Mudur beyin kizi universiteyi kazanmis

Buyugumuzdur, ustadimizdir kendisi. Dunya Gazetesinde yazarken de takip ederdik. Referans'a transfer oldu, yine takip ediyoruz kendisini. Ne var ki son yillarda bir yaslanma alametleri, bir Cetin Altan durumlari seziyoruz yazilarinda.

Kisaca Eski Hesap Uzmani diye tanitabilecegimiz Veysi Sevig, soz ettigimiz kisi.

Son yazisinda, eline aylik 2 bin Lira gecen 26 yillik bir devlet memurunun ‘hazin’ oykusunu anlatmis. Kizi, bir ozel universiteyi kazanmis, devlet memuru olan baba da kara kara dusunmektedir, “Ben bu maasla kizimin egitim masraflarini nasil karsilarim?” diye. Sanki adamin alnina silah dayamislar, kizini ozel universitede okutacaksin diye.

Yorumu genelde oldugu gibi size birakacagim ama kendi adima da bir kac laf etmek istiyorum.

Bizim babamiz da devlet memuruydu. Ama biz devlet universitesinde okuduk, hem de kendisine yuk olmadan. Niye acaba?... Bizim babamiz, 'isini bilen memurlar'dan hic olamadi galiba. Yoksa "calistik, kazandik" mi demeli? Yani bu ulkede herkes "babam sagolsun!" demek zorunda mi?

Son sozumuz: Veysi ustat, bunca yillik kidemli maliye ustadisiniz. Bilmem hangi universitelerde ogretim uyesi, bilmem kac yayinda yazar, bir o kadar sirket ve holdingte yk uyesi ve danisman… Aydin Dogan yazilariniz icin size odeme yapma yonunde tercihini kullanmis olabilir, ama sizi seven ve okuyanlara haksizlik etmeyin lutfen. Kanaatimizce, bu kulvarda, teknik anlamda otorite denilebilecek Bumin Dogrusoz Referans gazetesinde tek basina yeterli olacaktir. Aksini dusunen var mi?

6 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

demagoji yapılacaksa ben üni okurken babam bile hayatta değildi "lan" diyesim geldi birden.hocamız biz mali müşavirler çin gerçekten üstad konumundadır ama bu şekilde bir yazı yazması abes olmuş zira 300 servis yerine istanbulda nerede okursa okusun 50-60 ytl'ye sürekli biniş kartlarından alabilirler, okulununda zeki olmadıgını kabul edip özel üni peşinde koşacagına devlet üniversitesi yazsaydı tutup 15400 ytl vermezdi, böylelikle sadece 250 yemek ve 50 yol parası 300 ytl'ye bir aylık masrafı olurdu,onda da çeşitli burslar alabilirdi.

insanlar çocuklarının zeki olmadıgını idrak edemiyor.geçenlerde de örnek vermiştim, teyzemin oğlu, bazıları kuzen der , liseyi özel ünide okuduktan sonra ki 1 kuruşş para vermedi liseye, üniversiteyi de bilkent endüstri mühendisligi bölümünü bu sene kazandı, gene 1 kuruş para vermiyor üstüne üstlük bilkentten ayda 375 ytl burs alacak, e ama bu akrabam türkiye 600. oldu. aslanlar gibi hakkı o ücretsiz egitim.peki neden kimileri zeki olmayan çocuklarını okutmak için kasıp duruyorlar ? kasarken de devlete yükleniyorlar.

Bu durum aynı benim x lira maaşımla bogazda benim maaşımın 5 katı olan 5x aylık kirası olan villada kalamıyorum diye sızlanmamdan başka bir durum değil.

devlet buna bir dur demeli.

misal ben bu ay istanbul ticarette yüksek lisans başlayacagım 12.600 ytl , devlet bu müdürün kızının parasını aglayarak verecegine inanıyorsa ben de aglayayım 12.600 az para değil.

Bu arada 2 milyon tl deyince ohannesburg dedim içimden, hemen ayda 4.000 dolar harcayıp geçinemeyen tipler aklıma geldi.yazıdaki tutar 2 bin ytl olması gerekir.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Uzun bir süredir takip etmekte olduğum Ekonomi Türk sitesinde son zamanlarda, altına yorum yazmakta olduğum bu başlık gibi, sitenin içeriğine ve misyonuna zerre katkısı olmayan, yüzeysel gözlemlerin yer aldığı, bir de üzerine saçma sapan yorumlarla seviyenin daha da aşağılara çekildiği başlıklar görmekten bir okur olarak üzüntü duyduğumu paylaşmak isterim.

Burasının gönüllülük esasına dayalı bir bilgi / görüş paylaşım platformu olduğunun farkındayım. Dolayısıyla buraya yazı gönderen arkadaşların birer uzman sosyolog ya da iktisatçı olmasını beklemiyorum, anlayışla karşılıyorum. Ancak bazı yazılarda ahkam keser derecesinde, yaratıcılıktan, keyifli bir analizden oldukça uzak yazılar ve yorumlar gördüğümde bu yazıları okumak için ayırdığım zamana yazık ettiğimi düşünüyorum.

Ekonomi Türk sitesi, saçma sapan gazetelerde rastladığımız, haber altı okuyucu yorumları şeklinde içeriklerin çoğunluğu oluşturacağı bir site olma yolunda ilerliyor ne yazık ki. Bu siteden faydalanan nacizane bir okur olarak gözlemim bu şekilde. Bu noktada sitede yayınlanacak yazıların içeriğiyle ilgili olarak biraz daha titiz davranılırsa umuyor ki çok daha keyif alabileceğimiz bir paylaşım ortamı olacaktır bu site.

Not 1. Özel üniversiteye çocuğunu gönderen memuru "işini bilen memur" olarak etiketlemek haddini aşan bir tespit. (Liberal kapitalistler ile muhafazakar kapitalistlerin tepiştiği bir ortamda çimen olmaktan kurtulamayan orta sınıf belki de Türkiye'nin ileriye dönük tek çıkış noktası iken, bir de bu sınıfın anlamsız genellemeler ile topa tutulmasını anlayabilmek hakikaten mümkün değil. )

Not 2. "İnsanlar çocuklarının zeki olmadığını idrak edemiyorlar." / "Peki neden kimileri zeki olmayan çocuklarını okutmak için kasıp duruyorlar?"

Kadir Bey sanırım Ulusal Zeka Tespit Komsiyonu görevlisi olsa gerek. Sınav sonuçlarına bakarak IQ falı açma modasına kendisi de kapılmış zira. Malumunuz, mevcut eğitim sistemimiz kör topal bir şekilde ilerlemek bir yana ayakta durmakta dahi zorluk çekiyor. Bu sağlıksız yapının bertaraf edilmesi noktasında karşımıza çıkan, görünürde masumane özünde çok tehlikeli önemli bir engel Kadir Bey gibilerin bayraktarlığını yaptığı, yukarıda örneklendirmeye çalıştığım sağlıksız zihniyettir. Popülistlik mevzu bahis olunca eline su dökülemeyen memleketimden başka bir insan manzarası diyerek geçmek istiyor gönül. Ancak o hepimizin dert yandığı sağlıksız yapının tuğlalarını bu ve benzeri zihniyetler oluşturuyor maalesef.

İyi çalışmalar.

Keynesian006 dedi ki...

Yorumlara yorum yapmama ilkemi bozmak bugune kismetmis.

1. “…sitenin içeriğine ve misyonuna zerre katkısı olmayan, (…..) başlıklar görmekten bir okur olarak üzüntü duyduğumu paylaşmak isterim."

Uzuntunuze saygi duyuyorum. Ancak sitenin ‘belirlenmis ve kamuya aciklanmis bir misyonu’ var da benim mi haberim yok. Blog’un kurucusunun boyle bir misyon aciklamasi yaptigi konusunda bir bilginiz var ise eger, bizimle paylasir misiniz?

2.Özel üniversiteye çocuğunu gönderen memuru "işini bilen memur" olarak etiketlemek haddini aşan bir tespit.”

Benim boyle bir tespitim ve iddiam yok. Boyle bir tespitte bulundugum cikarimini yaptiginiz ifadeleri tekrar okudum. Asla oyle bir anlama gelecek bir ifade, hatta ima bile yok. Size tavsiyem Sevig’in yazisini ve hemen ardindan yazimizdaki ifadeleri tekrar okumaniz. Anlatilmak istenen sey ise bambaska. Kaldi ki, ortanin ustu devlet memurlarinin pek cogunun gelir duzeyinin, cocuklarini ozel universitelerde okutmaya yetecek kadar iyi oldugunu pekala biliyoruz.

3. “…bu yazıları okumak için ayırdığım zamana yazık ettiğimi düşünüyorum.”

Yorumunuzda genel olarak yakindiginiz sey, yazilarin seviyesinin dusuk oldugu. Burada gonulluluk esasina gore yazi yazdigimizi da hatirlayarak empati kurmussunuz. Tesekkurler. Bizim de yakindigimiz bu ya iste!.. Her gun medyayi takip ediyoruz. Yaptiklari isler ve yazdiklari yazilar karsiliginda, patronlarindan bilmem ne kadar paralar alan, basinin anli sanli kalemlerinin pek cogunun yazilarinin aslinda bes para etmedigini anlatmaya calisiyoruz. Tipki bu yazida oldugu gibi…

Sonuc olarak; Sevig’in soz konusu yazisinin kalitesinin, bizim bu yazimizin kalitesinden daha fazla oldugunu iddia etmiyorsunuzdur umarim. Kusura bakmayin, Veysi bey de kusura bakmasin, ama ustadin kariyerine saygi duyarak, son zamanlarda yazilarinda gozle gorulur bir kalite dusuklugu oldugunu, hele bu son yazisinda kelimenin tam anlamiyla sacmaladigini, okuyucuya hic birsey vermedigini ancak bu kalitede bir yaziyla anlatabildik.

Keynesian006

Keynesian006 dedi ki...

V.Sevig'in son zamanlarda kaliteyi ciddi anlamda dusurdugu ve hele ki bahse konu son yazisiyla iyice sacmaladigini dusunmemize neden olan bazi yazilarina baglanti verilmistir. Okuyalim, elimizi vicdanimiza koyarak objektif bir kanaat olusturalim.

Ustat, vergi konularinda uzmanligiyla bilinir.
"Uzman iktisatci.. ahkam kesmek.. yuzeysellik.." felan demistiniz galiba. Buyrun burdan yakin:

Ekonomide her şey yolunda mı

Son siyasi gelişmeler ve ekonomik riskler

Maliye fişe faturaya değil, asıl gayrimenkul rantına baksın

Yukaridaki yazilarini da elestirebilirdik, ama kendisine saygimizdan sustuk. Ancak bu son "mudur beyin kizi" yazisiyla, Ustat sacmalamada kendi zirvesine cikinca biz de dayanamadik ve biraz da isin kolayina kactik dogrusu.

tersaci dedi ki...

Sayin Sophix,
1. Bu sitenin herhangi bir misyonu yok. Kendi kafanizdan bize misyon uydurmayin.
2.Burası karsilikli bir bilgi / gorus paylasim platformu degildir. Forum ile blogun farki da budur.
3. Burada kendi kafamiza gore kimilerine salliyoruz, kimilerine giydiriyoruz, istedigimizi yaziyoruz. Kimseye de zorla okutmuyoruz. Begenir begenmezsiniz sizin bileceginiz is.
4. Burada yazmamiz sizin goruslerinizi de merak ediyoruz anlamina gelmez. Siz de goruslerinizi paylasmak istiyorsaniz blogspot, wordpress, blogcu gibi sitelerden kolayca kendi blogunuzu olusturabilirsiniz. Yani, begenmiyorsaniz, daha iyisini siz yapin.
5. Illa da bize neyi nasil yazmamiz gerektigini ogretmek istiyorsaniz, siteyi satin alir, ikna edebilirseniz bizi ucretli yazariniz yaparsiniz. Kabul edersek biz de "gonullu" hizmetciniz oluruz, sizin isteginize gore yazilar yazariz.
6. Daha uc sene once Ekonomi Turk diye bir yer yoktu. Kimse de bize sunu yapin, sunu yazin demedi. Siz daha iyisini yapamiyorsaniz elestirilerinizin bir anlami yok.
7.Burasi bizim coplugumuz. Kamu yararina calismiyoruz. Oyle kafaniza gore istediginiz yorumu yazamazsiniz.

Yeterince acik oldu mu?

T'Pol dedi ki...

Is donup dolasip, insanlarin a. gelirlerine gore yasamaya calismaya kafalarinin basmamasina, b. etiket pesinde kosmalarina dayaniyor bence.

Bu blogu ben severek takip ediyorum. Her yaziya katilmiyorum belki ama zaten hep benim gibi dusunup yazsalar neden okuyayim ki?