Roubini, Peter Schiff’ den daha iyi bir gösterge mi?

Borsadaki büyük düşüşler yüzünden birçok kişi “kaybedenler”den oldu. Fakat bu olaylar birkaç tane de kazanan çıkardı. Mesela Roubini kazananlar listesinin en üstündedir. Roubini’ nin popülaritesi bunun sayesinde tavan yaptı ve bu durum uzun bir süre daha devam etti. Şimdi görünüşe göre Roubini televizyona sadece piyasa oynaklıklığının zıpladığı ve borsa endeksinin gerilediği zamanlarda çıkıyor. Gerçek ise “granger nedenselliği” ile yaptığımız istatistik testlerinde –bunun istatistiksel önem derecesi yüksektir- farklı olarak şunu gördük ki “Roubini yatırımcı güven endeksi, Roubini göstergesi” oynaklık endeksinin(VIX) ve borsa endeksinin iki hafta içinde değişmesine yol açıyor. İnanılmaz …

Bulduğumuz sonuçları halka yayınladığımız zaman, Roubini bizim yazımızı hemen twittter’ da takip edenleriyle paylaştı. Onu suçlayamayız. Halen de sonuçlar gerçekten tam olarak algılanamadı. Herkes biliyor ki Roubini ve David Rosenberg gibi permabearlar* 18 ay boyunca borsa konusunda yanılmışlardı. Bundan önce bu kişilere göre ekonominin durgunluktan çıkmıştı ve onlar uzun bir “u” şeklinde durgunluk olacağını tahmin ediyorlardı. Bunlar bir zaman sonra resesyonda ikinci bir dip yaşanacağına inanıyorlardı. Bu inanca göre Roubini hiçbir zaman “ Ben ikinci bir dipi tahmin ettim ve ekonomiye yavaşlamaya geçti yani ben haklıydım” diyemedi. Bu Polonya, Macaristan, Avusturya, Estonya, Letonya, Litvanya ve sonunda PİİGS(Portekiz, İtalya, İrlanda, Yunanistan, İspanya) gibi ülkelerde çıkacak depresyonu tahmin etmesi gibiydi. Roubini’ ye, 1 den 10 a kadar bir rakam tuttuk ve sana 9 kere tahmin etme şansı verdik deseydik büyük ihtimalle doğru olanı bulabilirdi.

Sonra, neden Roubini’ nin popülaritesi VIX göstergesine ve borsaya yön veriyordu? Aslında Roubini’ nin popülaritesi sadece kısa vadede bir göstergedir. Roubini göstergesi medyanın ve yatırımcıların pesimist düşüncelerinin vekilidir. Her ne zaman medya borsa hakkında kötümser hisler duyarsa Roubini gibi permabearlardan alıntılar yapmakta onlardan bahsetmektedir. Bu da yatırımcıların psikolojisini etkilemekte ve zincirleme reaksiyon yüzünden borsa endeksinin 1 ya da 2 hafta içinde düşmesine yol açmaktadır. Roubini’ nin güvenilirlik eşiği devam ettiği sürece, Roubini’ nin popülaritesi borsa göstergesi olarak başarılı olmaya devam edecektir.

Birçok okuyucumuz da bize Roubini’ nin en iyi zamanının geçtiğini ve Roubini göstergesinin- roubini güven endeksi- artık bundan sonra geçerli olmadığını söyledi. Evet Roubini belki 2008 resesyonu zamanında daha popülerdi. Fakat aradan geçen 12 ay sonrasına odaklanırsak, göreceğimiz sonuç Roubini göstergesi ile S&P 500 endeksi arasındaki korelasyon katsayısının bu zaman içinde 0.51 olduğudur. Geçen 4 yıl boyunca korelasyon katsayısı 0.68 idi. Yani Roubini göstergesi tahmine yönelik gücü zayıfladı fakat hâlâ önemli bir seviyededir.

Başka bir alternatif olarak Peter Schiff göstergesi bulunmaktadır. Schiff, Roubini’ den biraz sonra sahneye çıktı. Ve onu bir süre izledi. Fakat yakın zamanlarda onun da popülaritesi Nouriel Roubini’ den daha düşük bir orana gerilemiştir. Bu yüzden biz de Peter Schiff’ in korelasyon katsayısını hesapladık ve bulduğumuz sonuç geçen 12 ay boyunca -0.42 idi. Ayrıca Peter Schiff’ de medya ve yatırımcılar için iyi bir vekil oldu fakat Roubini kadar da iyi olamadı.Göründüğü gibi Roubini, Peter Schiff’ den daha iyi bir göstergedir.


*Permabear: Ekonomi ve borsa konularında gelecek hakkında her zaman olumsuz fikirleri bulunan kişi, felaket tellalı.


Yazının Orjinali: Roubini is a better indicator than Peter Schiff

0 Yorum Var.: