III: Junior the Third

Kursat Tuzmen'e bir yazi borcumuz vardi. Mersinliler alinmasin, az onceki yaziyla ust uste gelmesi sadece tesaduf. Tuzmen'in son donemdeki bosluktan faydalanarak yaptigi cikislari ozetlersek:

"Enflasyonu aşağı çekmenin tek yolu TL’nin değerini yükseltmek diye belirlenen politika bugün iflas etmiştir. Siz yerli para biriminizi değerlendirerek enflasyonu aşağı çekemezsiniz. Bu kolaycı çözümdür..."

"Şu anda Türkiye'nin ihracatı eğer 125 milyar dolarsa Merkez Bankası'nda en az 140-160 milyar dolar rezerv tutması lazım. Böyle 75 milyar dolar rezervle bu iş olmaz. Çin 1 trilyon dolara karşılık 2 trilyon dolar rezerv tutuyor..."

"Bundan sonra iç piyasayı hareketlendirecek biçimde hafif hafif TL verilerek ve rezerv biriktirilerek yerli paranın değerlenmesinin önlenmesi gerekir..."

Aslinda Kursat Tuzmen her ne kadar Oguz Satici ile kanka olsa da simdiye kadar kur konusunda bu kadar acik isyan etmemisti. Simdi boyle konusarak da en basta kendisiyle celisiyor. Daha gecen sene "Türkiye'nin 60 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı var, bunun 35 milyar doları petrol ve doğalgaz, geriye kalan 25 milyar dolarlık açık gelişmekte olan bir ülke için normal" diyen kendisi. Bu sene ise bahsettigi enerji yuku 50 milyar dolar'a dogru gidiyor.

Anladigim kadariyla Tuzmen'i isyan ettiren, bu kadar degerli YTL'ye ragmen enflasyon konusunda MB'nin basarisiz olmasi. Ama kendisi de cok buyuk aciklar vererek konusuyor.

Kuru dusurerek enflasyonu dusurmek ne kadar kolayciliksa, kuru yukselterek cari acigi azaltmaya calismak da ayni kolaycilik degil midir? Nedir kalici cozum? "Kendi ara malınızı kullanarak ihracatınızı arttırabilmek. Onun için de çok ciddi bir alt yapı değişikliğine ihtiyacınız var. Yani endüstri ve sanayinin alt yapısını değiştirmek, Teşvik politikasını tekrar gözden geçirmek ve buna dayalı olarak ihracat artışını sağlamak." Bu sozlerin sahibi de ilginc bi sekilde yine Kursat Tuzmen...

Hadi kolay yolu sectin, MB'ye yukleneceksin. Bilmiyor musun 2 trilyon rezervi var diyip ornek gosterdigin Cin sabit kur rejimi uyguluyor? Yoksa haberin mi yok dalgali kur ile sabit kur farkindan? Imkan olsa da Deniz Gokce bir hafta boyunca Show TV Ana Haber'e cikip impossible trinity anlatsa bu ulkeye. 90 gun sonra yine ciksa. 3 ayda bir, mutlaka...

0 Yorum Var.: