3- Liberalizm nedir, ne değildir?

Liberalizm’in ne olduğu sorulmuştu, hatta tam olarak “Nedir Allahaskina liberal veya liberalizm kelimesinin Turkiye'deki anlami?” denmişti. Şu mübarek ramazan ayında Allah’ın adını anarak sorulan bu soruya cevap vermemek olmazdı.


Ben, 1999’da liseyi bitirdiğim yıl, nasıl bir tesadüfse, bir anadolu kasabasının kütüphanesinde Atilla Yayla’nın Liberalizm kitabını okumuş ve kendimin liberal olarak tanımlanabileceğimi anlamıştım. “Kalbinde, küçük de olsa, bir özgürlük pırıltısı duyan herkese” ithaf ettiği kitabı şu sorulara cevap veriyor:

Bir çok insanın belirli fikirleri veya muayyen toplumsal sistemleri adlandırmak için kullandığı “liberalizm” kavramı ne anlama gelmekte, neyi ifade etmektedir?

Sosyal düşünce sözlüğüne ne zaman ve nasıl girmiştir?

Hangi sosyal vakıaya karşılık olarak kullanılmış ve kullanılmaktadır?

Bir tek liberalizm mi vardır, yoksa çok sayıda liberalizmler mi mevcuttur?

Liberalizmin öğeleri ve özellikleri nelerdir
...

Kitabın ilk bölümünün adı da “Liberalizm nedir”. Detaylı bilgi için kitabı adres gösterelim ve Kitabın Hayek’ten alıntısını biz de buraya alıntılayalım:

“...Bir temel prensip vardır: İşlerin idaresinde kendiliğinden doğan (spontane)içtimai kuvvetlere kabil olduğu kadar yer verilmeli ve zorlayıcı, tazyik edici tedbirlerden kabil olduğu kadar kaçınılmalıdır...”

Capitalism.org’a göre ise “capitalism (siz liberalizm okuyunuz) is a social system based on the principle of individual rights."

Yani diyor ki, devletin vergilerle fındık satın alması bütün halkın çıkarına olsa da ilke olarak devletin ekonomiye müdahalesine karşı çıkan sistemdir. Buna yakın zamanda blogda varolan eğitim tartışmasını da ekleyebilirsiniz. Daha da bir çok şey yapabilirsiniz, ama en önemlisi taklitlerinden kaçınmanız. Her liberalim diyen liberal değildir. birisini aşağılamak için ona liberal adı takılıyorsa muhtemelen o da liberal değildir.

Bu yazıya şunu da eklemek gerekiyor: bu blog, ekonomix’in dediği gibi her isteyenin her istediğini yazabileceği yeri değildir ve bu blogun sahibinin veya yazarlarının özgürlükçü duruşlarına halel getirmemektedir. Liberaller insanların kendi evlerinde ve kamu alanlarında özgür olmasını talep ederler. Bunun için kendi mülkiyetlerini (blog, gazete, ev vs) kullandırmak zorunda değillerdir. Kapiş?

0 Yorum Var.: