Gelelim paranın dolanım hızına. Evet paranın çoğalması paranın dolanım hızını düşürür ama bu piyasaya sürülen paraların gömülemeye gitmesi durumunda olacaktır. Enflasyon nasıl mı olur? İki şekilde olur. Tek kanal üzerinden gidersek piyasaya para sürülür, harcamalar artar ve enflasyon artar. İkincisinde ise Merkez Bankası açık piyasa işlemleri ile piyasaya likidite aşılar ya da karşılık oranlarını düşürür.. İkinci durumda Bankaların kredi kapasitesi artar daha fazla ve daha ucuza kredi verir, faizler düşer, harcamalar ve yatırımlar artar enflasyon artar vs. yanılıyor da olabilirim bu konuda. Peki paranın dolanım hızı nedir?
Paranın dolanım hızı(pdh)paranın bir yıl içinde kaç kez el değiştirdiğidir. Mübadele denkleminden (Fiyatlar genel seviyesi x İşlem hacmi)/ Para Arzı'dır. Peki paranın dolanım hızını etkileyen faktörler nelerdir? Şimdi bunları sayalım.
1) Faiz oranı. Faiz oranı yükseldiğinde finansal sisteme daha çok para girer, elde daha az para kalır ve pdh yükselir. vice versa.
2)Halkın finansal muhafazakarlığı. Halkın finansal muhafazakarlığı fazla ise sadece belirli yerlere yatırım yapılır elde daha az para kalır ve pdh yükselir.
Bunlar kısa dönemde etkileri olan faktörlerdi. Uzun dönemde ise
1)Faiz oranları
2)Finansal derinlik
3)Paranın etkinliği
4)Elde para tutma arzusu pdh' yi etkiler.
2 Yorum Var.:
Burada (Uzak Asya'da) onemli bir kismi ABD'nin bastigi para kaynakli, alisilmisin disinda yuksek bir enflasyon var.
Bu durumda, ABD'de enflasyon olmama sebebi, orada basilan paranin finans kurumlarinca Asya'ya pompalanmasi olabilir mi?
Olabilir çok mantıklı bir gerekçe. Çünkü paranın mal piyasası yerine finansal piyasalara gittiği çok açık oradan da gelişmekte olan ülkelere akmış olabilir.
Yorum Gönder