Borsada Kazandiran Formul

Borsa yatirimcisinin temelde sordugu sorular ne zaman borsaya girmeliyim ve ne zaman borsadan cikmaliyim sorularidir. Yatirimcilarin bir kismi teknik analiz kullanarak bu sorulara cevap vermeye calisir. Bugun ben size borsada kazandiran alternatif bir formulden bahsedecegim: yatirimci korku endeksi

Borsada fiyatlar para girisi oldugu zaman yukselir, para cikisi oldugu zaman duser. Para girisi olmasi icin borsa yatirimcisinin gelecek hakkinda iyimser olmasi gerekir, para cikisi olmasi icin de borsa yatirimcisinin karamsarlasmasi. Insider trading sitesi Insidermonkey'nin blogunda Amerikan piyasalarinda oldukca basarili sonuclar ureten bir yontemden Make 3.5 Percent In 3 Weeks By Shorting SPY With The Permabear Sentiment Index baslikli bir yazida bahsediyorum.

Nouriel Roubini'yi cogumuz taniyoruz. Borsalar ve gelecek hakkinda neredeyse surekli karamsar haberler ureten Roubini yatirimcilari karamsarliga sevkeden yorumcularin basinda gelir. Medya ne zaman karamsarlasirsa gazete mansetlerini Roubini haberleri suslemeye baslar. Bu haberleri goren yatirimcilar da Google'da arama yaparak Roubini'nin ne demek istedigini anlamaya calisirlar. Neticede Roubini'nin populeritesi artarken, yatirimcilar da karamsarlasir. Amerika'da Roubini gibi karamsar yorum yapan uc yorumcu daha var: Peter Schiff, Marc Faber ve Nassim Taleb. Ben bu dort yorumcunun Google populeritesini takip ederek populeritenin ziplama yaptigi donemlerde borsa endeks fonunu satarak, populeritenin cokus yasadigi donemlerde ise borsa endeksini alarak cok ciddi getiriler saglanabilecegini gosterdim. Aciga satis yaptigimiz donemlerde 3 haftada %3,5'lik bir getiri saglarken, alim yaptigimiz donemlerde %2 kazanabiliyoruz.

Bu yontemin en buyuk basarisi ise 2008 yilindaki piyasalardaki cokusu onceden tahmin etmis olmasi. Belki Turkiye'de de karamsar ekonomi yorumcularinin Google populeritesini kullanarak benzer bir endeks olusturulabilir, nasilsa elinizi sallasaniz karamsar yorumcudan gecilmiyor.

6 Yorum Var.:

syzer dedi ki...

permabear permanently bear mı oluyor?

Editor dedi ki...

evet

clandestino dedi ki...

"anneye anlatır gibi" anlatmışsınız tebrikler!!

syzer dedi ki...

sorma sebebim gazetede haber yapmaktı,herşey kesin olsun diye.Müdüre beğendiremedim ama,kusurama bakmayın.

Editor dedi ki...

Canin sagolsun. Senin mudur nasil haberler begeniyor, ona uyacak haberler de yapariz.

Bu arada bu haberin neyini begenmemis onu da anlamadim ya. Yarin Financial Times sitesine de yazinin linki konulacak, kotu yazi degil yani.

syzer dedi ki...

Gündem yoğundu biraz onun etkisi var.Kullanılan yazarlarda,roubini hariç,Türkiye'de çok tanındık değildi,o sebepten olsa gerek.Roubini'yide meraklısı çok diye koyduk:)