Hedge Fon Fonlarina Yatirim Yapmak Salakliktir

Amerika'da yatirimcilari kaziklamaya yonelik gelistirilmis en basarili fikirlerden bir tanesi hedge fon fonlaridir. Bunlar hedge fonlara yatirim yapan fonlardir. Normalde hedge fonlara yatirim yapacak kadar parasi olmayan veya hangi hedge fonlara yatirim yapacagini bilmeyen insanlar bu fonlara para yatirirlar. Tam anlamiyla bir salaklik.

Aciklayayim. Hedge fonlar yatirimcilarindan yuksek ucretler alirlar. Her sene yatirdiginiz paranin %2-3 gibi bir miktari hedge fon yoneticilerinin cebine girer. Buna ragmen cok basarili hedge fonlar vardir. Ancak paranizi hedge fon fonlarina yatirirsaniz hedge fon yoneticilerine verdiginiz para kadar bir miktari da bu hedge fon fonlarini yoneten adamlara vermek durumunda olacaksiniz. Yani verdiginiz ucret ikiye katlanmis olacak.

Bu hedge fon fonlarini yoneten adamlardan bir tanesi Warren Buffett ile bir iddiaya girdi. Kendi sectigi 5 hedge fon fonunun endeks fonlarindan daha yuksek getiri saglayacagini iddia etti. Bununla ilgili detaylara Investing In Funds of Funds Is a Dumb Idea baslikli yazimizdan ulasabilirsiniz. Ben size hedge fon fonlarina yatirim yapmanin nedne salaklik oldugunu aciklayayim.

Warren Buffett ile iddiaya giren bu adamin sectigi fonlarin son uc yildaki getirileri sirasiyla %-24, %16 ve %8.5 oldu. Ortalama yani rastgele sececeginiz hedge fonlarin son uc yildaki getirileri ise sirasiyla %-18.6, %19 ve%10.5 oldu. Goreceginiz uzere hedge fon fonlarina yatirim yapanlar her sene ortalamanin 3 puandan fazla altinda kalmislar. Resmen salaklik. Ortalama hedge fonlarindan daha yuksek getiri elde etmenin yollarini Insider Monkey sitesinde bilahare sizlerle paylasacagim.

0 Yorum Var.: