Turkiye ve Hindistan Ekonomileri

Yazar arayislarimiz suruyor. Yazar adaylarimiza yol gosteren yazilardan bir tanesini daha yayinladik. Emerging Market Stocks Losing Allure: Carry Trade Reverses baslikli yazimiz Turkiye veya diger ulkeler hakkinda yazilar yazmayi planlayan yazarlarimiz icin guzel bir ornek olusturuyor.

Amerikalilar Turkiye veya diger ulke ekonomileri hakkinda cok seyler bilmiyorlar. O yuzden de yazida onlarin anladigi konulardan bahsetmek lazim. Yaziya makro gelismelerden bahsederek basliyoruz. Makro gelismelerin ne oldugunu Google'da "emerging markets" seklinde arama yapip finans medyasinda son bir haftada cikan haberleri tarayarak gorebilirsiniz. Bu sekilde arama yapinca bu sene gelismekte olan piyasalardan para cikisi oldugunu gozlemliyoruz. Ayrica gida fiyatlari enflasyonu yasaniyormus ve bazi ulkeler buna faiz oranlarini arttirarak cevap veriyormus. Bu bilgileri yazimizda siraladiktan sonra bu sene basindan itibaren BRIC ulkelerinin borsalari nasil performans gostermis ona bakiyoruz. Yahoo Finance, Bloomberg, Google Finance gibi bir cok finans sitesinde bu ulkelerin borsa endekslerinin hangi seviyelerde oldugunu gorebilirsiniz, gecmis aylara ait verileri bulabilirsiniz. Ben genellikle Yahoo Finance kullaniyorum.

Yazinin ikinci bolumu asil vurucu darbeyi yazdigimiz yer. Ben yukarida linkini verdigim yazida hem Hindistan'dan hem de Turkiye'den bahsediyorum. Boylece yaziyi iki farkli kitleye hitap etmis oluyor. Bir tasla iki kus vurmus oluyorum. Hindistan'dan bahsederken yaziyi Hindistan'la alakali hisselerin performansina bagliyoruz. Bunun sebebi basit. Ne kadar cok hisseden bahsederseniz, o hisselere ait sayfalardan sizin yaziniza baglanti verilir, okuyucular gelir. Hindistan'la alakali hem ETF denilen borsada islem goren bir cok fon var, hem de bir cok buyuk hisse. Bunlardan yuzeysel sekilde bahsedip bir sonraki paragrafa geciyoruz.

Turkiye ile ilgili daha detayli bilgiler veriyoruz. Ticaret acigi artti, cari acik patladi, Mehmet Simsek sunlari dedi seklinde Amerikalilarin baska yerlerde kolay kolay bulamayacaklari bir kac bilgi verdikten sonra yine asil amacimiz olan Turkiye ile ilgili hisselerden bahsediyoruz. Amerika'da Turkiye ile ilgili belli bir hacme sahip sadece iki tane hisse var: Turkcell ve Garanti. Bunlarin haricindekileri takip eden yok. Garanti'yi bile takip eden cok az aslinda. Bunlara ek olarak borsada islem goren iki tane Turkiye ETF fonu var: TKF ve TUR. Asil okuyuculari cekecek hisseler bunlar.

Yine de toplamda bu yazinin 1000-2000'den fazla ziyaretci cekmesini beklemiyorum. Neticede bu alanlara genel olarak ilgi duyan insan sayisi az Amerika'da.

Umarim ne tur yazi yazmanizi bekledigimizi, daha dogrusu Amerikali okuyucularin bekledigini iyi anlatabilmisimdir.

0 Yorum Var.: