politika demektir. Eğer kamuoyu uygulanacak politikanın gerçekten uygulanacağına, zaman içinde sapmalar olmayacağına inanmıyorsa bu politikalar itibarlıdır. Kredibilitesi olan politikalar sayesinde iktisadi ajanlar istikrarı kolaylaştıracak şekilde davranırlar. Kredibilitesi olmayan politikalarda ise iktisadi ajanlar istikrarı zorlaştıracak şekilde davranırlar.
Örneğin iktisatta bir dogma vardır. Bu dogma enflasyon ile milli gelir arasında ters bir ilişki olduğudur. Bu şöyle gerçekleşir; fiyatlar genel seviyesinde sağlanacak gerilemeler üretimin dolayısıyla istihdamın gerilemesine yol açacaktır. Bu bakımdan fiyatlar genel seviyesini düşürmenin maliyeti üretim kaybıdır. İtibarlı politikalar sayesinde bu sorunun üstesinden geliriz. Yüksek enflasyondan düşük enflasyona işsizlik ve üretim kaybı minimum olacak şekilde geçebiliriz.( Rasyonel beklentiler varsayımı ile).
Günümüz Merkez Bankacılığında bir kural vardır, para politikası parasızdır kuralı. Yani artık Merkez Bankaları beklentileri yöneterek, bankaları- bireyleri etkileyerek para politikası uygulamaktadır.Belki TCMB Başkanı Erdem Başçı, yukarıdaki açıklamalardan sadece bir tanesini açıklasaydı bu politika itibarlı olabilirdi. Ama artık değil. Diyelim ki Erdem Başçı sadece TL’ nin Dolar karşısında değer kazanacağını söyledi, bu durumda iktisadi aktörler ellerindeki USD' leri, TL’ ye çevirecekler ve politikanın uygulanmasına yardımcı olacaklar-dı. Ama artık değil, iyi günler.
Kaynak:
1)Paya, Merih, Makro İktisat, s.364-365
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder