Amerika'da Yeni Araba Nasil Alinir?

Bu hafta bir tanidigim yeni araba aldi, ben de kendisine yardim ettim. Amerika'da birinci el araba piyasasi diger piyasalardan farkli. Otomobillerin etiket fiyati olmasina ragmen satis fiyatini galericiler belirliyorlar. Yani tam bir at pazarligi.

Bizim arkadas Honda Pilot 4WD marka SUV'i almaya karar vermis ve arabanin da etiket fiyati $29630. Tabii bu arabanin ciplak fiyati, bunun uzerine de eyaletine gore satis vergisi ve islem masraflari biniyor. Islem masrflari $300 civarinda satis vergisi de genellikle %6-8 arasinda degisiyor. Florida gibi eyaletlerde satis vergisi sifir. Pazarlik yapilan fiyat galericinin eline gececek rakam.

Tam rekabet prensibinin islemesi icin alici ve saticilarin fiyat bilgilerine erisiminin olmasi gereklidir. Tahmin edebileceginiz gibi bu bilgileri tuketicilere ulastiran bir web sitesi var: edmunds.com. Bu siteden arabalarin galericilere gelis fiyatlari, opsiyonlarin fiyatlari, uygulanan tum promosyonlarin listesine erisebiliyorsunuz. Bu bilgilere bakmadan alisverise giderseniz kaziklanacaginizin garantisini verebilirim (asimetrik enformasyon problemi).

O yuzden alisverise cikmadan once ev odevinizi yapmaniz gerekiyor. Honda Pilot'un etiket fiyati $29600 olmasina ragmen galericilere gelis fiyati $26900, yani arada $2700 bir kar marji var. Ancak millet salak degil, arabaya etiket fiyatini verip alan insan sayisi az. Edmunds Amerikali tuketicilerin bu arabayi ortalama $27900'a aldiklarini belirtiyor. Demek ki galericilerin araba basina gerceklesen kar marji $1000. Ayrica Kasim ayi suresince Honda sirketi satilan araba basina galericilere $1000 da ekstra komisyon veriyormus. Yani kar marji $2000'a cikiyor.

Bu bilgiler isiginda siz bu arabayi kac dolara alabileceginizi dusunursunuz?

New York sehrinin cevresinde bir suru galerici var. Bazi kucuk Amerikan sehirlerinde sadece 1-2 tane Honda galericisi olur. Rekabet eden galericilerin sayisinin cok olmasi galericilerin bir cesit kartel olusturmasini engelliyor. Tam rekabet kosullarinda akilli galericiler marjinal maliyetlerine bakarak pazarlik ediyorlar.

Bizim arkadas once galericileri tek tek arayarak ilgilendigi arabanin olup olmadigini ve butcesinin de $27500 oldugunu belirterek prosese basladi. Ikinci galericiyi aradiginda butcesinin $27000 oldugunu ve baska bir galericinin $27500 teklif ettigini belirtiyor. Bunlardan da tamam yanitini alinca ucuncu galericiyi arayip kendisine $27000 teklif edildigini ama butcesinin $26500 oldugunu belirtiyor. Son olarak kendisine en yakin galericiyi arayip kendisine $26500 teklif edildigini ama butcesinin sadece $26000 oldugunu soyluyor. Galerici de kendisini davet ediyor. Gidiyorlar, arabaya biniyorlar, vs. ve basliyorlar pazarliga. Galerici $26200'e kadar dusuruyor fiyati. Bizim arkadas teklifi kabul etmiyor ve kalkiyor, elinde yapilan teklifin belgeleriyle. Sonra basta $26500 teklif eden galericiye gidip kendisine $26200 teklif edildigini, bu fiyattan asagi bir teklif verip veremeyecegini soruyor. Onlar teklifi $26100'e dusuruyorlar ama arkadas $100 icin uzaktaki bir galeriden ziyade evimin yanindaki galeriden alirim diyor, neticede $26000'e arabayi aliyor.

Dikkat edin, arabanin gelis fiyati $26900. Galerici nasil olup da bu arabayi $26000'e satiyor? Cunku ureticiden $1000'lik promosyon aliyor. Neticede kari sadece $100. Yine de hic yoktan iyidir.

Turkiye'de ayni araba (varsa tabii) muhtemelen $75000'a falan satiliyordur. Niyesini bana sormayin, bunca yildir yedigimiz hurmalara bakin, simdi de mermerciler cikmis "bir de mermer hurmasi yiyin" diyorlar. Bu millet daha cok hurma yer gibime geliyor.

3 Yorum Var.:

feyka dedi ki...

Aynı pazarlık yöntemi Türkiye' de uygulansa,benzer satışlar gerçekleşir mi? dersiniz.Bu kadar oto üreticisinin olduğu ülkemizde serbest piyasa rekabetinin yaşanması gerekir.Amerikada bu durum yaşanırken,Türkiye'de ki üreticilerin bundan habersiz olması düşünülemez.TÜketicinin pek bilinçli olduğu söylenemez.Sizin sayenizde(ekonomix) bundan haberdar olduk.Yeteri paramız olursa,bu yöntemi uygulayacağız.

haluk dedi ki...

İsteyen Türkiye'de de uygulayabilir gayet güzel bir yöntem ama Edmuns sitesi gibide bir insider'a ihtiyaç var

şekerim dedi ki...

O yok bu yok ama,altivi.com var.
Yazının önem ve anlamını anlayamayanlarına duyurulur.

İyiki varsın altivi.com...