Turkiye Farkli Bir Ulke mi?

Mahfi Egilmez'in bugunku yazisi:

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği AKP’yi kapatmama kararı ekonomi üzerinde doping etkisi yarattı.İlginç olan şu: Eğer AKP aleyhinde böyle bir dava hiç açılmamış olsaydı ekonomik göstergeler bugün geldiğimiz noktada olduğu kadar iyi olmayacaktı. Dava önce aşırı karamsar bir ortam yarattı. Ekonomideki gidiş bu dava olmasaydı bu kadar karamsar bir havayı hak etmiyordu. Karar AKP’nin kapatılmaması yönünde çıkınca bu kez aşırı iyimser bir hava yaratıldı. Oysa ekonomideki gidiş bu kadar iyimser bir havayı da hak etmiyor. Türkiye, dünyanın hiçbir ülkesine benzemiyor. Bazen Latin ülkelerini, bazen Ortadoğu ülkelerini, bazen Avrupa ülkelerini hatta bazen Uzakdoğu ülkelerini andıran bir hava oluşsa bile Türkiye bunların hepsinden farklı, değişik, ilginç bir ülke. Kendi sorunlarını kendisi yaratıyor, bazen bunları IMF desteğiyle bazen de kendi başına çözüyor.

Ben de bu yaziya su sekilde bir yorum biraktim.

Ekonomik göstergeler sepetinden kastettiğiniz borsa, faiz, ve dolar olsa gerek. Bunların aşırı oynaklık göstermesinin sebebi Türkiye'nin "farklı, değişik, ilginç bir ülke" olması değil, Türkiye piyasalarının sığ, yatırımcılarının kısa vadeli ve analiz yeteneğine sahip olmayan kişilerden oluşmuş olmasıdır. Ekonominin kuralları dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de geçerlidir.

Yazının en güzel tespiti ise: "Dava önce aşırı karamsar bir ortam yarattı. Ekonomideki gidiş bu dava olmasaydı bu kadar karamsar bir havayı hak etmiyordu. Karar AKP’nin kapatılmaması yönünde çıkınca bu kez aşırı iyimser bir hava yaratıldı. Oysa ekonomideki gidiş bu kadar iyimser bir havayı da hak etmiyor."

Ekonomix
Ekonomi Turk

0 Yorum Var.: