Abd Piyasaları için ne yorum yaptıysanız hepsi çıkıyor. s&p 500 için" temmuzda 1250'yi görecek dediniz şu anda "1204"
valla ne deyim, sizi tekrar kutluyorum. (başarılar)
yine siz demiştiniz."abd hükümeti bütün zararları karşılıyorum derse piyasalar tekrar normale dönüşür" diye . belki bugün öyle bir karar çıkar.sizce bu yönde bir karar gelir mi?
son günler de imkb dünya piyasalarından sanki ayrışmış gibi aşağı yöne fazla tepki vermiyor. bir olumlu beklenti içine girmiş gibi, akp kapatılmama kararını satın alıyorla mı acaba???
sizin beklentileriniz bundan sonra ne yönde olur ? hem imkb hem de abd için?
Amerika'yi simdilik bir tarafa birakalim ve Turkiye borsasi niye diger borsalarin tersine hareket ediyor onu aciklayalim.
Hatirlarsaniz borsalar hakkinda yorum yaparken daha once "her koyun kendi bacagindan asilir" demistik. Borsalar arasinda biraz korrelasyon vardir ama nihayetinde borsanin nereye gidecegini disaridaki kosullardan cok icerideki kosullar belirler. O yuzden borsalar cikarken "biz yaptik" diyenler genelde hakli, borsalar duserken "biz masumuz, disari kaynakli dusuyoruz" diyenler ise genelde haksizdirlar. Son gunlerde yabanci borsalar tepe taklak cakilirken Turkiye borsasi %10'un uzerinde prim yapti. Nasil oldu da boyle oldu?
Nedeni basit. Haziran ayi enflasyon rakamlari aciklanmadan once bizim faiz oranimiz %23'e yaklasiyordu. Dusuk gelen enflasyon rakamlarinin ardindan faizler %21.5'e geriledi. Dun yapilan ihalede 12 aylik bilesik faiz orani sadece %20.4 cikti. Bu demektir ki piyasadaki oyuncular 1 sene icerisinde enflasyon oraninin %10'un altinda kalacagini beklemeye basladilar (Merkez Bankasinin yaptigi anketlere aldiris etmeyin). Faizlerin dusmesi ise borsayi yukari cikaran etki oldu. AKP'nin kapatilip kapatilmamasiyla pek alakasi yok. Zaten AKP kapatilsa yerine yenisini acarlar. Diger bir faktor ise lafta butce disiplininden taviz verdiklerini soyleseler de uygulamada hala kati maliye politikasinin devam ettiginin gorulmus olmasi. Faizleri dusuren diger bir unsur da bu oldu. Kissadan hisse su: ekonomi yonetimi olarak sacmalarsaniz borsaniz duser, ekonominiz sallanir; ekonomi yonetimi olarak dogru isleri yaparsaniz disaridaki sallanmalar viz gelir tiris gider.
Onumuzdeki 1-2 ay icerisinde ben enflasyonun tekrar yukselise gececegini, ondan sonra yataylasacagini, ve 2009'dan itibaren ise dususe gececegini bekledigimi daha once soylemistim. Piyasa oyuncularinin bu yondeki beklentileri onemli. Ne olacagini simdiden kestirmem mumkun degil. Politikacilar cok yanar doner. O yuzden simdilik diger tum ekonomistler gibi olaylar olup bittikten sonra yorum yapmayi tercih ediyorum :-)
Not: Amerikali politikacilar bizimkilerin aksine cok "duz" oynuyorlar, o yuzden bir cok seyi tahmin etmesi daha kolay!!
Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.
6 Yorum Var.:
sayın ekonomix
Blogdaki enflasyon beklentileriniz konusundaki yorumlara katılmıyorum. Sanırım oradan bazı göstergeler size doğru anlatılmıyor veya göremiyorsunuz. Öyle bir ülke düşünün ki söylenen veya yayınlanan verileri doğru olmasın.Sizde size sunulan verilere göre yorum yapıyor olasınız!sizce bu yorumlar doğru olurmu?Aslında yabancı ülkedeki yorumcuların sorunu bu olaya dogru pencereden bakmıyorsunuz.
Sayin Boreas,
Tam olarak ne söylediğinizi anlamadım ama eğer enflasyonun olduğundan küçük gösterildiği şeklinde bir düşünceye sahipseniz size TUİK'in sitesini ziyaret edip enflasyonun nasıl hesaplandığını incelemenizi öneririm. Yaklaşık 550 ayrı kalemden oluşan sepet aile bütçesinde sahip oldukları ağırlıklara göre belli bir katsayısıyla çarpılarak endeks hesaplanıyor. Bütün kalemlerin fiyatlarının her ay nasıl değiştiğini ve enflasyon hesabının nasıl yapıldığını çok ayrıntılı olarak TÜİK sitesinde bulabilirsiniz. Ben bazı köşe yasarlarının yazılarının ve televizyonların sık, sık işledikleri şeklin aksine TÜİKin bu işte gayet başarılı olduğunu düşünüyorum.
Sayın serkan
Eğer gerçekten TUIK verdiği veriler e inanıyorsanız sorun yok.Gözardı etmemeniz gereken konu Kurumun verdiği bilgilerin ne kadar doğru olduğudur.Ve hiç bir dönemde olmadığı kadar gerçek durum saptırılmaktadır.saygılarımla
Sn. Boreas
TUİK'in rakamlarının yanlış olduğunu iddia ettiğinize göre, doğru rakamları da biliyor olmalısınız... Bu rakamları ve hangi yöntemlerle elde ettiğinizi biz,blog kardeşlerinizle, paylaşırsanız bizleri bu yanlış rakamlara esir olmaktan kurtardığınız için size çok çok çok minnettar kalırız...
Şimdiden teşekkürler...
Dolarin dusus trendinin giderek belirginlesmesinin borsa yukselisinde baz etkisi olusturdugunu dusunuyorum. Nisan ortasindan bu yana araliksiz 6 hafta dusen degeri ardindan ancak 2-3 hafta yukselebildi (tepki miktarindan bahsetmiyorum, trend olarak). Soz konusu asagi yonlu guclu egilim haftalik desteklerin daha fazla artmasini gerektiriyor. Boylece gostergeler de guclenecektir.
Kanimca 4 hafta sonrasinda yeni bir cikis dalgasindan bahsedilebilir. Ancak yil sonu icin 1.30 ustunu beklemiyorum.
Sn Boreas,
Sanırım Emin Çölaşan, Sinan Aygün gibi büyük Türk düşünürlerinden etkilenerek enflasyonun yanlış hesaplandığını düşünüyorsunuz.
Ne demişlerdi bu büyük Türk düşünürleri:
"Bunlar bu işi bilmiyor ben geçen ay bir hıyarı 1 YTL'ye alırken şimdi 2 YTL demek ki enflasyon %100. Yalan söylüyor bunlarrr!!!"
Büyük Türk düşünürlerinin söyledikleri tartışılmayacağına göre, ne derlerse doğrudur filan demek lazım herhalde.
Ya da gülüp geçmek!
Yorum Gönder