Tüketici Finansman Şiketleri ve Bankalarda Tahvil İhracı

Son günlerde piyasaları takip etmişseniz Türkiye’de artık finansal kuruluşların da tahvil ihracında atılım yaptığını görebilirsiniz.


Finansal kuruluşlar neden tahvil ihraç ederler. Yorumlarınızla sizlerin de katkılarını bekliyorum. Tartışmaya zemin hazırlama maksadıyla birkaç şeyden bahsedelim.


* Öncelikle durgunluk sonrası oluşan finansal sistem faizleri oldukça aşağıya çekti. Bankalar böyle bir ortamda düşük faizlerle mevduat toplamak yerine birkaç baz puan üstünde faiz ödemeyi göze alarak neden tahvil ihraç ederler?


* Banka mevduatları 50.000-TL ye kadar devlet garantisinde, yani yatırılan mevduatın tamamı garantide değil. Tahvil; borç senedidir, herhangi bir durumda banka iflası sonrasında öncelikle tahvil borçlarını ödemekle yükümlüdür. Banka açısından tahvil’e göre mevduat toplamak daha avantajlı değil midir? Banka tahvil ihraç ederken yüksek faizi göze alabilirken, neden mevduat faizlerini arttırmayı denememektedir.?


* Tüketici finansman şirketleri ihraç ettikleri tahviller sayesinde piyasada kullanacakları fonları elde ederler. Yani düşük faizli tahvil ihracıyla elde edilen fonlar, tahvile ödenen faize nazaran daha yüksek faizle tüketicilere kullandırılır. Tüketiciler kredi borçlarını ödeme güçlüğü çekerse tahvillerin durumu ne olur?


* Eğer o tahvillere sahip birileri, bu tahvilleri teminat gösterip başka işlere girişirlerse finansal açıdan ne gibi sıkıntılar ortaya çıkar?


Sahi Amerika’da hala finansal krizin zarar bilançosu hesaplanamamaktaydı değil mi?

1 Yorum Var.:

night dedi ki...

tahvil ihracının ilk önemli nedeni:
Mevduatların çok kısa olan vade yapısıdır. kısaca vade uyumsuzluğu diyebiliriz.