New York'ta Beş Yankees

Yılmaz Özdil bugünkü yazısında bir Amerikan hikayesiyle biz okurlarına medeniyet dersi vermiş:


New York’un “demokrat” valisi var, Obama’nın has adamı, David Paterson...
David Paterson'un görevi 31 Aralık 2010'da son buldu.
New York'un "demokrat" valisi var; adı da Andrew Cuomo. Zaten hikayenin sonunda "uçtu vali" diyecek olan sayın Özdil nedense hikayeye ".....valisi var" diye başlamış.

Eski vali David Peterson'ın maç biletleri alımında yolsuzluk yaptığının ortaya çıkması üzerine bulduğu çareyi sayın Özdil'den okuyalım:


Hal çaresi?
Vali der ki:
“Çek vereyim!”
*
Verir çeki... Ancak, cinlik yapar, eski tarih atar. Böylece, sanki maçtan önce parayı ödemiş gibi olur. Sonra da utanmadan basın toplantısı yapar, “İftira atıyorlar... İşte ödediğim çek” der.
Valinin elinde çek olduğunu iddia ettiği yer basın toplantısı değil mahkeme salonudur. Bkz.ilgili New York Post haberi.


Gel gör ki, “karaktersiz” New York Post’un manşeti, ihbar kabul edilmiştir. “Badem bıyıklı” polis devreye girer. Çek, adli tıp tarafından incelenir. Mürekkep testiyle, çeke atılan tarihin çakma olduğu kanıtlanır. “Puşt” New York Post manşeti dayar: “Vali yalan söylüyor!”
New York Post'un başında sayın Özdil olsaydı eminim ki "Vali Yalan Söylüyor!" hatta "Two Valiye!" diye manşet atardı. Lakin New York Post'un olayla ilgili haberinin manşeti: "Gov. Paterson provided 'inaccurate and misleading' testimony regarding free Yankees tickets, refers matter to DA" yani "Vali Paterson ücretsiz Yankees biletleri hakkında yanlış ve yanıltıcı yeminli beyanda bulunmuş, konu savcılığa havale edildi".


Dedim ya, orası bizim gibi “ileri demokrasi” ülkesi olmadığı için, böyle saçma sapan komisyonları var... Toplanır, haşırt diye 62 bin 500 dolar cezayı geçirir Vali’ye.
Sayın Özdil'in tabiriyle "geçirilen" ceza tam olarak 62.125 Dolar.


2 bin 500 dolar bilet parası, 60 bin dolar yalan söylediği için!
Her biri 425 Dolardan 5 bilet fiyatı 2125 Dolar. 60 bin Dolar ise eyaletin hediye kabulüyle ilgili yasasını 3 kere ihlal etmekten ötürü. O da şöyle: Paterson 5 kişilik bilet alır. Sonradan 850 dolarlık ödeme yapar. Bu ödemenin sonradan değil önceden yapıldığını göstermek için 850 Dolarlık bir çek kullanır ama bunun sahte olduğu anlaşılır. Lakin eski valiye 60 bin Dolarlık ceza 3 bileti hediye olarak usulsüzce kabul ettiği için verilir. Yalan beyan ise cezai kovuşturmaya tabi. Henüz o konuda bir gelişme yok. Yani eski valiye, yalan beyandan ötürü değil usulsüz hediye kabulünden ötürü 60 bin Dolar (sayın Özdil'in tabiriyle) "geçirilmiş" bulunuyor.


İşin “hazin” tarafı... Dürüstlük Komisyonu’nun üyeleri, bizzat vali tarafından seçiliyor. Yani, “Koltuğumuzu ona borçluyuz, pisliğini örtelim, aklayalım” demiyor “nankör” herifler!
New York Eyalet Mührü
Konuyla ilgili bir habere göre komisyonun 5 üyesi var. Bunların ikisini Paterson atamış, ikisini eski Cumhuriyetçi vali George Pataki ve birini eski vali Eliot Spitzer atamış bulunuyor.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe

0 Yorum Var.: