En İyi Yatırım Fonları: Dimensional Fund Advisors

Dimensional Fund Advisors(Boyutlu Fon Danışmanlığı), 1981 yılında Şikago Üniversitesi mezunlarından David Booth ve Rex Sinquefield tarafından kuruldu. Şirketin yönetim kurulunda ise Eugene Fama, Kenneth French, Roger Ibbotson, Myron Scholes and Robert Metron gibi isimler vardır. Görünüşe göre ağzına kadar Nobel ödülü alanlarla dolu …


DFA’ nın internet sitesi Fama’ nın teorilerine saygı gösterir. Bu kadar sadık olmaları geçenlerde David Booth’ un Şikago Üniversitesi işletme okuluna $300 milyon bağış yapmasıyla pekişti. Ve böylece David Booth adını Şikago Üniversitesi Booth İşletme Okulu’ na verdi.


Bundan 30 yıl önce, DFA, Banz’ ın Boyut Etkisi teorisine dayanarak öncelikle küçük değerli hisse senetlerine yatırım yaptı. Bu plan tamamen Etkin Pazar Hipotezi ve Varlık Fiyatlama Modelini yoksayıyordu ve DFA’ nın küçük hisse senetlerinin büyük hisse senetlerinden daha fazla getiri getireceği fikrini destekliyordu. Yıllar sonra bu hizmetlerini genişlettiler. Ve şimdi DFA $187 milyar lık bir miktarı yönetiyor. Bu iş dünyasında kesin bir başarıdır. Peki şimdilerde getirileri ne durumda? Spesifik olarak alfası var mı?


Ücretsiz insider trading kaynağınız insider monkey, DFA fon danışmanlığının düşük değerli hisse senetleriyle oluşturduğu portföyün gelirlerini inceledi. Fonun alfasını bulmak için Carhart’ ın 4 faktör modelini kullandık. Fama French’ in 3 faktör modeli de muhtemelen aynı sonuçları verecektir. Nedeni ise az önce bahsettiğimiz portföyün yıllık gelirinin %25 inden azının pasif olarak yönetilmesidir.


Sonuçların ilk 5 yılını incelersek - 1996 ve 2001 arası- bu fonun yıllık alfası -0,11% idi ve fiyatın eğimi boyutun eğiminden daha fazlaydı . 9 yıl sonra Haziran 2010 da , bu fonun alfası yıllık olarak -0,13% idi bu sefer boyutun eğimi fiyatın eğiminden daha fazlaydı . Fama ve French’ in yatırım stratejileri DFA’ ya alfa oluşturamadı. Bu ise sürpriz değildir çünkü Fama ve French hayatlarını insanlara, piyasaların etkin olduğunu ve kimsenin alfa türetemeyeceğini inandırmaya adamışlardı. 13 baz puanının, küçük ve değerli hisse senetlerine yatırım yapmanın çok küçük bir maliyeti olduğunu düşünebilirsiniz. Gerçek ise çoğu yatırım fonu kendi kriterleri altında daha düşük bir performans gösterir. Bu ise tüm giderler müşteriden karşılandıktan sonra yılda 13 baz puandan daha fazladır.


DFA kendi giderlerini bireysel müşterilerine kaydırmak için bazı stratejileri uygulamaktadır. Örneğin; küçük yatırımcı direk olarak DFA’ nın fonlarına yatırım yapamaz. DFA’ nın “onaylı” finans uzmanına gitmelidir, bu kişide genellikle bu iş için yatırım varlıklarının %1 ini talep eder. Eğer küçük yatırımcıysanız, az önce bahsettiğimiz DFA’ nın fonunun alfası size her yıl -1.13% civarında olacaktır. Bu diğer endekse sarılan yatırım fonlarının alfasından pek farklı değildir. Bu arada DFA zamansız itfaları ve gereksiz harcamaları minimize etmek için finans uzmanını kullanır. Dahası bu finans uzmanlarının şirkette çalışabilmeleri için bazı finans "üstat"larının verdiği seminerlere gitmelidirler. Ancak uzmanlar kendi ulaşım vb. masraflarını kendileri karşılamaktadırlar.


Insider Monkey olarak bu fonun bireysel yatırımcı için iyi bir yatırım fonu olmadığını düşünüyoruz. Kurumsal yatırımcılardan ne kadar ücret talep ettiklerini bilmiyoruz. Talep ettikleri ücret aşırı değilse ve kurumsal yatırımcılar endeks fonlarıyla yarışmak istiyorlarsa DFA’ nın fonlarını düşünebilirler. Best Mutual Funds: LSV Value Equity Fund Returns and Alfa adlı yazımızda, Josef Lakanishok’ un yılda 120 baz puanına sahip alfası olduğunu göstermiştik. O zaman:


"Davranışsal Finans" Profesörleri=1

"Etkin Pazar Hipotezi" Profesörleri=0

Yazının Orjinali: Best Mutual Funds: Dimensional Fund Advisors US Small Cap Value (DFSVX)

0 Yorum Var.: