Fındığa gel fındığa

Fındıkla ilgili yazımı normalde daha uzun yazacaktım. Ancak hem zaten bilinen şeylerin tekrarı olacak diye hem de sinirlerim bozulduğu için kısa kestim. Bu arada haberin ayrıntısına ulaştım, internet üzerinden küçük çaplı bir araştırma yapıp olayın büyüklüğü konusunda fikir edinmeye çalıştım.
Dünya Gazetesi'ndeki haberin ayrıntısına şuradan ulaşabilirsiniz. Haberde bildirildiğine göre 'Hükümetimiz fındıkta tek patron TMO'dur' mesajı vermiş. Hayırlı olsun. TMO da hemen 15 kişilik dev bir ekip kurmuş bu arkadaşlarımız da gece gündüz fındık konusunda çalışıyorlarmış.
Şimdi rakam kısmına geçelim. 14 Kasım itibarı ile TMO'nun elinde 316 bin ton kabuklu fındık varmış. Fiskobirlik'in web sayfasından Türkiye'nin yıllık fındık ihracatının 200-250 bin ton arasında değiştiğini öğrendim. Yani 2007-2008 döneminde fındık ihracatının tamamını TMO yapsa, TMO'nun elinde 60-120 bin ton arası fındık kalacak. Yine aynı siteden Türkiye'nin yıllık fındık üretiminin ortalamasının yaklaşık 500 bin ton olduğunu, ancak fazla dalgalanma gösterdiğini öğrendim. Örneğin 2001 yılında 705 bin tona çıkarken 2004 yılında 360 bin tona düşmüş. Bu rakamlardan üretimin kabaca yarısının ihraç edildiğini yarısının da iç piyasada tüketildiğini öğrenmiş oluyoruz. Buraya kadar herşey normal.

Şimdi gelelim fiyat konusuna. TMO'nun fındık için açıkladığı alım fiyatı kilo başına 5 YTL'nin üzerinde. Yani stokta bulunan 360 bin ton fındığın ortalama maliyeti 1.8 milyar YTL'ye geliyor. Bu fındıklar henüz kimseye satılmadığına göre, hep beraber, ilkokula giden gitmeyen çocuklar dahil fındık politikasının şu anda vatandaşa maliyeti kişi başına 25 YTL olmuş. Sokaktan geçen birinin cebinden 25 YTL çalsam beni kaç yıl hapse atarlar. Ama soygun devlet eliyle yapılınca suç olmuyor sanırım.

Bu arada serbest piyasada kabuklu fındığın fiyatı minimum 3, maksimum da 4.7 YTL. Güncel Analiz'deki arkadaşlar serbest piyasadan fındık alıp TMO'ya satmayı düşündüler mi acaba? Bu işte ciddi kar var gibi gözüküyor.

Daha komiği de var. TMO'nun sayfasında fındık alım fiyatları yayınlandığı gibi satış fiyatları da yayınlanmış. Satış fiyatı 5 YTL. Şaka gibi ama aşağıya detaylı alım fiyatlarını yazıyorum:

Giresun kalite:
Ağustos Eylül: 5,15
Ekim: 5,20
Kasım: 5,25
Aralık: 5,30
Ocak: 5,35

Levant kalite:
Ağustos Eylül: 5,00
Ekim: 5,05
Kasım: 5,10
Aralık: 5,15
Ocak: 5,20

Sivri kalite:
Ağustos Eylül: 4,75
Ekim: 4,80
Kasım: 4,85
Aralık: 4,90
Ocak: 4,95

Yukarıda gördüğünüz detaylandırma satış fiyatlarında yapılmamış. Şu anda Kasım ayında olduğumuza göre, Giresun kalite fındığı TMO'dan kilosu 5 YTL'ye alıp yine TMO'ya kilosu 5,25 YTL'ye satabilirim gibi gözüküyor. Kilo başına 25 kuruş kar hiç de fena gözükmüy0r. Tabi ben bu piyasanın cahiliyim, bu karı bana yedirtmezler. Bunun da farkındayım ama konu hakkında bilgi sahibi birileri varsa bize de bu fiyatlardaki absürdlüğü açıklarsa sevinirim.

0 Yorum Var.: