Mısır'a ABD Yardımı

Yalçın Doğan'ın bugünkü yazısından:

MISIR’A EMEK VERMEK
Oysa, Mısır’a çok emek veriyor Amerika.
Örneğin, 1970’ten bu yana, otuz yılda 44 bin Mısır subayı Amerika’da eğitimden geçiyor.
Örneğin, Mısır’a yılda 7 milyar dolar yardım yapıyor.


Mehmet Ali Birand'ın bugünkü yazısında ise şöyle deniyor:
Eğer bugüne kadar gelinmiş, İsrail her istediğini, fütursuzca yapabilmişse, bu Mübarek'in Amerika’dan her yıl aldığı 3 milyar dolarlık "yardım" veya "bahşiş" sayesinde oldu. Mübarek'siz bir Mısır, bölgedeki tüm dengeleri farklılaştıracak.

Aslında bu iki çelişki yazımız için yeterli ama biz yine de soralım: 7 Milyar Dolar mı 3 Milyar Dolar mı? Nedir bu işin aslı? Cevap verelim:

ABD'nin 1979'dan beri Mısır'a gönderdiği yardımın resmi tutarı yıllık 1,3 Milyar Dolardır. Bkz. ABD Dışişleri Sekreterliği Resmi Sitesi


Ticari yardımlar ve sair kalemlerle bunu 2 Milyar Dolara kadar çıkaran kaynaklar var, Mehmet Ali Birand'ın güzel hatrı için 3 Milyar Dolara da çıkarılabilir belki ancak 7 Milyar Dolar bugüne dek eşi görülmemiş bir iddia.

Jonathan Auerbach’s Hound Partners
Curtis Schenker’s Scoggin
Roberto Mignone’s Bridger Management
David Tepper’s Appaloosa
Lee Ainslie’s Maverick Capital

2 Yorum Var.:

ekonomist dedi ki...

bu güne kadar bizi sırtımızdan bıçaklamak ile suçladığımız arap ülkelerinin kimler tarafından yönetildiğini yıllardır takip ediyoruz.

abd nin son ekonomik krizi iyi yönetememesi,kapitalizmin getirdiği sıkıntılar ile artık ekonomi yönetiminin iyice serbest piyasa ve sermaye fraksiyonlarına kalması ile abdnin var olan gücünü kaybetmesi ile bu ülkede yaşayan insanlar yıllardır medya önünde olan illegal diktatörlüğü sona erdirmeye karar vermişler.kısacası bu adamlar artık kendi ülkelerini yönetmek istiyorlar.
dünyada ki güç dengesinin değişmesi,ekonomik krizin getirdiği bir durum.aslında böyle bir durum bir çok ekonomist tarafından öngörülüyordu fakat bu kadar çabuk olacağını kimse tahmin etmemişti.mortgage balonu dedikleri durum bu duruma bir araç oldu.devletin piyasada ki rolünü iyice kaybetmiş olduğu abd de sonucun bu şekilde olması aslında pek şaşırtıcı olmamalı orada yaşayanlar için.
3.türev ipoteklerin konuşulduğu bir piyasada bu durumlara gelinmesini çok normal buluyorum.
yakında abd etkinliğince hükümetleri kurulmuş ülkelerinde harekete geçeceğini düşünüyorum.bu durumda abd ye çok fazla ekonomik zararı olan iki savaşın etkisi var.hem burada ki başarısızlık,hem ekonomik etkiler ve çin'e satılan tahviller -bond-bu konuda etkili.abd nin çin e karşı herhangi bir yaptırım yapamadan çin in yuan ı sürekli düşük tutması ve bunun dünya da yarattığı psikolojik etki.orta doğuda abd nin artık çok fazla bir etkisi olamayacağı aslında vakti zamanında ''orta doğuda bir lider olmalı'' fikriyle kendini belli etmişti.

tabi bu makro verilerin yanında yatırımcıların aklına petrolün ya da diğer emtiaların fiyatları geliyor.arap üleklerinin böyle bir durumda olması petrol konusunda ki endişeleri arttırdı.herkes bir fiyat artışı beklerken opec başkanı mısırdaki olaylar daha tam alevlenirken yaptığı konuşmayla petrolun yükseleceğini sanki teyit etti gibi.
yapılan açıklamada mısırda varolan siyasi kriz nedeniyle petrolün vanalarının kapanması durumunda olabilecek petrol açığı opec tarafından karşılanacak.
buradan benim anladığım bir kriz durumu olursa müdahale edilecek.
yani o krizin olacağı kısa vadede spekülatif olarak petrol fiyatları yine artacak ve sonra müdahale gelecek.
petrol üreten ülkelerin ağırlığını bilmiyorum ama arap yarımadasında bulunan opec ülkeleri -iran,ırak,kuveyt,suudi arabistan,bae,katar- şimdilik bu ülkelerde bir sorun yok.tek sıkıntı afrika da bulunan opec üyesi cezayirde.olaylar cezayire sıçrarsa zannedersem sıkıntı yaşanır.
en büyük sıkıntı ise günlük en büyük üretimi yapan suudi arabistanda bir durum olması ile yaşanır.

opec üyesi ülkelerin üretim miktarlarına buradan bakabilirsiniz.http://en.wikipedia.org/wiki/OPEC

by dedili

ekonomist dedi ki...

bu arada ben bu yazıyı yazmadan önce sabah 6 sularında mısırda petrol hattına saldırı düzenlenmiş.

http://www.reuters.com/article/2011/02/05/us-egypt-idUSTRE70O3UW20110205?pageNumber=2

haberde yazdığına göre pek büyük bir durum yok yani kısa süreliğine petrol akıntısı kesilecek.
benim şahsi kanaatim bu tip saldırıların devam edebielceği yönünde.
bakalım ne olacak merakla bekliyorum...

by dedili