Ozince'den Yabancilara Tavsiye

Turkiye'nin en dandik bankalarindan birinin genel muduru olan Ersin Ozince "Yatırımcılar, hele hele yabancı yatırımcılar dünyada bankacılığın böylesine eleştirildiği bir dönemde her halde biraz daha detaylı düşünebiliyorlarsa kalite açısından Türk bankası hisse senedi (hisse senedi nedir?) almaları yararlarına olur diye düşünüyorum" demis.

Once Isbankasina neden dandik dedigimi anlatayim. Dun aksamki kapanis verilerine gore Isbankasinin ozsermayesi $7.7 milyar, piyasa degeri ise $17.8 milyar imis. Ote yandan kendi akrani olan Akbank'in ozsermayesi $8.4 milyar, piyasa degeri ise $24.3 milyar imis. Yani Akbank'a kiyasla %20 daha ucuz imis. Biz buna iskonto diyoruz, dandik banka olmasa bu kadar iskontolu olmazdi. Ote yandan Garanti Bankasi ile ayni piyasa degerine sahipler ama Garanti Bankasi bu piyasa degerini sadece $4.5 milyarlik ozsermaye ile saglamis. Varin Isbankasi'nin Garanti'ye kiyasla ne kadar iskontolu oldugunu siz hesap edin.

Burada tavsiye verilmesi gereken yabanci yatirimcilar degil. Onlar zaten senelerdir piyasadaki banka hisselerini topluyorlar. Hatta adamlar toptan aliyorlar bankalari. Tavsiye vereceksen bizim gecen sene Akbank'in piyasa degeri $8 milyar iken verdigimiz gibi vatandasa banka hisseleri alin seklinde vereceksin. Yoksa kizim sana soyluyorum, gelinim sen anla mi demek istiyorsun?

3 Yorum Var.:

Investor dedi ki...

"İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince örnek bir borsa yatırımcısı gibi düşük fiyattan alıp sabırla elinde tuttuğu hisselerden birbuçuk yılda yüzde 200 kazandı. Özince, 1 Nisan 2005'te 19 bin 92 YTL ödeyerek satın aldığı İş Bankası C hisselerini önceki gün 59 bin 312 YTL'ye sattı. Yönettiği bankanın karı artınca, borsada satin aldığı hisseler karşılığında da daha yüksek kar payı alan Özince'nin toplam kazancı 60 milyon YTL'yi geçti.

Özince 1 Nisan 2004'te yaptığı açıklamada İş Bankası C hisselerinden 3 bin 350 lotluk alım yaptığını açıklamıştı. Özince'nin yaptığı bu alımın ardından banka 2004 yılında yüzde 15, geçen yıl da yüzde 20'lik sermaye artırımı yaptı. Böylece Ersin Özince'in borsadan satın aldığı hisselerin adedi 4 bin 623 lota çıktı. Özince bu hisselerin 1.623 lotunu 12.70,1.000 lotunu 12.80,
1.000 lotunu 12.90, kalan 1.000 lotunu ise 13 YTL'den borsada sattı. Böylece eline toplam 59 milyon 312 bin YTL geçti. Özince hisse senetlerim elinde bulundurduğu dönemde elindeki hisselere karşılık toplam bin YTL'ye yakın da temetü kazandı. Özince, piyasa değeri 19 milyar doları aşarak borsanın en değerli şirketi haline gelen İş Bankası'ndaki hisselerini satarak karını realize etti."

Vatan gazetesi 19 Ocak 2006

şekerim dedi ki...

Adamımızın konumu gereği ve
şu anki konjonktür nedeniyle
(zararlı yaramaz bakterili türev
ensturumanlara bulaşılmamış hesabı) konuşmuş olduğunu
düşünebilirmiyiz acaba?

İş bankasını sevmem.Adamların bazı
konularda hiç kimseye müdanası yok.
Arka sağlam.Klasik devlet,belediye
anlayışı sergiliyorlar.Mutlaka
zihniyetlerini geliştirecek bi
yabancı partner almaları lazım diye
düşünüyorum.Ha..ayrıca Garanti nin
fiyatınıda bayağı şişik buluyorum.
Zaten bi müddettir uzak duruyordum.
Hızlı koşan atın boku seyrek düşermiş.Erken kalkan erken gelir.

Yönetim anlayışı bakımından size
katılmakla birlikte ben bankanın
iyisi kriz(böyle zamanlarda) zamanında belli olur diyorum.

Aşırı risk alanları sevmem.
Sorumsuz olarak görüyorum böylelerini.Sorumsuz insanın öyle
veya böyle çevresine mutlaka bir zararı dokunur uzun veya kısa
vadede.
Tabiki bu benim şahsi fikrim.
(Ne önemi varsa..?)

İş-c nin çok ekmeğini yedi bu garip
Allah bereket versin.
Ben yine 1..
Geç kalkan geç gelir hesabı..

(gençlere tavsiyeler)

Lamekan dedi ki...

Düzeltme: 08 Kasım 2007 tarihiyle Isbankasının özsermayesi 7,7 milyar dolar değil 8,4 milyar dolar Akbnk'ın özsermayesi ise 8,4 değil 7,4 milyar dolar olarak gözüküyor. Böyle olunca da %20 olarak hesaplanan iskonto daha da artıyor belirtmek isterim.
Emre