David Tepper Kimdir?

Bugun Hurriyet'te bir yazi yayinlanmis. Yazi 10 ay once AR Magazine tarafindan yayinlanan baska bir yazinin tercumesi. En cok kazandigi soylenen hedge fon yoneticilerinin listesi. Listenin basinda da David Tepper var. Yaziyi okuyanlar da arastirma yapip bizim blogumuza yollari dusmus. Hemeb bir aciklama yapayim.

David Tepper 2009 yilinda hedge fon yonetmekten dolayi $4 milyar kazanmadi. Hedge fon yoneticileri genellikle yonettikleri paranin %2'sini sabit ucret olarak keserler. Bunun uzerine bir de kazandirdiklari paranin %20'sini alirlar. Yanlarinda bir suru adam calistirdiklari icin kestikleri %2'lik sabit ucret masraflarini karsilar, asil ceplerine giren para ise kazandirdiklari %20'dir.

Simdi AR Magazine hedge fon yoneticilerinin gelirlerini hesaplarken birinci masraflari dusmuyor, ikincisi de adamin kendi parasinin getirisini de maasmis gibi hesapliyor. 2009 yilinda David Tepper'in 3 milyar dolar serveti olsun diyelim. Bu adam %100 getiri saglayip yatirimcilarina $5 milyar kazandirdi diye varsayalim. Bu durumda Tepper yatirimcilara kazandirdi paranin %20'sini alacaktir. Yani $1 milyar kazanacaktir. Bunun ustune adamin kendi $3 milyar dolari da %100 getiri sagladigi icin $6 milyara ulasacak. Buradan da $3 milyar kazanacak. Etti mi size $4 milyar. Problem $3 milyarin musterilerin cebinden cikmamis olmasi. Ayni mantikla Bill Gates'in serveti $40 milyardan $50 milyara cikinca, Bill Gates dunyanin en cok kazanan "hedge fon" yoneticisi oluyor diyemeyiz.

Neyse David Tepper hakkinda yazdigimiz diger yazilara asagidan ulasabilirsiniz.
David Tepper
David Tepper'in Son Aldigi Hisseler
David Tepper'dan Bir Vurgun Daha

0 Yorum Var.: