Borsada Manipulasyon Nasil Yapilir?

Bu yazimizda borsada manipulasyon nasil yapilir sorusuna bir ornekle cevap verecegiz. Gencler daha iyi bilirler 50 Cent diye bir rap yildizi varmis. Herif gecen hafta hisselerinin tanesi $0.1 olan bir sirketin hisselerini satin almis, haftasonundan itibaren de hisseyi twitter'dan attigi mesajlarla habire sisiriyor.

Tek problem twitter'daki mesajlari bu hissede pozisyon aldigini belirtmiyor, uyarida bulunmuyor. O yuzden de manipulasyon sinifina giriyor. Genellikle borsada manipulasyon yapanlar islem hacmi dusuk bir sirkette pozisyon acip ondan sonra hissenin tanitimini yapip fiyatlari sisirmeye calisirlar. Artan fiyatlari gorup alim yapan gafillere ellerindeki hisseleri yuksek fiyattan satarlar.

Hem bu konudan hem de baska bir rapci olan LL Cool J'in hedge fonlarla nasil calistigini anlatan yazimiza LL Cool J Much Better Than 50 Cent at Investing adresinden ulasabilirsiniz.

1 Yorum Var.:

syzer dedi ki...

Zamanında okulda imkb'den gelen bir yetkili spekulasyon ile manipulasyon'u anlatırken şöyle bir örnek kullanmıştı:''Bir futbol maçını düşünün mesela.Taraftarın biriyle röportaj yapıyorlar. Adam,'abi 5-0 biz alırız' diyor.Bu spekulasyondur.Karşı takımın yöneticisi,takımın kalecisine 2tane gol yerse bir miktar para vereceğini söylüyor.Bu da manipulasyondur.''