Cilalı Ekonomi Devri

Gölge kabine üyesi olarak benim partnerim de Bakan Tüzmen. Bakan alışılanın aksine renkli kişiliği ve yaptığı işi pazarlama teknikleri ile bugüne kadar fazla yıpranmadan koltuğu kollamayı başardı. Kriz ortasında bir TV programı, Bakanı dinliyorum gözlerim kapalı. Diyor ki;

-Siz uyurken biz çalışıyoruz endişeye gerek yok.
-Krizle ilgili tedbirleriniz.
-Biz bu çalışmaları her zaman yapıyoruz, krizi fırsata dönüştürebiliriz.
-Nasıl olacak?
-İndirilmiş gümrük tarifeleri nasıl rekabeti arttırdıysa, üretimi uzak doğuya kaydırdıysa, artan petrol fiyatları da bizim için yeni bir fırsat oluşturuyor.Bu durumda navlun, maliyetleri arttıracağı için tüketim merkezlerine yakın üretim üsleri ülkemiz için yeni bir fırsat olacaktır.
Vesaire vesaire.

Bakanın tahminleri kargaları bile güldürecek düzeyde. Şöyle ki;
Kriz olsa da uzak doğudaki işçilik ücretleri ile kayıt dışılığı azaltmaya çalıştığımız şu dönemde göbeğimizden bağlandığımız AB uyum yasaları çerçevesinde ülkemizdeki işçilik ücretlerinin, yükselen navlun ücretleri sayesinde rekabet edebileceğini iddia etmek tam bir umut tacirliği. Sadece Çin’den gelen iki konteyner kurşun kalemin ülkenin bir yıllık kalem ihtiyacını karşılayacağını düşünürsek, navlundaki artışın üretim yerleri ile alakalı stratejileri değiştirmeyeceğinin en somut göstergesi.

Ülkenin ekonomi gerçeklerinin en yetkili ağızlardan bu kadar aleni demagojiye dayanan yorumlar ile ifade edilmeye çalışılması, ekonomi ile ilgili ortada bir yol haritasının olmadığının ve anlık politikalar üretildiğinin de bir göstergesi.

Bakana dönecek olursak yeni dönemde serbest bölgelerin de yeniden yıldızının parlayacağını iddia ederek bence kendi yıldızını parlatmaya çalışıyor. Benim bildiğim serbest bölgeler kurulduğu yıllardan beri vergi avantajları ve özel statüleri ile ülke ekonomisine faydadan çok, hayali ihracat ve kaçakçılığın adresi olmayı başarabilmiş yegane oluşumlar.Uzun yıllardan beri Sayın Bakanın sorumluluğunda olduğunu da düşünürsek ayrı bir yazı konusu.

Anlayacağınız malzeme bol.

9 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

"Benim bildiğim serbest bölgeler kurulduğu yıllardan beri vergi avantajları ve özel statüleri ile ülke ekonomisine faydadan çok, hayali ihracat ve kaçakçılığın adresi olmayı başarabilmiş yegane oluşumlar".

Oha felan olduk yani!!!
Destuurr!
Sizin bildiginiz gibi degil yani kisaca.

Adsız dedi ki...

Minenin nasıl oha olduğunu bilmiyorum ancak serbest bölgelerden kapı gümrüklerine yapılan transit işlemlerinin yurt dışı edilmeyip yurt içinde buharlaşması gümrük kaçakçılık istatistiklerinde birinci sırayı oluşturuyor.
Gümrük kaçakçılığının ikinci sırasında ise serbest bölgelere yapılan hayali ihracat var.
Mersin ve Mardin serbest bölgelerinin bu konudaki ünü ise ülke sınırlarını aştı.
Bu konuda bir kitap yazılacak malzeme bile varken oha olmanın iki açıklaması var.
Ya bilgi sahibi olmadan yorum yazmak
Ya da kör olmak.

Adsız dedi ki...

Ekleme;

Serbest bölgeler tabi ki dış ticareti ve istihdamı arttırmaya yönelik faydalı örgütlenmeler ancak ülkemizdeki durumu yıllardır ıslah edilmemiş bataklık boyutunda.
Yurt dışındakilerle kıyaslamamak lazım.

Kubilay dedi ki...

Navlun ücretleri yükselmiyor, bilakis düşüyor. En son baktığımda (bir iki gün önce) bir geminin günlük kirası bundan 6 ay evvelinden çok daha düşüktü. Petrol fiyatları azaldıkça ve ekonomi durgunluğa girdikçe daha da düşecektir.

Kadir dedi ki...

denemeler navlunları nereden takip ediyorsun ? Şimdiden teşekkürler.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

ENTERASAN bir konu hakkında bilgilerinize başvurmak istiyorum, aydınlatırsanız sevinirim... 1975 lerden önce abd doları ile alman markı paritesi yaklaşık 4 idi, en son 1995 te bu parite 1.4 olmuştu. (yıllar içinde parite 4'ten 1,4'e gerilemiş, alman markı güçlenmiştir). Şimdilerde ise euro bazında parite 1.6 iken alman markı bazında parite 2 ye çıkmıştır. Bugunlerde euro/$ paritesi 1.35 lerdedir. Bu kez parite alman markına çevridiğinde, parite 2.7 olmaktadır. Bu arada belirtmek isterim ki; 1 abd doları 0.9 euro olduğu tarihlerde, alman markı o gün itibari ile abd doları karşısında yaklaşık 2.1 etmekteydi. Önümüzdeki günlerde tahmin ediyorum ki, 1 abd doları 4 alman markı olursa (1975'ten önceki yıllar gibi), 1 euronun bugünkü değeri ne olur???

Biraz karışık oldu ama olsun artık:)
Kaynakları da tcmb internet sitesinden inceleyebilirsiniz...

Adsız dedi ki...

Denememeler;
Navlun ücretlerinin yükseldiğini söyleyip bunun üzerine ülke ekonomisini kurgulayan sayın Bakan.
Ben yazıda bu mantığın saçmalığından bahsediyorum.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

dünya yine yeniden doğum sancıları çekiyor.kim geliyor.

Unknown dedi ki...

aslanlar geliyor!...
kük-re-ye-rek!!!